Cumali KARATAŞ

Tarih: 09.11.2020 14:47

İRONİ ŞAİRİ COŞKUN KARABULUT’LA KONUŞTUK

Facebook Twitter Linked-in

***Sevgili Coşkun Karabulut, şiirle ve edebiyatla ne zaman ve nasıl tanıştığınızla söyleşimize başlayalım dilerseniz...

---Şiirle tanışıklığım üniversite yıllarına kadar gider ama yayınlama anlamında ilkşiirin  1990 yılında  Mersin'de yayınlanan Senfoni dergisinde çıktı ve o günden itibaren ilk sanatsal yazımı da yayınladım ve edebiyatın içine böylece 90 yılında girmiş oldum.

***İlk yazdığınız şiir ile dergilerde ilk yayınlanan şiiriniz hangisi oldu?

---Yukarıda da söylediğim gibi dergi yerel anlamda Senfoni dergisi, ulusal düzeyde ise İstanbul'da  Şemsi Belli'bin çıkardığı Şiir Defteri adlı dergiydi. Yayınlanan bu dergilerdeki şiirleri sonradan kitabıma almadım ama insanlar huzurunda sesli okuduğum ilk şiirin Mersin Halk Kütüphanesi' nde Taramak Gökyüzünü adlı şiirimdi.

***Şiire giriş özelliğindeki bu ilk döneminizde ailenizde, çevrenizde şiir, edebiyat ve sanatla ilgilenen, destekleyenler oldu mu?

---Ailemden kimse olmadı. Sadece o yıllarda Mersin'de yaşayan rahmetli Celal Çumralı yayımlanması için tereddüt ettiğim bütün şiirlerimi okuyup içlerinden 35' ini seçerek, kimini düzelterek yayınlatabileciğimi söyledi. Benim için altın değerinde sözü ise, şiirlerimde gizli bir matematik olduğunu ve bunun şiire akış kolaylığı verdiğini söylemesiydi. Bu,beni motive etti.

***Şiirin, sanatın yetenekle ilgili olup olmadığı konusunda neler diyebilirsiniz?

----Yeteneğin Allah vergisi olduğuna inanırım. Yetenek olmadan yazılan şiirlerin, biçim ve teknik açısından öğrenilerek ve ustalasarak bir yere kadar yazılabileceğini ruhsuz olacağına inanırım.

***O yıllarda “Taramak Gökyüzünü” ve “Bizim Olan Ne Var ki” adlı, haklarında dergilerde yazdığım şiir kitaplarınızdan sonra hangi kitaplarınız yayınlandı?

---Şiirler: “Taramak Gökyüzü” (1993), “Bizim Olan Ne Var ki?” (1996), “Aklımda Sen” (2002), “ Beni Zamansız Bırak” (2008), “Pılı Pırtı Şiirler” (2012), “İncir Çekirdeği” (2018), “Şiirim Bana Benzer” (2019). Deneme:”Sözcükler de Ölür” (2008), “Kolay Görünen  Zor  Şiir” (2012), “Söz Yalanı Sevmez” (2018), “Şair Şiir ve Okur” (2019); “Sarıkamış” (2017) ÇeviriŞiir:”Hardan Haraya”- Azerbaycan şivesine çevrilerek Bakü' de yayınlanan kitabım

***Size göre, o günden bugüne yaşanan değişim ne oldu şiirinizde?

--- Kendi açımdan mizahı ve felsefeyi daha bir incelttiğimi düşünüyorum.

            ***Şiir ve gülmece bağını sıkı tutan biri olarak, bu şiirsel sentezin yaşamımıza yansımaları hakkında neler demek istersiniz…

            ---Kişi olarak mizacımı şiirimde de aynen bulabilirsiniz. Normal yaşamımda insanlara hep kolay yolu göstermisimdir. Kimseyi zora koşmak. Herkese yardımcı olmak,  mutlu etmek isterim. Bulunduğum ortamı mutlu ederim elimden geldiğince. Arkadaşlarım tanıktır Böbürlenmeyi, kibirli hiç sevmem. Şiirlerim de öyledir. Kısa, yalın, anlaşılır, mütevazı, okuyanı mutlu eden ve felsefi derinlik de vermeye çalışarak ukalalık yapmadan düşündüren şiirler yazarım ya da öyle yazdığımı zannediyorum.

***Şiir üzerine düşünen, yazan kişisiniz, doksanlı yılların başında Adanada’ki birlikteliğimizde de Yeni Adana’da da sanat yazıları yazmıştınız… Şunu sormak istiyorum… Size göre şiir, şair kimdir, ya da ne şiir/şair değildir?

---Şair önce adam olmalıdır diye düşünüyorum. Özü sözü bir, samimi, güzeli, iyiyi ve doğruyu çok okuyarak ve düşünerek ve de mutlaka kendi yaşayarak bulan ve bulduğu bu güzelliği de okurlarına ışık tutarak gösterendir. Şairin mutlaka aydın bir yapısı ve sağlam bir duruşu olmalıdır? İnsanları kullanmaktan, kandırmaktan ve çıkar duygusundan uzak durmalıdır. İnsanları sonsuz güzele taşımanın yollarını bulup göstermelidir.

***Şiirin dışında ilgilendiğiniz bir edebiyat ve sanat dalı oldu mu?

            ---Deneme benim şiirle atbaşı götürdüğüm  uğraşımdır.

            ***Bundan sonrasında sanatsal olarak yapmayı tasarladığınız şeyler var mıdır?

            ---Belki şiirden kesilebilirim ama son nefesime kadar ve aklımı muhafaza ettiğim sürece deneme yazmaya  devam ederim sanıyorum.

            ***Şiirimiz, sanatımızın bugünkü konumu, geçmişle karşılaştırılması hakkında söylemek istediğiniz bir şey var mıdır?

            ---Geçmişi bugünden daha başarılı buluyorum. Hiç kimse kusura bakmasın.

***Bir şairin, sanatçının olmazsa olmazı olan üç şeyi saymanız istense, öncelik sıralamasına göre neler olduğunu söylersiniz?

            ---Özü sözü bir olması, kibirsiz, mütevazı olması, Aynayı sadece kendi yüzüne tutmamalı.

            ***Şiirle ilgilenen gençler için herhangi bir öneride bulunmak gerektiğinde neler söylemek istersiniz?

            ---Söylenecek çok şey vardır mutlaka. Bunlara girmiyorum. Sadece şunu önemsiyoum:Kendi ayakları üzerinde durarak yavas yavaşama sağlam adımlarla yukarılara tırmanmaya çalışsınlar. Başkalarına yaslanarak çabucak bir yerlere uçarak çıkabilirler ama bir gün bedelini çok ağır öderler ve pat diye bırakılınca kafa göz gidebilir dikkat etsinler.

            ***Beğendiğiniz, etkilendiğiniz şair, yazar ya da sanatçılar oldu mu?

            ---Elbette… Nazım Hikmet, Orhan Veli, Özdemir Asaf, Cemal Süreya, Turgut Uyar, Sunay Akın ve dahası.

***Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mıdır?

---Çok teşekkür ederim. Şiir üzerine düşüncelerimi deneme kitaplarında yazıyorum. İhtiyaç duyan rahatlıkla ve kolayca ulaşabilir. Kendim de imzalı gönderiyorum ücretsiz ve de kargosunu kendim ödeyerek. Yeter ki okusunlar ve iyi yazsınlar.

        ***Ben de söyleşi için teşekkür ederim.

            ---Selam ve sevgiyle.

 

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —