PROF. DR. FİKRİ AKDENİZ - BİLİM DÜNYASI


MATEMATİK YAŞAMDA NEREDE VE NASIL KULLANILIR?


Matematik evrensel dildir. Matematiğin evrenselliği, onu bu kadar güçlü bir araç ve aslında temel yaşam becerisi yapan birçok şeyden biridir. Aşağıda açıkladığımız konularda yüksek lisans ya da doktora derecesine ihtiyacınız yok. Matematikte bazı hızlı zihinsel aritmetik becerileri geliştirmek, uzun vadede yaşamınıza ve diğer alanlarda size yardımcı olabilir. Pek çok kişi matematiğin sıkıcı veya karmaşık olduğundan şikayet ederken, gerçek şu ki matematikten yoksun bir yaşam, dünyayı göreceğimizden daha az ilginç bir düzeyde görmemiz anlamına gelir.

Matematik ne işimize yarar?

1. Matematik öğrenmek beyniniz için iyidir. ABD de Stanford Üniversitesi'nde yürütülen bir araştırma, matematik bilen çocukların, matematikte daha düşük performans gösterenlere göre belirli beyin bölgelerini daha güvenilir bir şekilde çalıştırabildiklerini ve bu bölgelerde daha fazla gri madde (Beyindeki bilgileri işleyen nöronlardan oluşan doku) hacmine sahip olduklarını gösteriyor. Yüksek performanslı çocuklarda yüksek matematik becerileriyle ilgili beyin bölgeleri, görsel dikkat ve karar vermeyi içeren çeşitli bilişsel görevlerle ilişkilendirilmiştir.

2. Matematik, zamanı söylemenize yardımcı olur. Matematiği ve özellikle kesirleri bilmek, zamanı daha iyi anlamanıza yardımcı olabilir. Analog saatler sonunda modası geçmiş olsa da, zamanı söyleme yeteneğinizin modasının geçmesine izin vermeyin! Bir saat, dakika ve (bazen) saniye ibresi olan analog saatlerde zamanı söylemenize yardımcı olması için kesir bilginizi kullanın.

3.  Matematik, mali durumunuzda size yardımcı olur. Matematik, bütçenizi dengelemek için yardımcı olabilir. Maliyetlerinizin sahip olduğunuz paradan daha az olduğundan nasıl emin olacağınızı iyi anlayacaksınız. Matematik, bankacılık ve finansal konuların en önemli parçasıdır. Parayı en uygun bir şekilde koruyabilmek için hesaplarda doğru olmak gerekir. Örneğin, birinin banka hesabını dengelemek, bakiyeleri çıkarmak için matematik gerektiren önemli bir yaşam becerisidir. Maaşınızı nasıl yorumlayacağınızı ve bütçenizi nasıl dengeleyeceğinizi bilmelisiniz.

4. Herkesin temel beceri ve matematik bilgisi gerektiren bir cep telefonu vardır. İnternet gibi modern teknolojik araçların gelişmesinde matematik büyük rol oynamaktadır. Matematik, animasyonda da kullanılır. Animasyon tasarımcısı, çizimlerin nasıl canlandırıldığını ve dönüştürüldüğünü ve ayrıca yakınlaştırılıp uzaklaştırıldığını göstermek için doğrusal cebir kullanır. Matematik, her mühendislik alanının temel bir bileşenidir ve mimaride de yaygın olarak kullanılmaktadır. Matematik, bir kişinin bilişsel ve karar verme becerilerini geliştirir. Bu beceriler bir sporcu için çok önemlidir çünkü takımı için doğru kararları vermesine yardımcı olurlar. Oyuncunun hedefe ulaşmak için topun çarptığı yolu ve açıyı belirlemesine yardımcı olur. 3 boyutlu resim sanatı, düz nesnelerin nasıl çizileceğini belirlemek için matematiği kullanır, Moda Tasarımcısı bağlantı parçaları için örnek kumaşı ölçmek ve boyutları tutarlı tutmak için matematiği kullanır.

5. Matematik sizi daha iyi bir aşçı  yapar. Örneğin, bir matematik bilgisiyle, yarım bardak unun sekiz yemek kaşığı un ile aynı şey olduğunu çabucak anlayabilirsiniz. Yarım fincan ölçüsünün eksik olduğunu fark ederseniz. Aynı şekilde, 4 kişilik bir tariften yemek yapıyorsanız, ancak 8 kişiyi beslemeniz gerekiyorsa, matematik becerileriniz size gerekli tüm malzemeleri iki katına çıkarabileceğinizi söylüyor.

6. Matematik, daha iyi problem çözme becerilerine sahip olmamıza yardımcı olur. Matematik, analitik düşünmemize ve daha iyi muhakeme yeteneklerine sahip olmamıza yardımcı olur. Analitik düşünme, çevremizdeki dünya hakkında eleştirel düşünme yeteneğini ifade eder. Akıl yürütme, bir durum hakkında mantıklı düşünme yeteneğimizdir. Analitik düşünme ve muhakeme becerileri önemlidir çünkü sorunları çözmemize ve çözümler aramamıza yardımcı olurlar.

7. Matematik bir şekilde hemen hemen her kariyerde kullanılır. Açıkçası, matematikçiler ve bilim insanları, test hipotezleri gibi çalışmalarının en temel yönlerini yapmak için matematiksel ilkelere güvenirler. Yazar kasa işletmek bile kişinin temel aritmetiği anlamasını gerektirir. Bir fabrikada çalışan insanlar, montaj hattındaki parçaları takip etmek için zihinsel aritmetik yapabilmeli ve bazı durumlarda, ürünlerini oluşturmak için geometrik özellikler (bir parçanın boyutları gibi) kullanan fabrikasyon yazılımlarını manipüle (etkileme ya da yönlendirme) etmelidir.  

8. Matematik her yanımızdadır ve dünyayı daha iyi anlamamıza yardımcı olur. Matematik odaklı bir dünyada yaşamak ve matematiği bilmemek, bir sanat müzesinde gözleriniz kapalı dolaşmak gibidir. Matematiği öğrenmek ve takdir etmek, dünya hakkında başka türlü fark etmeyeceğiniz şeyleri takdir etmenize yardımcı olabilir.

9.    Matematik sizi daha popüler yapabilir. Kesir bilginiz, bir akşam yemeğinde pizzayı birkaç kişi arasında paylaştırmanıza da yardımcı olabilir. Yemeğin faturasını aranızda bölmeye çalışırken matematik bilginiz gerçekten değerli bir beceridir. Hızlı bir şekilde zihinsel matematik yapmayı bilen havalı kişi olabilirsiniz Matematik, bir mağazadaki alışverişte iyi bir indirim yapmanıza yardımcı olabilir.

Sonuç olarak, matematik günlük yaşamda çok yararlıdır. Her gün matematik problemlerini çözerken öğrendiğimiz becerilerin yanı sıra matematik kavramlarını da kullanırız.  Matematik bize kalıpları anlamanın, ilişkileri tanımlamanın ve geleceği tahmin etmenin bir yolunu verir. Gerçekte, matematik her yerdedir. Bir ebeveyn olarak çocuğunuzun matematik hakkında nasıl düşündüğünü büyük ölçüde etkileyebileceğinizi unutmayın. Matematiği günlük yaşamınızda nasıl kullandığınız hakkında çocuğunuzla konuşabilirsiniz.

Doğadaki bazı matematik örnekleri için okumayı ve araştırmay sürdürelim! Matematiğin aydınlık yüzünü kullanmaya devam edin.

Dostça kalın

 

 

YAZARLAR

  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51