PROF. DR. FİKRİ AKDENİZ - BİLİM DÜNYASI


Matematik okuryazarlığı nedir?

Prof. Dr. Fikri Akdeniz


Değerli okuyucular bu yazımızmatematik okuryazarlığınınönemini vurgulamayı amaçlamaktadır.OECD (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü) 'nin Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) matematik okuryazarlığını şu şekilde tanımlamaktadır:Bir bireyin matematiğin dünyada oynadığı rolü belirleme ve anlama, sağlam temellere dayalı yargılarda bulunma, matematiği kendi yaşamında kullanma ve kullanabilme kapasitesidir.Matematik okuryazarlığı, öğrencilerin çeşitli durumlarda matematiksel problemlerin çözümlerini ortaya koyarken, anlatım biçimi verirken, çözerken ve yorumlarken fikirleri etkili bir şekilde analiz etme, akıl yürütme ve iletme yeteneği ile ilgilidir. Matematik okuryazarlığı bir problemi çözme, o problem hakkında düşünme, usa vurmadır. Genel olarak amaç: matematiği tanımlama, anlama, matematik ile ilgilenme ve bireyin gelecek iş ya da sosyal yaşamında matematiği nasıl kullanacağına ve nasıl bir işlevi olduğuna dair yargıya ulaşmaktır. Matematiğin hayatta bulunuş anlamını kavrayabilmek, bununla ilgili yargıya varabilmek,  hayatın her alanında bir şekilde kullanabilmek, aslında temel olarak matematik okuryazarlığıdır.

Matematik okuryazarlığını anlamak ve sırayla tanımlamak için, matematik öğretimi için beceri ve yöntemlerin de farkında olmalıyız. Matematik okuryazarlığı, matematiksel düşünmeyi çevreleyen gerçek dünya söyleşisine katılmakla ilgilidir. Öğrencilerin matematiksel düşünme ve bakış açılarını oyalamalarıiçin öğrencilerin sahip olması gereken birçok beceri, araç ve matematiksel anlayış vardır. Tüm öğrenciler için matematik okuryazarlığı arayışına hizmet eden dört genel hedef şöyledir: (1) Matematiğe değer vermeyi öğrenmeleri, (2) Matematik yapma yeteneklerine güven duymaları, (3) Matematiksel problem çözücüler olmaları, (4) Matematiksel olarak iletişim kurmayı öğrenmeleridir. Öğretmenler ayrıca kendi yöntem ve uygulamalarının öğrencilerde matematik okuryazarlığının özendirilmesini nasıl etkilediğini ve öğrencilerinin matematiksel düşünme için gerekli olan daha derin konuşmalara katılmalarına nasıl daha iyi yardımcı olabileceklerini düşünmelidir.

Matematik okuryazarlığı kolay mı? Matematik okuryazarlığının cebir, analiz ve trigonometri hariç tutulmasıyla daha kolay olduğu görülür.   Bununla birlikte, güçlü yönleriniz bu alanlarda ise, saf matematiği beğeninizi daha iyi bulabilirsiniz. Bu nedenle karar öğrenciye çok bağlıdır.

Matematik Okuryazarlığının amacı nedir?21. yüzyılda günlük yaşamda karşılaşılan sorunlar giderek zorlaşıyor.  Her bireyin rolünü bilmesi ve anlaması önemlidir. Çoğu yetişkinin matematik fobisi (korkusu) olduğu yaygın bir bilgidir.Matematik okuryazarlığı okuma ve yazma yeterliliği kadar önemlidir. Matematik okuryazarlığı, yaşamla ilgilenen matematiğin uygulanmasını destekleyen beceridir. Bu, öğrencilerin günlük durumları yorumlamak ve eleştirel olarak analiz etmek ve problemleri çözmek için sayısal ve uzamsal olarak düşünme becerilerini ve güvenini geliştirmelerini sağlar.

Matematik okuryazarı olan kişilerin genel özellikleri:  Matematiğin tanımını ve tarihsel gelişimini anlayabilme,  sayılarla işlem yapabilme,  matematiksel düşünceleri ve kavramları sözel ifadelerde kullanabilme,  mantıksa  süreçlerde matematiği yerinde kullanabilme,  bilgiye dayalı kararları analiz edebilme, ekonomik ve politik konularda da matematikten yararlanabilme ve ilişkiler arasında anlamlı mantıksal bağlar kurabilme, yaşamla ilgili ve yaşamın çeşitli aşamalarında matematikten yararlanabilme becerilerinin olmasıdır.Matematik okuryazarlığının önemli bir kısmı kullanmak, yapmak ve çeşitli durumlarda matematiği tanımaktır. Matematik okuryazarlığı kişiye gündelik yaşamda matematiği nasıl ve ne şekilde kullanabileceğine dair becerilerin kullanılmasında, geliştirilmesinde, analitik düşünebilme ve yorumlayabilme ile problem çözme becerilerini de geliştirmektedir. Bireyin günlük yaşamında toplum içindeki durumlara matematik okuryazarlığını yerleştirebilmesidir. Bireysel kapsama gücüyle artan matematik işlevleri kişinin kültürel alanlarda da yeteneklerinin ortaya çıkmasına ve geliştirilmesine olanak sağlamaktadır

Matematik ve Matematik Okuryazarlığı arasındaki fark nedir?

Matematik, teori ve bilimle ilgili ögeleri kullanarak problem çözme ile ilgilidir. Buna trigonometri, diferansiyel denklemler, topoloji, analiz, lineer cebir, soyut cebir ve karmaşık matematiksel formüller içindedir. Bunlar mesleğe özgü şeylerdir ve genellikle günlük hayatta kullanılmazlar. Aynı zamanda saf matematik olarak da adlandırılır ve matematik okuryazarlığından daha zor olarak görülür.

Matematik okuryazarlığı: Ayrıntılı hesap bilgisi anlamına gelmez, Örneğin, bir sipariş formunu doldurmak veya çek defteri, bir bankaya yatırılan paranın faizinin hesaplanması, matematik okuryazarlığı (nicel okuryazarlık)  gerektiren tipik görevlerdir. Bireylerin temel kavramları, araştırma araçlarını, yöntemlerini ve yapısını anlamaları gerektiği anlamına gelir. Yapıcı, ilgili ve yansıtıcı bir vatandaş olarak matematiği yaşamın gereksinimlerini karşılayacak şekilde kullanabilmek, matematiği öğrencilerin deneyimlerinden soyutlanmadan öğrenmeyi gerektirir. Matematik okuryazarı bir kişi tahmin edebilir, veriyi yorumlayabilir günlük problemleri çözme, sayısal, grafiksel ve geometrik akıl yürütme yapabilir ve matematik kullanarak iletişim kurar. Bu seçenek matematikten daha pratik olarak kabul edilir. Matematik Okuryazarlığı, çok sayıda araç, beceri ve anlayışın yanı sıra düşünme, yapma ve öğretme yollarını kapsar. Matematik okuryazarlığı günlük hayatta daha çok kullanılmaktadır. Bunu, bir şeyleri çözmek için yapacağınız standart hesaplamalar olarak düşünün. Bunlara bütçe işlemleri eklenir. Aritmetikte, herkesin temel işlemleri yapabilmesi gerekir. Ölçümde, vatandaşlar hem geleneksel hem de metrik uzunluk, alan ölçülerini kullanabilmelidir. Hacim, ağırlık, zaman ve sıcaklık hesabı bilinmelidir. Geometride vatandaşlar çeşitli alanları bilmeli ve daireler, kareler, dikdörtgenler ve üçgenler için çevre formüllerini hesaplayabilmelidir.  Vatandaşlar üç boyutlu uzayıtanımalıdır.Betimsel İstatistik, yapabilmelidirler.Temel olasılığı, permütasyon ve kombinasyon hesaplamalarını bilmelidirler.Toplumumuzun tüm bireylerinin matematik okuryazarı olması dileğiyle….

Dostça kalın!...

KAYNAKLAR

BobbyOlose (2011)MathematicsLiteracy: AreWeAbleTo Put TheMathematicsWeLearnIntoEverydayUse? Journal of MathematicsEducation,  Vol. 4, No. 1, pp. 89-100 .

 

YAZARLAR

  • Salı 31.1 ° / 13.6 ° Güneşli
  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,56% 0,14
  • EURO

    34,81% 0,49
  • GRAM ALTIN

    2417,74% -0,61
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00