PROF. DR. FİKRİ AKDENİZ - BİLİM DÜNYASI


KLASİK ANTİK ÇAĞ (MÖ 8.yüzyıl-MS 5.yüzyıl) ÜNLÜ FİLOZOFLARININ YAŞAMLA İLGİLİ ÖZLÜ SÖZLERİ


Yaşamı daha anlamlı duruma getirmek ve insanlara bazı duyguları anlatabilmek için, çok özel filozof sözleri bulunmaktadır. Geçmişten günümüze kadar yüzyıllar boyunca pek çok filozof yaşadı. Bu insanların deneyimleri, gözlemleri ve yaşadıkları üzerinden iz bırakan sözler, pek çok duygu ve düşünceyi ön plana çıkarmaktadır. Bu yazımızda özellikle antik dönem filozoflarının düşüncelerine yer vereceğiz.

İyonyalı (Miletli) Matematikçi ve filozof THALES (MÖ 624- 548) “Hiçbir şey düşünceden daha etkili değildir çünkü o bütün evreni dolaşır; hiçbir şey zorunluluktan daha güçlü değildir, çünkü her şey ona teslim olur”. “Zaman, en bilge olandır; çünkü her şeyi aydınlatır”. “Eğitimin asıl amacı kişinin kendisini bilmesidir”.Çocuklarınızdan, sizin kendi ana babanıza gösterdiğiniz kadar sevgi bekleyin”. “Her şeyin yok olduğu anda bile ümit vardır”.

İyonyalı (Miletli) filozof ANAXİMANDER ( 610-546 MÖ) “Her şey kaynağını birbirinde bulur ve birbirinde yok olur, zorunlulukla. Her şey birbiriyle adil kılınır ve gayriadilliği birbiriyle dengeler, zamanın düzenine uygun olarak.”

İyonyalı (Efesli)HERAKLEİTOS Heraklitos, düşüncelerini açık ve öğretici bir tarzda aktarmadığı, okuyucusundan aktif bir felsefi katılım ve çaba beklediği için 'Karanlık Filozof' olarak da anılır. “Her şey akar, hiçbir şey kalıcı değildir; o yüzden aynı dereye iki kez girmek mümkün değildir; Çünkü dereye bir kez daha girdiğimde hem ben hem de dere değişmiştir”.Beklenmeyeni beklemezsen, onu bulamazsın. Çünkü ne bir iz vardır ne de bir yol”.Bilgisizliği gizlemektense göz önüne koymak daha iyi­dir”.

Çinli filozof CONFUCIUS (MÖ.551-479): “Yapabileceğini söyleyen insan da yapamayacağını söyleyen insan da haklıdır”.Eğitimli insanlar başkalarında iyi olanı beslerler, kötü olanı değil. Küçük insanlar ise tersini yaparlar”. Eğitimli insanlar öncelikle adalete değer verir. Eğitimli insanlar adalet olmadan cesaret sahibi olunca asi olurlar. Küçük insanlar adalet olmadan cesaret sahibi olunca haydut olurlar”. “Herkesle arkadaşlık yapın ama sadece erdemli kişilerle dost olun”. “Erdemli olanların söyleyecek sözleri vardır, ama söyleyecek sözleri olanların tümünde erdem yoktur”. “İnsancıl olanlar cesaretlidir, ama cesaretli olanların tümü insancıl değildir”. “Akıllı insanlar kendilerini heyecana kaptırmazlar, faziletli olanlar kuşku içinde olmazlar; cesur olanlar hiçbir şeyden korkmazlar.”Hayatta üç şeyi iyi düşün. Kırmadan önce bir kalbi, çarpmadan önce bir kapıyı, ve bitirmeden önce son sözünü”.Bilgi insanı şüpheden, iyilik acı çekmekten, kararlı olmak korkudan kurtarır” . “Uzağı düşünmeyen insan, acıyı yanı başında bulur”.

İyonyalı (Samoslu) filozof PİSAGOR (MÖ 570-495) “Mutluluk insanın kendiyle uyum içerisinde olmasından ibarettir”. “Tutkularının еsiri olan kişi asla özgür olamaz”. “En еski vе еn kısa sözcüklеr olan ‘еvеt’ vе ‘ hayır ‘ konuşulurkеn еn çok düşünülеrеk kullanılması gеrеkеn sözcüklеrdir.

Çinli filozof LAO-TZU (LAOZİ) (570-490?)Başkalarına karşı zafer kazanan kuvvetlidir, kendi nefsine karşı zafer kazanan ise kudretlidir”. “Başkalarını bilen kimse bilgili, kendini bilen kimse bilgedir. Başkalarını yönetmek kuvvettir; kendini yönetmek iradedir”. "Kötülüğü adaletle; iyiliği iyilikle karşıla". “Kalite bir erdemdir! O kendini mekândaki yaşantıda düşüncedeki derinlikte sevgideki cömertlikte İfadelerdeki gerçeklikte İdaredeki düzende eylemdeki etkide doğru zamandaki doğru harekette gösterir”. “Hayat devamlı değişen doğal olguların zinciridir”. "İnsanlara liderlik etmek istiyorsanız onlarla birlikte yürüyün."

Yunanlı filozof SOKRATES (MÖ 469- MÖ 399): “Gerçek bilgelik, bilmediğimiz şeyleri bilmediğimizi bilmektir”. “Kendimizi, yaşamı ve dünyayı ne kadar az anladığımızı fark ettiğimizde gerçek bilgelik her birimize gelir”. “Sorgulanmamış bir hayat yaşanmaya değmez”. “Bir şeyleri değiştirmek isteyen insan önce kendisinden başlamalıdır”. “Eğitimin pahalı olduğunu düşünüyorsanız, cehaletin bedelini hesaplayın”.

Yunanlı filozof DEMOKRİTOS (MÖ 460-370) : “Aklın üç belirtisi vardır. İyi düşünmek, iyi söylemek, iyi yapmak”. “Düşüncelerde uyum dostluğu doğurur”.Yakınlar arasındaki düşmanlık, yabancılar arasındaki düşmanlıktan daha korkunçtur”. Çok dengeli bir kişilik yapısına sahip olmak, aynı zamanda düzgün bir yaşam sürdürmek demektir.

Yunanlı filozof PLATON (Eflatun); (MÖ 427 – 347) “Gözlemle, dinle, sus, az yargıla, çok sor”. “Kötülüklerin ilki ve en büyüğü, haksızlıkların cezasız kalmasıdır”.Doğruluk herkese borçlu olduğumuz şeyi ödemektir”.

Yunanlı filozof ARISTOTELES (MÖ 384-322): “ Özgür bir düşünür olun ve okuduğunuz her şeyi gerçek olarak kabul etmeyin. Eleştirel olun ve neye inandığınızı değerlendirin”. “Mutluluk doğru ve güzel düşüncelerle düşünebilmeyi bilmektir”. “Akıllı insan düşündüğü her şeyi söylemez, fakat söylediği her şeyi düşünür.”

Yunanlı filozof EPİKUROS (MÖ 342-270) “Yaşamıyor olmak hiç de korkunç bir şey değil; bunu tam anlamıyla kavramış bir insan için hayatta katlanılamayacak hiçbir şey yoktur”.Bilginin amacı; insanı bilgisizlik ve boş inançlardan tanrı ve ölüm korkusundan kurtarmaktır”.Evrende her şey insan için haz objesidir. Ancak erdemle gelen bilgi arttıkça haz da artar. Bu nedenle yönelim hazza değil bilgiye olmalıdır”. “Akıllı, dürüst ve insaflı olmadan mutlu yaşanamayacağı gibi, mutlu olmadan da akıllı, dürüst ve insaflı olunamaz”.

Romalı filozof SENECA (MÖ 5 –MS 65): “Gençliğinde  bilgi  ağacı dikmeyen, yaşlılığında rahatlayacağı bir gölge bulamaz”. “Paylaşacak dostlarınız yoksa, iyi şeylere sahip olmanın bir anlamı da yoktur”.Bir insan hangi limana ulaşmak istediğini biliyorsa onun için her rüzgar uygundur”. “Hafif acılar konuşabilir ama derin acılar dilsizdir”.Mutlu yaşam, tutku ve korku üzerinde; mantığın ve düşüncenin elde ettiği bir zaferdir”.Yaşamın bizim yaşadığımız bölümü kısacıktır. Besbelli geri kalanı yaşam değil zamandır”.İnsanları tanımak için onları sınamaktan korkmayın; çünkü kaybedilmesi gerekenler, en önce kaybedilmelidirler”. “Para ile satın alınan sadakat, daha fazla para ile de satılır”.

Dostça kalın!...



 

 


 

YAZARLAR

  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00