Zeynep Kural-İNCE DOKUNUŞLAR


MUCİZENİN SİMGESİ

MUCİZENİN SİMGESİ


Adana’da Fransız işgalinin başladığı günlerde, vatanın tek karış toprağının bile düşmana verilmeyeceğine inanan Ahmet Remzi Yüreğir, Pozantı’da İstihbarat Müdürü iken hem Çukurova cephesinin düşmana karşı haber alma örgütünü harekete geçirir hem de Adana Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’ni kurma çalışmalarına başlar.

Yanına, arkadaşı Avni Doğan’ı da alarak 25-Aralık-1918’de, Adana isimli bir gazeteyi yayın hayatına geçirir ve bağımsızlık için direnişin en önemli merkezi haline getirir. Fakat kuruluşundan sadece yedi gün sonra gazete kapatılır ve Ahmet Remzi Yüreğir hakkında idam kararı verilir. Bunun üzerine Pozantı’ya geçen Ahmet Remzi Yüreğir, bir tren vagonu içerisinde gazeteyi çıkarmaya ve cephelere ulaştırmaya devam eder.

Aynı zamanda Anadolu’nun çeşitli yerlerinde vatanın özgürlüğe kavuşması çabalarını sürdürür, bunun umudunu işleyen yazılarını başka gazeteler aracılığıyla da olsa yayınlatır, ama aklı hep Yeni Adana’dır. Yeniden Çukurova´ya döndüğünde bu defa Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti´ni kurar, Mustafa Kemal Paşa ile haberleşerek, Karaisalı´da, ardından Pozantı´da Kuva-yi Milliye hareketinin alt yapısını oluşturacak girişimlere başlar ve Yeni Adana da bu oluşumda yeniden can bulur.

Kurtuluşun, kuruluşun, yeniden doğuşun habercisi sayılan, milli bilinci aşılayan, Türk basın dünyasına pek çok önemli gazeteci, yazar, sanatçı yetiştiren Yeni Adana Gazetesi, ülkemizde yayın hayatını sürdüren en eski gazetedir.

1965 yılında, Bu ödül bir kez daha bir gazetenin büyüklüğünün sayfalarının sayısına ve tirajına bağlı olmadığını göstermiştir. Bir gazetenin büyük olması için bir sürü baskı makinesi koleksiyonuna değil fakat bir ruha sahip olması gerekir, denerek Dünya Basın Başarı Ödülü’ne layık görülen ilk ve tek Türk gazetesi unvanını taşır. 1996 yılında da Türkiye Basın Özgürlüğü Ödülü´nü alarak önemini ortaya koymaya devam eder.

Cavit Orhan Tütengil´e göre Atatürk Türkiye´sinin İleri Karakolu’dur. Melih Aşık’ın ifadesiyle de Ülkemizde bir yerel gazetenin bir asırdır ayakta kalabilmesi neredeyse mucizedir. 25-Aralık-1918´de, Adana´nın işgalinden sadece beş gün sonra çıkan, işgale karşı mücadeleyi başlatan, Atatürk´ün ilke ve devrimlerini o tarihten bugüne ödünsüz savunan Yeni Adana Gazetesi böyle bir mucizenin simgesidir.

Yüz yılı aşkın bir süredir ülkemizin her haline şahitlik etmiş, en karanlık zamanlarda vatanın bölünmez bütünlüğüne inanmış ve savunmuş, onurlu, vakur duruşunu hiç değiştirmemiş, ilkelerinden taviz vermemiş, bir ulusun var olma mücadelesinde yerini almış bir gazetedir Yeni Adana ve 25-Aralık’ta 103. yaşını kutlayacak.

Her zaman olduğu gibi, her karış toprağımızın kıymetini bilmenin, aynı ülküye gönül verip bir olduğumuzda çok şeyler başaracağımızı düşünmenin ve bunun bir mucize değil, ortak ruhla, inançla sağlandığının yollarını anlatmaya, örnek olmaya devam edecek.

 

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05