PROF. DR. FİKRİ AKDENİZ - BİLİM DÜNYASI


MUTLULUK DUYGUSU ve MUTSUZLUK (2)

Prof. Dr. Fikri Akdeniz


Bu yazımız bir hafta önceki yazının tamamlayıcı devamı olacaktır.

Mutlu olmak için neler yapmalı? Mutsuzluğa düşmemek için neler yapmaktan kaçınmalı?

Mutlu olmak için kişi kendine doğru hedefler seçmeli, hayatına anlam katmalıdır.  Kendini mutlu etme odaklı yaşamamalıdır. Yaşamda bir amacı olan, amacı uğruna çaba harcayan, insanlığa yararlı olabilmeyi hedefleyen kişiler mutlu olduğunu ifade eder. Başkalarını mutlu ederken kendinin de mutlu olduğunu göreceksin. Birbirimize daha çok inanmalı, güvenmeli ve paylaşımcı olmalıyız. Sana sunulan hayatı yaşamayı öğrenirsen daha da mutlu olursun, bunu unutma. Geçmişe takılıp kalmayın. Mevlana’nın deyimiyle “Mutlu olmak istiyorsan gururu bırak, gönüller almaya bak”.

Mutluluğun ölçütleri var mıdır?

a) Pozitif duygu durumuna sahip olmak, b) Bir konuya kendini kaptırarak akış duygusunu (bir etkinliği gerçekleştiriyor olan kişinin enerjik bir şekilde odaklandığını, ve etkinlik süresince keyif aldığını hissederek kendini tamamen etkinliğe verdiği zamanki zihinsel durum) yaşayabilmek. c) Sosyal ilişkiler kurmak, d)  Anlamlı bir hayat yaşamak e) Tatmin duygusudur.

Mutluluk, içten gelen bir şey midir yoksa onun için çabalamak mı gerekir?

Mutluluk kendiliğinden olmaz, bir süreçtir. O nedenle ona yatırım yapılacak, emek verilecek ve sonuçta ulaşılacak bir duygudur. Mutluluk hedeflenmez. Hedefin yolunu bilen insanda  kendiliğinden ortaya çıkar. İçimizdeki mutluluğa dokunmaya çalışmak yerine bu mutluluğu kendi dışımızda aramamalıyız. Dış nedenlere bağlı mutluluk olmaz. Mutluluğunu dış nedenlere bağlayan kişi, belki birçok şeyi elde eder ama daha iyisi dedikçe, sahip olduklarının değerini bilemez ve mutsuz olur. Mutluluğunu içsel nedenlere bağlayan kişi ise her ortamda her koşulda mutlu olmayı başarabilir. Mutlu insanın günlük yaşamdaki duyguları pozitif ağırlıktadır.  Mutluluk kontrolsüzce bir haz arayışından değil, bilinçli bir adanmışlıktan geçiyor. Para mutluluk getirir mi? Maddi zenginlikten alınan haz kısa sürelidir.  Paranın varlığı daha fazlasını kazanma hırsına neden oluyor ve doyumsuzluk mutsuz ediyor. Para temel ihtiyaçları karşılayınca mutluluk getiriyor.  Paramızı bizi mutlu edecek deneyimleri satın almak için harcamalıyız.

Kısaca mutluluk bilimini açıklamaya çalışacağım.

Mutluluk bilimi" ifadesi, pozitif psikoloji adı verilen yeni bir sosyal bilim alanını ifade eder. Mutluluk, hatırlayabildiğimiz kadar uzun zamandır bir insan arayışı olmuştur ve pozitif psikoloji, küresel refah ve anlamlı yaşam hakkında daha iyi bir anlayış kazanma umuduyla bu kavramı bilimsel araştırma alanına almıştır. İster küresel ister bireysel düzeyde olsun, mutluluk arayışı, ilgi ve bilimsel tanınırlık kazanan bir uğraştır. Pozitif psikoloji, hayatı yaşamaya değer kılan şeylerin incelenmesidir. Pozitif psikoloji, istediğimizden daha fazlasını elde etmemize ve kendimizi daha iyi, daha mutlu hale getirmemize yardımcı olarak yapıcı bir şekilde çalışır.

Mutluluk bilimi, psikolojinin evrimi yoluyla ortaya çıktı. Temel kurucuları psikologlar Dr. Martin Seligman ve Dr. Mihaly Csikszentmihalyi'dir. Ancak duygu araştırmaları, ahlaki psikoloji, hümanizm, bilişsel davranışçı terapi ve beşeri bilimler, özellikle felsefe dahil olmak üzere birçok disiplinde kökleri vardır. Pozitif psikoloji doğrulara ve olması beklenen şeylere odaklanır. Mutluluk bilimi ya da pozitif psikoloji, kişilerin zayıf olan yanları yerine güçlü olan yanlarına yoğunlaştırır ve daha fazla çaba harcamaya yönlendirir. Amaç kişiyi motive ederek daha iyiye ulaşmaya olanak tanımaktır.

Bireysel mutluluk olası mıdır? İnsanların mutluluğu, içinde bulundukları toplumdan bağımsız olabilir mi?

Mutluluk, bireyin yaşamına dair olumlu düşünce ve duygularının miktarca üstünlüğüdür. Başka bir deyişle bireylerin yaşamlarından aldıkları doyum ve olumlu duyguların toplamıdır. Sosyal bir varlık olan insanın başkalarıyla birlikte yaşaması ve onlarla iletişim kurması kaçınılmazdır. İnsan, yaratılışı itibariyle başka kimselerle bir araya gelme ihtiyacı hisseder. Bir takım zorlukları aşmak, ortak şeyleri paylaşmak, dayanışmayı sağlamak için iletişim kurar. Mutluluk bilimine göre bencil değil sosyal bir mutluluk anlayışı vardır. Mutluluktan beslenmeyi bilmiyorsak, yaşadığımız ortamdaki sorunlar bizi mutsuz eder.  Kişinin,  bulunduğu toplumdan bağımsız olması çok zordur.  Bu noktada doğru tavır almak önemlidir. Mutlu olmanın en önemli belirleyicisi olan etken kişinin sosyal ilişkileridir. Eğitim düzeyimiz ne olursa olsun, iletişim her birimiz için yaşamın temel zorluklarından biridir. Sosyal bağlantılar mutluluğu belirleyen en önemli etkendir. Dahası, yalnızlık insanda ciddi sağlık sorunlarına neden olur. İyi ilişkiler beyin ve kalp sağlığını korur. Kişilerin başkalarıyla olan ilişkilerinin kalitesi, onların mutluluk düzeyinin de belirleyicisi durumundadır.

İngiliz filozof ve matematikçi Bertrand Russell (1872-1970)’in sözleriyle bu haftaki yazımızı tamamlayacağım: “İstediğiniz bazı şeylere sahip olamamak, mutluluğun bir parçasıdır”.

Dostça kalın…..

 

YAZARLAR

  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51