Zekai BULUÇ


M.KEMAL ATATÜRK  ‘’BEN O ADAMA NE YAPMIŞIM Kİ BANA KÜFRETMİŞ?’’ 


      ATATÜRK,anti-emperyalist kurtuluş savaşımızda yanında bulunan kurmaylarını Çankaya köşküne davet etmiştir.Yemek yenirken masada bulunanlardan birisi ATATÜRK’e dönerek ‘’Paşam bugün birisi size küfür ettiği  için hapishaneye attık!’’ deyince.M.Kemal ATATÜRK ‘’ Ben o adama ne yapmışım ki bana küfretmiş?’’ diye sorunca, ‘’Tütününü saracak kağıt bulamamış o yüzden!’’ cevabını alır. ATATÜRK birden sinirlenerek masadakilere şunları söyler :Ne çabuk unuttunuz Çanakkale’de yerde bulduğumuz kağıt parçalarına tütün sarmadık mı? Samsun’dan Anadolu’ya geçerken aynı işleri yapmadık mı? Afyon Kocatepe’de tütünümüzü saracak kağıdımız mı vardı ?

      Başyaver Cevat ABBAS Bey’e dönerek ‘’Cevat git o adamı cezaevinden çıkar ve ihtiyacından fazla sigara kağıdı bul ve teslim et! ‘’ der. Cevat ABBAS Bey masadan kalkıp gider ve Gazi paşa’nın kendine verdiği emri yerine getirir. 

                                                         *****

      Ben çocukken bakkallarda veya seyyar satıcılarda tütün sarma kağıdı satılırdı. Bu kağıtlar büyük olasılıkla Suriye’den veya Irak’tan kaçak geldiği için Arapça yazı yazardı. Tütün sarma kağıdı bitince dışında Arapça yazan kağıdı yere fırlatırlardı.Bunu görenler kutsal kitabımızın bir parçası olduğunu sanıp yerdeki pis kağıdı üç kere öpüp ,alnına götürerek bir duvar üzerine koyarlardı.Birgün orta yaşlı bir adam yerde atılı olan ve üzeri Arapça yazılı kağıdı üç kere öpüp,alnına götürdü ve bir duvarın üzerine koydu.Bende adama dönerek ‘’Amca öptüğün kağıt kutsal kitabımızın parçası değil,sigara sarma kağıdının markası ‘’ deyince bana dönerek ‘’ Ulan velet neyin ne olduğunu bana sen mi öğreteceksin !’’ deyince sesimi çıkaramadım,dayak yerim düşüncesiyle oradan uzaklaştım.

      Evde kalın.

      Sağlıcakla kalın.

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00