KONUK YAZAR


KİRLENMEK GÜZELMİŞ..?

KİRLENMEK GÜZELMİŞ..?


NURİ GÖKAŞAN

(Tiyatro ve Sinema Sanatçısı)


 Bilmiyorum kaç yıl oldu ama televizyon reklam kuşaklarında bu şiarla yayınlanan bir reklamın çok itici, yanlış ve insanın bilinç altına inen önermeler sunduğunu düşünürüm..Toplum için hiç de doğru olmayan bir yeni iddia ortaya atıyor bu reklam, yıllar önce bu reklamı izlediğimde ne kadar tehlikeli diye düşünmüştüm, çünkü, (hadi adını da vereyim ..OMO ..Madem tüketici için böyle bir reklam yapıyorsun, tüketicinin eleştiri hakkının da olduğunu kabul etmelisin) evet, çünkü sosyal olarak doğru olmayan bir önermeyi, bilinç altımızı ikna ederek doğruymuş gibi sunuyordu. ..Dostlar kirlenmek güzel değildir , adı üzerinde kir! 
  Kirlenmek kötüdür,…..ve yalnızca kelime olarak gömleğin, eteğin, çocuk kıyafetlerinin lekelenip pislenmesi anlamıyla kullanılmaz.
 Türkçemizde, bir kişi rüşvet alırsa, irtikap yaparsa da kirlenir, hatta bu işlere kirli işler denir. Bir başkasının malına çökme, terazide hile yapma, bir başkası hakkında yalan yayma, devletin malını (ki kamuya aittir) kendi menfaatleri yönünde kullanmak, çocukları kurslarda kandırmak ve ırzlarına geçmek, cin çıkarma numarası ile tecavüz, bir gün dediğinin tam tersini, diğer gün söyleyebilmek ilkesizliği de kirlenmek demektir. Bunlar çoğaltılabilir, merdiven altı imalatlar, okul kapılarında uyuşturucu tezgâhı kurmalar, göz boyayarak kötü mal satmalar, iş yerinde bezdirme, şiddet ve baskılar gibi gibi gibi.. Bence ast olan temiz olmanın güzelliğidir, Reklam tam tersi bir motto ile temizlenmek güzeldir diye girseydi reklama hiç itirazım olmazdı. Saydığım, toplumumuz için, insanımız için doğru olmayan, kirli, çirkin, haince zalimce, ahlaksızca kabul edilen bu tasarruflar, kirlenmek güzeldir reklam cümlesi ile meşrulaştırılıyor, hem de bilincimizin derinliklerin de, zihnimiz ikna ediliyor neye? 
KİRLENMENİN GÜZEL OLDUĞUNA..Hayır kirlenmenin her türlüsü kötüdür, kirlenmek güzel Türkçemiz de sadece yıkanarak çıkan pislikler için kullanılmaz ,içine çok farklı olumsuz tavır davranış tutum ve ifaları alan geniş bir kavramdır..Aksi halde toplum hiç de hoş olmayan bir geleceğe savrulur, bu algıyla yetişen nesilleriyle..Ez cümle zihninizin derinliklerine inmeye çalışan ve genç nesillere bunu meşru gösteren, böyle bir cümle kurmanın doğru olmadığını anlatmak çocuklarımıza..
  Doğrusu TEMİZLENMEK Güzeldir, KÖTÜLÜKLERDEN ARINMAK Güzeldir.   

YAZARLAR

  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • BIST 100

    9698,89%0,56
  • DOLAR

    32,55% 0,03
  • EURO

    34,84% -0,06
  • GRAM ALTIN

    2431,37% 0,07
  • Ç. ALTIN

    4017,93% 0,00