PROF. DR. FİKRİ AKDENİZ - BİLİM DÜNYASI


Nasıl daha akıllı olunur?


Herkes nasıl daha akıllı olunacağını öğrenme yeteneğine sahiptir. Hatta büyük bir olasılıkla bu süreci eğitiminiz boyunca kendiniz de deneyimlediniz. Neredeyse herkes üniversite eğitiminden sonra eskisinden daha akıllı hissettiğini söyler. Günümüzün hızlı tempolu yaşamında, daha akıllı olmanın bazı basit yolları nelerdir? Birkaç yeni alışkanlıkla beyninizin gücünden faydalanabilir ve hızla daha akıllı hale gelebilirsiniz. İnsanlar daha akıllı olmayı istediklerinde, bu sadece bir bilgi birikimini veya teknik özellikleri bilmekle ilgili değildir. Çoğu zaman asıl kastettikleri, bildikleriyle daha fazlasını yapabilmek ya da daha iyi seçimler yapabilmek içindir

Daha akıllı olmak için yapabileceğim bir şey var mı?

Bazı iş arkadaşlarınızın, ya da aile üyelerinin yeni becerileri kolayca öğrendiğini hissettiniz mi? Nasıl oluyor da, bu bireyler akranlarının geri kalanından daha parlak görünüyor. Gerçekleştirmeyi seçtiğiniz günlük küçük alışkanlıklar, daha akıllı olma çabalarınızda büyük bir fark yaratabilir. Yaşamın boyunca daha akıllı olabilir misin? Kesinlikle daha fazlasını öğrenebilirsin. Deneyim kazanabilir ve çok çeşitli deneyimler arayabilirsiniz. Daha hızlı öğrenmenize yardımcı olabilecek yeni uygulamaları benimseyebilirsiniz. Zekanız doğuştan sahip olduğunuz belirli bir özellik değildir. Bazı kişiler doğal olarak daha hızlı yeni beceriler, diller veya yetenekler edinebilir. Ancak, aynısını yapmak için kendinizi eğitebilirsiniz. Yaşam tarzlarımızın beyin gelişimini destekleyebilmesi gerekiyor.

Daha akıllı olmanıza yardımcı olabilecek 10 alışkanlık: 

1. Daha fazlasını okuyun: Okumak sizi sinir yollarınızı harekete geçiren ve beyin sağlığını iyileştiren yeni konularla tanıştırabilir. İster rafınızdan bir kitap alın, ister telefonunuza bir okuma uygulaması indirin, önemli olan gerçekten okumak için zaman ayırmaktır. 

2. Kendinizi benzer düşünen insanlarla çevreleyin: Akıllı insanlarla vakit geçirmek sihirli bir şekilde sizi daha akıllı yapmayacaktır.  Ancak, öğrenmeye devam etmeniz için size ilham verecek ve özendirecek insanlarla bağlantı kurmanıza yardımcı olacaktır. Kendinizi yeni fikirlere açık tutmak ve bakış açılarının etkisinde bırakmak, size düşünecek daha çok şey verecektir. Bu düşünce, daha hızlı biçimde, nasıl daha akıllı olunacağına dair ideal bir yöntemdir.

3. Her gün egzersiz yapmaya başlayın: Çok sayıda çalışma, fiziksel egzersiz ve beyin fonksiyonu arasında güçlü bir bağlantı olduğunu göstermektedir. Fiziksel olarak aktif olduğunuzda, beyninizin nöron büyümesini destekleyen kısmı olan beynin hafıza merkezinde etkinlik artar. Bu nöron büyümesi daha sonra beyin işlevini geliştirebilir, bu da daha akıllı olmanın harika bir yoludur. Her gün 30 dakikalık bir yürüyüşe başlayın, her türlü egzersiz kesinlikle daha akıllı olmanıza yardımcı olacaktır.

4. Yeni bir dil öğrenin: Birden fazla dil konuşmak, bilişsel becerilerinizi ve aynı anda birden fazla işi ne kadar iyi yapabileceğinizi geliştirir. Bunun nedeni, diller arasında geçiş yapmanın çok fazla konsantrasyon (dikkat toplaşımı), odaklanma ve özdenetim gerektirmesidir. Aslında, bazı araştırmalar iki dilli insanların hepimizden daha akıllı olduğunu gösteriyor. Bu nedenle, nasıl daha akıllı olunacağını öğrenmek istiyorsanız, size en yakın dil kursuna kaydolmak, başlamak için harika bir yoldur.

5. Öğrenme fırsatlarını araştırın: Artık bir öğrenci değilseniz, öğrenmeyi bırakmak zorunda değilsiniz. Bugün, genellikle ücretsiz veya çok düşük bir maliyetle bilgi çok sayıda çevrimiçi olarak vardır. İlgilendiğiniz bir konu hakkında videolarını izleyin. Hafta sonu 30 dakikanızı yeni bir şeyler öğrenmeye ayırdıktan sonra kendinizi ne kadar akıllı hissedeceğinizi bir düşünün.

6. Ekran sürenizi azaltın: Her gün daha akıllı olmak istiyorsanız, ekran sürenizi takip ederek başlayın. Araştırmalar, aşırı akıllı telefon kullanımının bilişsel başarıma   zararlı olduğunu göstermiştir. Ekran süresi sınırları için bir uygulama kullanmayı deneyin. Ayrıca gereksiz uygulamaları telefonunuzdan silebilir ya da örneğin kahvaltıdan sonra telefonunuzu kullanmamayı günlük bir alışkanlık haline getirebilirsiniz.

7. Meditasyon (derin düşünme) yapın: Meditasyon, beyin işlevini iyileştirmek ve duygusal zekayı artırmak için güçlü bir araçtır. Kendinizi çalışır veya bunalmış hissediyorsanız, bir meditasyon uygulaması dikkatinizi vücudunuza ve nasıl hissettiğinize vermenizi sağlayabilir. Bu uygulama, stres ve kaygıyı yönetmek için meditasyon kullanmanın yanı sıra, odaklanmak ve yeni beceriler öğrenmek için beyninizde yer açabilir.

8. Video oyunlarını keşfedin: Aşırıya kaçmadan, video oyunları insanların karar verme becerilerini geliştirmelerine ve odaklanmalarını geliştirmelerine yardımcı olabilir. Matematik ve dil bilimi gibi insanlara beceri kazandıran birçok eğitici oyun vardır. Ek olarak, değişik beğeni ve macera video oyunları, gerçek hayata taşınan çıkarım yapma becerilerini güçlendirebilir.

9. Kafeinli içecekleri deneyin: Hepimiz kahvenin bize daha fazla enerji verdiğini biliyoruz. Ayrıca kafein yoğunlaşma yeteneğinizi harekete geçirir, sizi daha iyi bir ruh haline sokar ve güdülenmeyi (motivasyonu) artırabilir. Daha uyanık olmak, yeni bilgileri daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır. Daha hızlı akıllı olmak istiyorsanız, bir fincan kafeinli çay veya kahve, beyninizin en yüksek hızlarda çalışmasını sağlamak için gereksinimin olan itici güç olabilir.

10. Hayal gücünüzü serbest bırakın: Kendinize hayal kurma ve yaratıcı düşünme izni vermek, bilgileri işlemenize ve fikirleri birleştirmenize yardımcı olabilir. Bazen kendimizi çok eleştirel veya ciddi düşünmeye zorluyoruz. Bunun yerine zihnimizi gevşetip yaratıcı düşünmemize izin verdiğimizde, beynimizi her şeyi net bir şekilde hatırlaması için uyarabiliriz. Dostça kalın!

KAYNAKÇA 

Maggie Wooll  (2022)   How to become smarter: the best 10 tips to boost your brain (İnternet)

 

 

.

 

YAZARLAR

  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • BIST 100

    9698,89%0,56
  • DOLAR

    32,55% 0,03
  • EURO

    34,84% -0,06
  • GRAM ALTIN

    2431,37% 0,07
  • Ç. ALTIN

    4017,93% 0,00