Emel Erkayıran-EMEKÇİ KADILARIN SESİ


“KADIN KOOPERATİFLERİ”

Her yazımda bahsettiğim gibi bir kadının ekonomik ve sosyal alanda güçlü olması çok önemli. Ve bu proje tam da bunu hedefliyor.


Bu hafta uzun zamandır yapmak istediğim ama beklettiğim “KOOPERATİF” konusundan biraz bahsedeceğim.
Ama önce bu konuda kendi imkanlarıyla üreten Kadınların ürün tanıtımlarını sosyal medya aracılığıyla Perşembe günleri yapmaya devam ettiğimi ( @kadirlikadınlarmeclisi İnstagram ve Facebook üzerinden) belirtmek isterim.
Çok değerli Kadınlar Meclis üyelerim, bağlı bulunduğum değerli sivil toplum kuruluşları dahil, şimdiye kadar ilçemiz KADİRLİ de yapmış olduğumuz çalışmalardan ötürü bana güvenen tüm Kadınları bu muhteşem projede buluşmak için bekliyorum. Fikirleriniz ve ürünleriniz çok kıymetli. Önce kendimize güvenecek ne istediğimizi bilecek ve birbirimize destek vereceğiz.
Bu muhteşem projenin hayata geçirilmesi için verdiği emeklerden ötürü, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Hemşehrimiz Derya YANIK Hanımefendiye çok teşekkür ediyor,başarılarının artarak devamını diliyorum.
Elbette bu bilgileri bir gazetede ölümsüzleştirmek çok önemli ve kıymetli . Bu yüzden tam bir asırdır ayakta durabilen 103 yıllık Yeni ADANA Gazetesine de ayrıca teşekkür ediyorum.
Geçtiğimiz hafta OSMANİYE Aile ve Sosyal Hizmet İl Müdür Yardımcısı Ali KILIÇKESER, OSMANİYE Sosyal Hizmet Merkezi Müdür Yardımcısı Vekili Can ARTAN, KADİRLİ Aile ve Sosyal Hizmetler Müdüremiz Havva DEMİR Hanımların misafiriydim.
Gayet verimli bir toplantı oldu
KADİRLİ Aile ve Sosyal Hizmetler Müdüremiz Havva DEMİR Hanımın bana gönderdiği mesajı paylaşmak istiyorum sizinle.
Toplumda meydana gelen baş döndürücü değişim ile sığınabileceğimiz son kale Aile.
Aile içerisinde her şey yolunda gitmeyebilir. Zaman içinde kayıplar yaşanabilir. Kadın bu noktada aileyi ayakta tutan, birleştiren, koruyan bir muhafız. Diğer aile bireylerin rol ve sorumluluklarını üstlen hep kadınlar oluyor ise bizim de kadınlarımızı güçlendirmemiz gerekir. Kadının psikolojik ve sosyal yönden desteklenmesi kadar ekonomik yönden de güçlenmesi gerekli. Kadın güçlensin ki aile güçlensin, toplum güçlensin. Küçük de olsa üreten her kadının emek verip ortaya çıkardığı ürünleri, piyasaya sürmek ve alıcısı ile buluşturmak için kooperatifleşmek önemli. Bizler de bunu amaçlıyoruz. Onların emeğini görünür kılmak.
Her cümlesinin altına imzamı atarım.
Elime geçen broşürlerden kopyaladığım bilgilere:

KOOPERATİF NEDİR?
Kooperatif; ortaklarının ekonomik menfaatlerini, mes- lek veya geçimlerine ait ihtiyaçlarını işgücü ve parasal katkılarıyla karşılıklı yardımlaşma ve dayanışma sure- tiyle sağlayıp korumak amacıyla kurulan bir işletme modelidir.
Kooperatifleri, diğer işletme türlerinden ayıran aşağıda sıralanan yedi temel ilkedir:
• Gönüllü ve herkese açık ortaklık
• Demokratik kontrol
• Ortakların ekonomik katılımı
• Özerklik ve bağımsızlık
• Eğitim, öğretim, bilgilendirme
• Kooperatifler arası işbirliği
• Topluma karşı sorumlu olma

KADIN KOOPERATİFLERİ BİR
TİCARET ŞİRKETİDİR
• Kooperatifler, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu uya- rınca bir ticaret şirketidir.
• 1163 sayılı Kooperatifler Kanununa göre, her faali- yet dönemi sonundan itibaren 6 ay içerisinde olağan genel kurul yapılır. Kooperatif, tüm ortakların katılı- mına açık olan genel kurulca seçilen yönetim kurulu üyeleri tarafından yönetilir, denetim kurulu üyele- rince denetlenir.
• 213 sayılı Vergisi Usul Kanunu ile Türk Ticaret Kanu- nu uyarınca kooperatifler; yevmiye defteri, defteri kebir, envanter defteri, ve genel kurul toplantı ve müzakere defteri, yönetim kurulu karar defteri ve pay defteri (ort aklar defteri) tutmak zorundadır.
• • • •
Bu defterlerin kullanılmadan önce noter tarafından açılış tasdiklerinin aralık ayı sonuna kadar yapılması gerekmektedir.
Yevmiye defteri yılsonu kapanış tasdiki haziran ayı sonuna kadar, yönetim kurulu karar defteri kapanış tasdiki ocak ayı sonuna kadar yapılır.
Genelkurultoplantıvemüzakeredefteriilepaydef- terinin yeterli sayfaları bulunuyorsa, izleyen faaliyet döneminde açılış onayı yapılmadan da kullanılabilir.
Yönetim kurulu karar defteri, yevmiye defteri, en- vanter defteri ve defteri kebirin yeterli yaprakları bulunması halinde, yeni hesap döneminin ilk ayı içe- risinde noter tarafından onay yenileme işlemi yapıl- ması halinde kullanılmaya devam edilebilir.
NEDEN KADIN KOOPERATİFLERİ
Kadınların iş gücüne katılımı, modern küresel ekono- milerde her açıdan önemli bir meseledir. Türkiye’de kadın kooperatifleri 2000’li yılların başında kurulmaya başlamış ve sosyal kalkınma anlamında çözüm geliştir- mekte önemli rol oynamaktadır.
T.C.
GÜMRÜK ve TİCARET BAKANLIĞI Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü
Dumlupınar Bulvarı No: 151 (Eskişehir Yolu 9. Km) B Blok Kat 5, 06800 Çankaya / ANKARA
Tel: +90 312 449 46 00-01
Faks: +90 312 449 47 87
T.C.
GÜMRÜK ve TİCARET BAKANLIĞI Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü
Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifleri (Kadın Kooperatifleri)
Kooperatifler, Kadınlarımızın Güvencesidir
www.gtb.gov.tr / www.koop.gtb.gov.tr

KADIN KOOPERATİFLERİNİN ÇALIŞMA ALANLARI
• El becerileri için eğitici kurslar düzenlenmesi,
• Geleneksel gıda, giyim, hediyelik eşya vb. ürünlerin üretimi ve pazarlanması,
• Lokantacılık,
• Engelli eğitimi ve bakımı,
• Okul öncesi eğitim,
• Yurt içi ve yurt dışında fuar, şenlik, sergi, kermes vb. etkinlikler düzenlenmesi, bu şekildeki etkinliklere katı- lınması veya ortaklarının katılmasına aracılık edilmesi,
• Ortaklarına yönelik sosyal etkinlikler düzenlemesi, vb.
KADIN KOOPERATİFLERİNE KİMLER ORTAK OLABİLİR?
Kadın girişimi üretim ve işletme kooperatifine ortak ola- bilmek için:
• Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
• 18 yaşını doldurmuş ve medeni hakları kullanma ehli- yetine sahip kadın olmak gerekmektedir.
Ayrıca, kooperatifin amacına uygun faaliyet konusu bulu- nan kamu veya özel hukuk tüzel kişileri de bu kooperatif- lere ortak olabilir.
KADIN KOOPERATİFLERİ İLE YEREL İDARELERİN İŞBİRLİĞİ
• Park, yeşil alan, atıl alanlar ve binaların tahsis edilmesi veya uygun fiyatla kiralanması,
• Belediyelerce işletilen sergi, pazar yeri, büfe ve küçük stantların ihalelerine kadın kooperatiflerinin girişinin kolaylaştırılması,
• Belediye ve diğer kamu kuruluşlarının satın aldığı mal ve hizmetlerde kadın kooperatiflerinin yüklenici olma- sının sağlanması,
• Kadınların üretim becerilerini artıran bölgesel kurs- lar düzenlenmesi,
• Gündüz bakımevi ve rehabilitasyon merkezleri açı- larak işletmelerinin kadın kooperatiflerine verilmesi.
KADIN KOOPERATİFİ NASIL KURULUR?
1. Öncelikle pazarlanabilir bir hizmet ya da üretim ala- nı seçilmesi,
2. Kooperatifin kurulacağı yerde faaliyet konusu mal veya hizmeti üretebilecek nitelikte kadınlarla tema- sa geçilmesi,
3. Bakanlığımızca hazırlanan “Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Örnek Anasözleşmesi”nin Genel Müdürlüğümüz internet sitesinden veya Ticaret İl Müdürlüğünden temin edilerek incelenmesi,
4. Kooperatif kuruluş izni için Ticaret İl Müdürlüğüne başvurulması gerekmektedir.
Bakanlığımızca hazırlanan bu örnek anasözleşmede, kooperatiflerin işleyişine ve organlarının yükümlülük- lerine yer verilmiştir. Kooperatif, tüm faaliyeti boyunca bu yükümlülüklere uymak zorundadır. Bu anasözleş- me, her ortak tarafından dikkatlice okunmalıdır.
Her ortak, genel kurula katılma hakkına sahiptir ve sermayesi ne olursa olsun her ortağın bir oy hakkı vardır.
Sevgili Kadınlar lütfen bu bilgileri okuyun araştırın. Hemen girişimlere başlayın. Hem kendinizi hem de hemcinslerinizi güçlendirin. Çalışmalarınızı yapın yönetiminizi oluşturun. Sonrasında gereken tüm konularda bulunduğunuz yerin Aile ve sosyal Hizmetler Müdürlükleri yardımcı oluyorlar. Siz yeter ki birleşin ve üretmenin keyfine varın Unutmayın bize bizden başka dost da düşman da yoktur. Elele verirsek daha güzeliz daha güçlüyüz.
Geçtiğimiz hafta bana ulaşan 12 yaşında güzel bir kız çocuğuna ve çalışkan emekçi annesine buradan selam göndermek istiyorum. Anne Ünzile ÇERİBAŞ ve Güzel kızı Hatice ÇERİBAŞ. Bir video hazırlamış bana da selamlar göndermiş. Çok teşekkür ediyorum ve bu güzelliklerin çoğalmasını diliyorum. Saçlarını kestirerek kanser hastalarına tedavi sürecinde moral desteği vermek istediğini ve herkesi saçım saçın olsun projesini desteklemeye davet ettiğini söyledi. Küçük bedenine kocaman yüreğini sığdıran Hatice ÇERİBAŞ seni kutluyorum. Aklını doğru kullanan bu gençler geleceğimizin güvencesi
Hatice ve annesini hemen ziyarete gittim biraz konuştuk. Benim için en güzel olanı bir küçük yavrunun kalbinde olabilmekti. Tekrar ziyarete gideceğim.
Çocuklarımıza bırakacağımız en güzel miras, onları kendi başlarına yetebilir ve çevresine duyarlı olarak yetiştirmektir.
Haftaya tekrar görüşebilmek dileğiyle sağlıkla kalın mutlu kalın. Akıl ve beden sağlığına dikkat edin.

YAZARLAR

  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22