Zeynep Kural-İNCE DOKUNUŞLAR


MUHTEŞEM DÖNÜŞ

Biz Adanalılar alışmışızdır mart ayı geldi mi ağaçların çiçek açtığını, her bir dalda baharın yeşerdiğini görmeye, hele ay sonunda inci taneleriyle süslenen portakal ve turunç ağaçlarından yayılan o kokuyu ciğerlerimize kadar çekmeye.


Öyle ki üzerine türkü yakılan sevdalar gibidir bizim buralarda portakal çiçekleri, kokusuna karnaval düzenlemişizdir.

Fakat dünyayı kasıp kavuran bir salgınla ve ardından yaşananlarla birlikte oldukça talihsiz geçen bir dönemin sonrasında ağırlaşan şartların, üstelik sert geçen bir kışın etkisiyle hem baharı hem tomurcukları hem de karnavalı her zamankinden daha çok özlediğimiz günlerden geçmekteyiz.

İşte tam da hepimizin güzel şeylere en ihtiyacı olduğu böyle bir zamanda muhteşem bir dönüşle geliyor bu sene karnaval. Balkonda ve on-line düzenlenmiş olanları saymazsak zorunlu olarak iki yıl ara verilmiş bir karnavalla yeniden kucaklaşmak üzere doğrusu heyecanla bekliyoruz.

Düşündüm de 10 yıl evvel bu yola ilk çıkıldığı dönemlerde Adana’da her zaman gittiğimiz bir kebapçıda, daha öğlen olmadan, etin bittiğini bizzat kendi ağızlarından duyduğum ve onların yüzündeki o şaşkınlığa bizimkinin eklendiği,

 Sabahtan tablasındaki simit biten, gün boyunca üç kez o ekmek teknesini doldurup boşaltan, böyle bir şeyi daha önce yaşamadığını belirten bir simitçinin heyecanının yüreğime kazındığı,

Şaşkınlığımızı üzerimizden atıp da olan bitenin farkına vardığımız sonraki yıllarda ise yurttan, yurt dışından insanların akın akın buralara geldiği,

Bırakın şehrimizi, tüm yörede otellerin tamamen dolduğu ve yer bulunmadığı,

Karnaval boyunca o insan selinin arasında nefes almakta güçlük çekilerek yürünür hale gelindiği,

Ve elbette çok ciddi bir ekonomiden, 10 yılda yaklaşık 1.5 milyar gibi bir katkıdan bahsedildiği bir karnavaldan söz ediyoruz, öyle böyle değil yani.

Nisan ayındaki ramazan gözetilip tarihi öne çekilerek mart sonunda düzenleniyor bu yıl karnaval, isabet oldu bence, soğuktan açmayan çiçekler de açar o zamana kadar, inanıyorum.

Bir şeye daha inanıyorum; böylesine sağlam, doğru, güvenilir, düzenli, özenli iş yapan kişilerden oluşan bu ekiple bu karnaval gelecek nesillere kadar büyüsünü ulaştırır, bu sebepten öncelikle her birinin emeklerine sağlık diyerek onlara bir kez de buradan teşekkür etmek ve karnavalın fikir önderi Ali Haydar Bozkurt’la geleneksel söyleşimize başlamak istiyorum.

Zeynep Kural: Portakal Çiçeği Karnavalı’nın Adana’ya, Adanalıya ve hatta yöreye kattığı coşku, heyecan, birlik beraberlik duygusu, her anlamda sağladığı getiri ve kazanç kuşkusuz tartışılmaz.

Bizler bunu 10 yıldır bizzat yaşayarak görüyoruz. Salgın nedeniyle iki yıl zorunlu ara verdiniz, geçen yıl arabalı karnavala katıldık o bile muhteşemdi, bu yıl muhteşem dönüş temasıyla yeniden bizlerlesiniz, bu iki yılı bir de sizin ağzınızdan dinlemek isteriz.

Ali Haydar Bozkurt: Bugün geriye baktığım zaman, ilk karnaval sanki dün olmuş gibi geliyor ama on sene olmuş! Bu işe başlarken de demiştim, bizler belki yüz sene sonra olmayacağız, ama portakal çiçekleri her nisan ayında Adana’da dünya durdukça çiçek açmaya devam edecek. Ve Adana halkı, o muhteşem mevsimde, her nisanda ülkenin ve dünyanın dört bir köşesinden misafirlerini davet etmeye, ağırlamaya devam edecek. Sadece bunu hayal etmek bile geçen on senenin yorgunluğunu alıp götürüyor gerçekten de.

Zeynep Kural: Karnavalsız geçen iki yıl boyunca bıraktığınız yerden aynı ivmeyi, aynı coşkuyu, aynı heyecanı yakalayabilme konusunda tereddütleriniz ya da çekinceleriniz oldu mu? Bunları gidermek açısından ve/veya yeni bir renk, yeni bir nefes olsun diye karnaval programına ilaveler ya da programdan çıkarmalar gibi değişiklikler yaptınız mı?

Ali Haydar Bozkurt: Samimi olmak gerekirse, salgın koşullarında dahi yapılanları ve Adana halkının bunlara nasıl sahip çıktığını, o coşkuyu hiç kaybetmediklerini görünce, hiç bir endişemiz kalmadı, diyebilirim.

Karnaval programına katılmak isteyen yerli ve yabancı grupların başvurularına baktığımız zaman, her yıl hem sayıca artış görüyoruz hem de başvuran projelerin kalitesinin de giderek arttığını gözlemliyoruz. Bu nedenle, bu yıl, yani onuncu yılında karnaval programındaki etkinlikler yine sayıca çok fazla ve aynı zamanda içerik olarak da kalitesi çok daha iyi etkinliklerden oluşuyor.

Katılımcıların tüm bu etkinliklere 3 gün içinde yetişebilmesi, hepsine katılma şansı yakalayabilmesi zor olacak gibi görünüyor. Benim tavsiyem, karnaval programını detaylı incelesinler ve katılmak istedikleri etkinlikleri önceden planlasınlar.

Zeynep Kural: Açıkçası karnaval başladığından bu tarafa, 10 yıldır, kendimi, yakın çevrem dahil olmak üzere insanlara aslında karnavalın, şehrin tek bir bölgesinde değil, pek çok bölgesinde etkinlikler düzenlediği, hemen hemen pek çok merkezde spor, kültür ve sanat faaliyetleri gerçekleştirdiği ve asıl önemlisi karnavalın sadece ama sadece stantlarla sınırla kalamayacak, tüm bölgeye, tüm ülkeye her anlamda yarar sağlayacak kadar büyük, önemli, hatta diyebilirim ki dünyada eşi olmayan bir karnaval olarak geliştiğini, gelişeceğini anlatmakla yükümlü hissettim. Düşüncelerinizi almak isterim bu konuda.

Ali Haydar Bozkurt: Kesinlikle çok doğru bir tespit, diyebilirim. Zaten karnaval programını inceleyen herkes görecektir ki birbirinden farklı sanatsal, sportif ve bilimsel etkinlikle dolu bir program oluştu. Karnaval programını incelemeyip, sadece şehrin belli bölgelerinde vakit geçirenlerin “çok az etkinlik görebildik” dediklerini duymaktayız. Oysa şehrin farklı köşelerinde birbirinden renkli ve eğlenceli 70-80 etkinlik gerçekleştirilmekte.

Bildiğimiz kadarıyla ne ülkemizde ne de dünyada, bu kadar çok etkinliğin aynı anda yapıldığı bir festival veya karnaval örneği yok. Bu anlamda da ilk ve tek olduğunu düşünüyoruz.

Benim katılımcılara özellikle tavsiyem karnaval programını dikkatle inceleyip, katılmak istedikleri etkinliklerin tarih/saat/mekan bilgilerine göre planlamalarını iyi yapmaları yönünde olacak.

Zeynep Kural: Bu sene ilk duyurunuz Japonya’dan gelecek bir misafirimizle ilgiliydi, çok güzel Türkçe öğrenip bağlama çalan ve türkülerimizi söyleyen bu Japon dostumuzdan başka sürprizler olacak mı? Hazırlıklarınız yoğun geçiyor, her bir detay üzerinde titizlikle duruluyor. Bu yılki karnavalla ilgili öngörüleriniz, geçmiş yıllardakinden farklı mı? Katılımcıların yoğunluğu ne durumda, bu, ekonomik anlamda sağlanacak fayda konusunda bir ipucu vermiştir sanırım. Önümüzdeki yıllara daha da katkı sağlayacağı yönündeki bir düşüncenin etkisiyle diğer bütün karnavallardan daha özellikli, daha ayrıcalıklı olacağına inanıyorum ben, ne dersiniz?

Ali Haydar Bozkurt: Evet, artık karnavalımıza başka ülkelerden katılacak etkinlik grupları da gelmeye başladılar. Bunlardan bir tanesi de bahsettiğiniz Japon misafirlerimiz olacak. Karnavalda da bir türkü dinletisi gerçekleştirilecekler.

Bizi mutlu eden de, her geçen sene dünyanın farklı ülkelerinden konukların geliyor olmasının dışında, yine farklı ülkelerden performans gruplarının da karnavalımızda yer almak için aylar öncesinden bize başvuruyor olmalarıdır. Bu da, artık karnavalımızın uluslararası bir marka olduğunun önemli bir göstergesidir.

Adana ve ilçelerinden katılımın yaklaşık 1 milyon, çevre illerden katılımın ise 300 bin olacağını bekliyoruz bu yıl. Tüm oteller yine en yüksek kapasiteye ulaşmış, ulaşıma ek seferler konmuş, bölgedeki restoranlar, kafeler, tüm esnaf ve mağazalar tam kadro hazırlıklarını yapmış durumda, bu 5 gün boyunca 350 milyon liralık bir ekonomik hacim bekliyoruz.

Ayrıca yine bu yıl, Uluslar arası Portakal Çiçeği Karnavalı için sürdürülebilirlik çalışmalarına, karnaval komitesinin kararıyla hem ülkemizden hem de yurt dışından bilim insanlarının, akademisyenlerin yer aldığı bir ekiple sürdürülebilir karnaval için neler yapılabileceği konusunda yol haritası çizilmeye başlandı.

Zeynep Kural: Ben bu muhteşem dönüşü çok önemsiyorum doğrusu. Herkesin en ihtiyacı olduğu ve özlemini çektiği bir zamanda yeniden el ele, kol kola, birlik ve beraberlik ruhuyla sokaklarda olması, özellikle böyle bir zamanda dünyaya verilecek en doğru ve en güzel mesajdır diye düşünüyorum. Karnaval korteji, Adana’dan dünyaya sevgiyi ve barışı göndersin, bunu dileyelim hep birlikte. Bu konuyla ilgili düşüncelerinizi almak isterim.

Ali Haydar Bozkurt: Evet, hepimiz bu “muhteşem dönüşü” iki yıldır özlemle bekledik biliyorsunuz. Bu nedenle yine katılımın çok yoğun olacağı bir karnaval öngörmekteyiz. Yine oteller şimdiden doldu, ek uçak seferleri konuluyor, restoranlarda şimdiden rezervasyonlar dolmaya başladı. Kısaca herkeste heyecan doruk noktasında, diyebilirim.

Bu yıl kortejimizi de farklı bir formatta yapacağız. Aylarca kostüm hazırlığı yapan gruplarımız, yürüyüş formatında maalesef kostümlerini katılımcılara ve medyaya yeterince gösteremiyorlardı. Bu nedenle, bu sene kortej geçişinde bu kostümlü gruplara yükseltilmiş platformlar üzerinde, araçlarla geçiş yaptıracağız. Böylece izleyenlerin bu harika kostümleri rahatlıkla görmeleri, medyanın da daha iyi görüntüler almasını sağlayacağız.

Zeynep Kural: Söyleşimize burada son verirken tüm Adana ve Adanalılar adına içtenlikle teşekkür etmek istiyorum. Özellikle belirtmek istediklerinizi ve mesajlarınızı bu konuyla ilgili son söz olarak alalım lütfen.

Ali Haydar Bozkurt: Son olarak şunları da söyleyerek bitirmek isterim:

Adana halkına ilk günden itibaren bu karnavalın “hoşgörü” ruhunu doğru anlayıp, sahip çıktıkları için, gelen misafirlere gerçek Adanalının o mert, sıcak, samimi ev sahibi yüzünü gösterdikleri için, gelen konukların kendilerini güvende hissetmelerini sağladıkları için çok teşekkür etmek isterim.

Karnaval boyunca caddelerimizin en güzel haliyle konukların ziyaretine sunulması için stant düzenlemeleri yapıldı. Geçmiş yıllarda yaşanan karışıklıkların olmaması için zabıta ve emniyet güçleri gereken önlemleri alacaklar bu sene.

Karnaval kalabalık bir katılım anlamına gelmektedir. Senede bir gün bu kalabalığa karşı anlayışlı olmak gerektiğini unutmamamız gerekmektedir. Adana’ya kattıklarını düşününce, bir günlük kalabalık ve trafik yoğunluğuna katlanabiliriz, diye düşünüyorum.

 Karnaval boyunca etrafı temiz tutmak konusunda herkesten özenli olmalarını beklemekteyiz. Karnaval bitince sokaklarımızı temizleyen görevli arkadaşlarımıza olabildiğince az iş yükü çıkartmaya özen göstermek gerekir. Unutmayalım ki, bu karnaval hepimizin olduğu gibi, o görevli arkadaşlarımızın da karnavalıdır, bize eğlence, onlara eziyet haline gelmesin lütfen.

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05