Can UĞURATEŞ-Sırası Geldikçe


KARADENİZ’DE ENFORMASYON SAVAŞI


Karadeniz’de, ABD ve NATO ile Rusya arasında, Ukrayna üzerinden devam eden gerginlik tırmandırma süreci giderek sertleşiyor. Tüm Dünya diken üstünde ve nefesini tutmuş, Rusya’nın Ukrayna’ya muhtemel taarruzunu bekliyor. Rusya, Ukrayna’nın NATO’ya dahil edilmesini istemez ve ABD’nin bölgesel tertiplenmelerini şiddetle protesto ederken, gözler, Başkan Putin’in her an verebileceği endişesini taşıdığı harekât emrini bekliyor. Üstelik ilk Rus işgaline uğrayacak gibi görünen, Ukrayna’nın Donbass bölgesinde, Ruslar tarafından yürütülen psikolojik harekatta da başarıya ulaşılmış görünümü var ve bölge halkının oldukça sakin bir şekilde gelişmeleri takip ettiği, medyaya düşen görüntülerle paylaşılıyor.

Başkan Putin böyle bir emir verebilir mi diye düşünüldüğünde, ortada duran görünüm: Evet, şartlar oluştuğunda çekinmeksizin verebileceği yönünde. Mevcut dengeler ve küresel güç mücadelesi değerlendirildiğinde, bölgede ABD ile Rusya arasında devam eden satrancın yapılan hamleleriyle, Rusya’nın küresel güç konumundan çıkarılmak istendiği ve zorlandığı görülüyor.

ABD, artık tüm gücünü Asya Pasifik üzerinde yoğunlaştırarak, Çin ile geciken mücadelesine bir an önce başlamak istiyor. ABD, Doğu Akdeniz gelişmelerinde sergilediği yeniden tertiplenmeyle, bir taşla birkaç kuş vurma sevdasında olduğunu açıkça gösterdi. Oluşan konjonktürde, ABD, Yunanistan’da Girit ve ağırlıklı olarak Dedeağaç ile Doğu Avrupa ülkeleri ile yaptığı anlaşmalarla, bölgede askeri güç bulundurtma imtiyazını elde ederken, belirgin bir hedefi kalmamış olan NATO’ya da yeni bir hedef gösteriyor. Bu durumda, halen Rusya ile ilişkilerinde güzel görünümler yaşayan ve başarılı olduğu değerlendirilebilecek bir süreç yürüten Türkiye’yi de soğuk savaş yılları diplomasisine dönme doğrultusunda zorluyor. Aynı zamanda, bir güç olarak Fransa ve Almanya öncülüğünde küreselleşmeye çalışan AB’nin de önünü kesmeye çalışıyor. ABD, yeni bölgesel konumuyla, Rusya için kesinlikle çok büyük bir tehdit oluşturuyor. Rusya geri adım attığında, kaybedeceği prestijle birlikte, konumsal tehditlerle ve algılarla bir nevi, küresel güç dengelerinde saf dışı bırakılmış olacak.

Rusya yetkilileri, ilk ağızdan itibaren yaptıkları açıklamalarla, Batının kendilerini aldattığını ve geçmişte yaşanan tüm barışa yönelik verilen sözlere rağmen, yayılmacılığını sürdürdüğünü iddia ederken, kendince haklı gerekçeler ileri sürüyor. Rusya, ABD öncülüğünde NATO’nun kendi ilgi ve etki alanına girerek, dengeleri değiştirmek istediği tezinde dirençli görülüyor.

Karadeniz mücadelesi farklı bir mücadele tekniğiyle, muhteşem bir savaş görünümü kazanmış durumda. Bölgede, halen önemli seviyede bir enformasyon savaşı yaşanıyor. Akıllar tamamen karışmış ve tedirgin, bölgeden gelecek olan sıcak temas haberlerine odaklanmış durumda. Ancak, her iki taraf da böyle bir savaşın getirebileceği sonuçları çok iyi değerlendirerek, mümkün olduğunca diplomasiyle çözüm doğrultusunda harekete de devam ediyor.

Böyle bir sıcak çatışma durumu oluştuğunda, tarafların belirlenmesinde yapılması gereken seçim Türkiye’yi oldukça zor bir duruma sokarken, Boğazların durumu ve Türkiye’nin jeostratejik konumu önem kazanacak. Türkiye, halen Rusya ile ilişkilerinde kurduğu denge ile hem ABD ve AB’ye karşı güzel bir avantaj sağlamış durumda hem de Kafkaslardaki konumunu güçlendirirken, Çin’e uzanan hatta ben de varım diyerek, bölgeselden küresele, güç değişimine gitmeye, kendini kabul ettirmeye çalışıyor. Gelişmeler endişe verici ve Türkiye, her an, Birinci Dünya Savaşına giriş sebebine benzer bir senaryoyla karşılaşma arifesinde, ilişkilerini dengelemeye çalışıyor. Çıkabilecek bir savaşta, Türkiye, bir anda ve hiç istemediği halde savaş alanı konumunda kalarak, bugüne kadar elde ettiği tüm kazanımları tehlikeye sokan bir süreçle karşılaşabilir.

Putin-Biden görüşmesi merakla beklenirken, yapılan görüşme ardından hem ABD hem de Rusya, Ukrayna’da bulunan diplomatlarını ülkeden çıkarma kararı aldı. ABD’nin tahliye için verdiği süreç 13 Şubat’ta sona eriyor. Sinirler oldukça gergin ve ilk atışın kim tarafından gelebileceği de endişeli bir merak konusu. Bu arada Ukrayna, muhtemel savaş ve savaş tarihi ile ilgili bir istihbarat varsa, ABD tarafından, doğrudan kendisine de bildirilmesi gerektiğini açıkladı. Muhteşem bir psikolojik harekat, bölgede, hız kesmeksizin sürdürülüyor.

Bölgede, sıcak temasın her an olabileceği endişesiyle gerilen sinirler bir şekilde yumuşayacak ama taraflardan hangisinin geri adım atacağı da merak konusu. Her iki taraf da kararlı bir görünümle enformasyon savaşını sürdürüyor. Çünkü bu adımla birlikte, küresel güç dengeleri yeniden şekillenecek.

YAZARLAR

  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51