PROF. DR. FİKRİ AKDENİZ - BİLİM DÜNYASI


Korkudan Kurtulma  (Korkmama) Özgürlüğü


II. Dünya savaşından sonra, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nca,10 Aralık 1948 yılında kabul edilen İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'ne göre "korkudan özgürlük" temel bir insan hakkı olarak sayılmıştır.Korkuya karşı hukukun egemen olmadığı bir düzende korku egemen duygudur. Açıkça görüldüğü gibi çağdaş anlamda özgür bir toplumdan söz edebilmek için, o toplumu oluşturan insanların “korkudan kurtulmuş” olmaları en başta aranan bir koşuldur.O halde, korkudan özgürlüğün güvence altına alınmadığı bir düzenin çağdaş anlamda bir hukuk düzeni olmadığını ve tek başına anayasadan yoksunluk anlamına geldiğini saptamak olasıdır..

"Korku" denince hemen karşıtı olan cesareti, yiğitliği, anımsar; korkuyuküçümserken cesareti yüceltiriz. Korku gerçekten var olan fiziksel ya da duygusal bir tehlike karşısında verilen doğal tepkidir.Kaygı ise uyarıcısı ve nedeni belli olmayan korkudur. Korku hayatta kalmamızı sağlayan temel bir duygudur.Akıl ve mantığımızla kontrol ettiğimiz korkularımız yaşamımızın bir parçasıdır. Hayatımız boyunca hepimiz farklı korkular yaşarız Yaşanıyor ama kolay açıklanamadığı gibi, kolayca paylaşılamıyor.

Korkmamak için ne yapmalıyım?

1.Korkunun Nedenini Düşünün.

2.Korkuya Sahip Olmanın Normal Olduğunu Kabul Edin.

3. Korkularınızın Hayatınızda Nasıl Bir Etkisi Olduğunu Düşünün.

4. Korkularınızla Yüzleştiğinizi ve Onları Yendiğinizi Hayal Edin.

5.Korkularınızla Aşamalı Bir Şekilde Yüzleşin.

Korku konusunda Düşünürler/filozoflar ne diyor? "Sanma ki korku salanlar korkusuzdur", “Sertlik korkuya, kaba kuvvet nefrete yol açar", "Sevgiden korkmak hayattan korkmaktır",  "Korkusuz umut, umutsuz korku yoktur"

Edebiyat penceresinden bakış: "Hayat can sıkıntısıyla başlar korkuyla sürer", ”Korkmayanın umudu da yoktur", "Dâhiler, hayatın son perdesinde, kahramanların korkularını, korkakların saflığını oynar",

DünyacaÜnlü6 Yazar ve Düşünürden Korku Üzerine Söylenmiş Sözler:

“Hiçbir şeyden korkmayan kimse, herkesin korktuğu adam kadar kudretlidir.” FriedrichSchiller (1759-1805)

“Korku, yalan doğurur.” Fyodor Dostoyevski (1821-1881)

“Korkulacak tek şey korkunun kendisidir.” Franklin Roosevelt (1882-1945)

“İnsanları harekete geçirmek için iki kaldıraç vardır. Çıkar ve korku.” NapolyonBonapart (1769-1821)

“Ölüm korkusunu aşmadıkça insan için özgürlük yoktur. Ama intihar ile değil. Bu korkuyu aşmak için kendini bırakmamak gerekir. Hiç burukluk duymadan, korkmadan ölebilmeli.” Albert Camus (1913-1960)

“Korkunun kaynağı gelecekte yatar. Kim gelecekten kurtulmuşsa, korkacak hiçbir şeyi yoktur.” Milan Kundera(192

Her şeyi korkusuzca sorgulayan toplumların baskısı giderek artıyor. Gelişmiş toplumlar yenilikler (inovasyon) yaparken, öte yandan dün bunun farkında olmayanlar da bu gücü keşfediyorlar. Örgütlü cehaletin hızla yaygınlaştığı bir toplumda aydın ve pseudo aydın kesimi de dahil büyük bölümü birbirini korkutmak peşinde ise, toplumsal gelişme dağarcığımıza “korkudan özgürlük” kavramının yerleşip içselleştirilerek gerçek bir toplumsal istek haline gelebilmesi çok önemlidir.Toplumumuzdaki kutuplaşma korkutucu boyutlara ulaşmışken, hukuksal direnme ile korkmamak özgürlüğü yaşanabilir mi? .Unutulmasın ki, sağlıklı ve huzurlu bir yargı düzeni, çağdaş bir demokrasinin de önkoşuludur.

Bilim ve sanat düşünceyi etkin biçimde ifade etme yollarıdır. Bu nedenle bilimsel ve sanatsal çalışmalar toplumu yakından ilgilendiren konuları kamuoyu ile paylaşırken bir şekilde yönetimlerin, devletlerin ve çeşitli ideolojik grupların baskısı ve sınırlandırmasıyla karşılaşmışlardır.  Bilim ve sanatın tüm bu baskı ve sınırlandırmalarla mücadele edebilmesi için günümüz çağdaş anayasalarında bağımsız olarak bilim ve sanat özgürlüğü veya ifade özgürlüğüile koruma altına alınmıştır.Uygarlaşmanın önemli kaynak merkezlerinden biri sanatsal üretimdir. “Sanatı ve sanatçıyı susturmak demek, toplumu nefessiz bırakmak demektir."Eski ABD Başkanı BarakObama (1961--)’nın deyişiyle: “Özgürlük korkudan daha güçlüdür”.Beethoven (1770-1827)’in dediği gibi “İnsanı sadece bilim ve sanat yüceltebilir”.ABD li gök bilimci Carl Sagan (1934-1996)’nın ifadesiyleBilim, bilgi kütlesinden daha fazlası; bir düşünme tarzıdır. Evrenin kuşkuyla sorgulanma biçimidir. Eğer şüpheci yaklaşmamak için otoriteye kuşkucu sorular soramıyorsak o zaman tam bir kaos içindeyiz”.

Yazımızı bir soru ile tamamlayacağım: Korkunun gölgesinde özgürlük yaşanabilir mi? 

Dostça kalın!...

 

YAZARLAR

  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51