Prof. Dr. Özer OZANKAYA


MUSTAFA KEMAL GİBİ YAPMAK!

Sayın Muharrem İnce'nin CHP'den Ayrılışı, Mustafa Kemal'in İstanbul'dan Anadolu'ya Geçmesine Benzemez!


Sayın Muharrem İnce, CHP'den ayrılma kararını, Mustafa Kemal'in İstanbul'dan Anadolu'ya geçme kararına benzetmeye çalışıyor.

Oysa arada hiçbir benzerlik yoktur. Bunu, Atatürk'ün kendi kaleminden öğrenebiliyoruz.

Gerçekten de Atatürk, ulus yaşamına ilişkin tüm karar ve eylemlerinin hesabını verdiği gibi, Mondros silah bırakışmasının Türk ulusunun ve yurdunun bu coğrafyadan yok edilmesi anlamına geldiğini en önce, daha sözleşme imza aşamasındayken öğrenip baş kaldırmasına karşın neden hemen, o sırada görevli olduğu Adana'dan işe başlamak yerine, işgal altına girmiş, belki hiç çıkamayabileceği İstanbul'a geldiğinin ve nasıl bir hazırlıktan sonra Anadolu'ya geçtiğinin hesabını da vermiştir.

Mustafa Kemal'in bu açıklaması, başka bütün karar ve eylemlerinde olduğu gibi, ulusal egemenlik düzeninin siyasetçi davranışlarında gerektirdiği meşruluk ölçüleri ile bilimsel düşüncenin geçerlik ölçütlerinin aynı nitelikte olduğunun bilincinde olduğunu da göstermektedir.

İşte bu açıklaması okunduğunda, Sayın İnce'nin CHP'den ayrılma kararıyla, Mustafa Kemal'in İstanbul'dan Anadolu'ya geçişi arasında bir benzerlik olmadığı açıkça ortaya çıkmaktadır.

Atatürk'ten okuyalım:

"Bir kararım varken neden onu hemen uygulamıyorum?

“Hemen söyleyeyim ki, ciddi ve ağır bir karar bir kez uygulanmaya başlandıktan sonra, 'Ah, keşke şuyanını da düşünmüş olsaydım! Belki başka bir çözüm bulunurdu; yeniden bunca kan dökmeye gerek kalmazdı !' gibi duraksamalara yer kalmamalıdır.

“Böyle bir duraksama, karar sahibinin vicdanında sürekli kanayan bir yara olur ve onu yaptığının doğruluğundan da kuşkuya düşürür.

"Ayrıca birlikte çalışacak olanların da (=yani ulusal kurtuluşu düşünen başka insanların da, Ö.O.) yapılandan başka bir şey yapma olasılığı kalmadığına inanmaları gerekirdi."Düşünce hazırlıklarında alçak gönüllü davranmak, kendini silmek ve karşındakinde içtenlikli bir inanma duygusu uyandırmak şarttır.

"İşte benim silah bırakışması sırasında 4-5 ay süreyle İstanbul'da kalışımın tek nedeni budur!"

-----------------------------------------------------

Bknz.: Ö. OZANKAYA, CUMHURİYET ÇINARI – MUSTAFA KEMAL’İ “ATATÜRK” YAPAN UYGARLIK TASARIMI (cem Yay.)

 

 

 

...

YAZARLAR

  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22