PROF. DR. FİKRİ AKDENİZ - BİLİM DÜNYASI


İnsan ilişkilerinde yaratıcılık


Kuruluşlar küresel bir iş ortamında büyürken ve rekabet ederken, etkili ilişkiler ve beceriler, iş başarısı için her zamankinden daha çok önemlidir. Çalışanlar, değişimin sık ve kaçınılmaz olduğu bir işyerine uyum sağlayacak bilgi ve beceriye sahip olmalıdır. Büyüyen herhangi bir şirketin başarılı olabilmesi için yaratıcı olması gerekiyor. Başarı, olaylara bakış açısını değiştirerek, yeni fikirleri paylaşarak ve yenilikçi yeni fikirleri hayata geçirerek sağlanır.İşyerinde yaratıcılık, bir etkinliğin başarısında çok önemli bir ögedir. Lamberton ve Minor (2013) yaratıcılığı benzersiz, uygun ve değerli fikirler ya da sorunlara çözüm üretme yeteneği olarak tanımladılar. Diğer bir yaklaşımlayaratıcılık: var olanlardan yola çıkarak yeni kavramlar veya fikirler üretme yeteneğidir. Lamberton ve Minor’ın kitabı değişen dünyaya hazırlanmanıza yardımcı olacak, zamanla test edilmiş, araştırmaya dayalı sosyal bilimler ve yönetim ilkelerinin yanı sıra yönetim kuramı, grup kuramı, kişilik kuramı ve ilişkiler kuramından alınan insan ilişkilerinin daha yeni kuramlarını ve felsefelerini kapsar. Etkili insan ilişkileri, becerileri, kuruluşlar küresel bir iş ortamında büyürken ve yarışırken, iş başarısı için her zamankinden daha çok önemlidir. Yaratıcılık, olmayan bir şeyi hayal edebilme, bir şeyi herkesten farklı yollarla yapabilme ve yeni fikirler geliştirebilme yeteneğidir.

Yaratıcılık her zaman hayatımızın  bir parçası olabilir mi?.Bu soruyu sorduktan sonraABD liyazar UrsulaK. LeGuin (1929-2018)'in şu sözünü anımsayalım: "Yaratıcı bir yetişkin hayatta kalmayı başarmış bir çocuktur." Yaratıcı sözcüğü ile bir kişinin geçmişi arasında bir bağlantı olup olmadığı incelenebilir. Yaratıcılık, insanın yaşamını ve geleceğini temellendirmede önemli bir olgudur.Yaratıcılık, her insanda var olan ve geliştirilebilmesi olası bir yapıdır.  Çok kişi yaratıcılığı sanatsal yetenekle eşitlese de, yaratıcılık çok çeşitli şekillerde uygulayabileceğiniz ve geliştirebileceğiniz bir beceridir. 

Yaratıcı kişilerin özellikleri:Araştırmacıdırlar • İç disiplinleri vardır • Sorgulayıcıdır-lar • Özel ilgi alanları vardır • Hayal güçleri yüksektir• Meraklıdırlar• Sezgileri güçlüdür• Açık fikirlidirler • Bağımsız düşünürler  • Beceriklidirler • Eleştiricidirler • Enerjiktirler.

İşgücü ve Yaratıcılık:Çağdaş dünya rekabetçi bir yerdir ve rakipler son derece çeşitlidir. Irktan, bedene ve kas yapısına kadar, iş gücünün hiçbir üyesi tamamen aynı değildir. Pazarda rekabet etme becerileri de aynı derecede çeşitlidir. Bazıları açık bir şekilde belirgin bir üstünlüğe sahip olurken, diğerleri sadece en düşük beklentileri karşılamak için büyük bir savaş vermek zorunda kalabilir. Son zamanlarda, işgücündeki herhangi bir çalışan için en büyük nimet olarak öne çıkan bir özellik, yaratıcılıktır.

Etkileme ve Yaratıcılık: Kendinize öncelikle aşağıdaki soruyu sorun: Hayatımda hiç özgün bir düşüncem oldu mu? Yoksa yalnızca tekrar ediyor olmam her zaman bir başkasının fikri mi?Diğer insanlarda üstünlükleri fark etme alışkanlığım var mı?. Kişilikleri ve düşünceleri o kadar benzer görünüyor ki: anne gibi olmaya çalışan kızlar, baba gibi olmaya çalışan oğullar veya birbirlerine benzemeye çalışan arkadaşlar vardır. 

Sanat ve Yaratıcılık:Güzel sanatlarda sanatsal yaratıcılık olarak adlandırılan durum, değiştirilmek istenenin, içsel bir yapıyla dışavurumu olarak nitelendirilmiştir. Sanat, hayal gücünün ve yaratıcılığın etkili olarak kullanıldığı, duygu ve düşüncelerin estetik bir biçimde ifade edildiği iletişim alanıdır.Yaratıcı sanatlar olağanüstü kişilikler oluşturmaya, sosyal hizmet verenler ve kullanıcıları için daha iyi bir yaşam standardı sağlamaya yardımcı olurlar. 

Algı ve Yaratıcılık: Algı, bireyin dünyayı görme biçimidir. Herkesin algısı farklıdır. Bu nedenle yaratıcılık, bireyin algısından etkilenebilir. İngiliz eğitimci, psikolog ve siyaset bilimciProfesör GrahamWallas (1858-1932),1926 da “Düşünce sanatı” adlı kitabında genel olarak hepimizde olan "doğal" düşünce ile yaratıcı süreçte dört adım tanımladı. Wallas'ın''Hazırlık, Kuluçka, Aydınlatma ve Doğrulama''dan oluşan dört aşamalı yaratıcı süreç modeli, yaratıcılık araştırmasının temelidir.

Birinci adım hazırlıktır.Yaratıcı süreç hazırlıkla başlar: bilgi ve materyal toplamak, esin kaynaklarını belirlemek ve eldeki proje veya problem hakkında bilgi edinmektir. Sorunun ne olduğu, ne tür bir tasarım özgürlüğünün var olduğu ve çözüme hangi kısıtlamaların getirildiği anlamaya çalışılır. Yaratıcı fikirler her zaman bir soruna veya ihtiyaca yönelik çözümlerdir. Bu aşamada, tasarım probleminizi ve yaratıcı fikrinizi çeşitli açılardan anlamanıza veoluşturmanıza yardımcı olacak çeşitli fikir oluşturma yöntemleri de kullanırsınız. Tasarım probleminizi, fikrinizi ve tasarım alanınızı anlamak için alışılmış düşüncenizi uygularsınız.

İkinci adımkuluçkadır.Farklı fikirleri ve etkileri alıp onları bir araya getirmenin yeni yolları bulunur.Bu adım, tam olarak gelişmemiş bir fikre sahip olmaktır. Son çözüme ulaşmak için önce tamamlanması gereken kapsamlı araştırma veya deneyler olabilir. Bu aşamada, problemden bir adım geri çekilirsiniz ve zihninizin problemi düşünmesine ve üzerinde çalışmasına izin vermek için dolaşmasınısağlarsınız. Zihninizi tüm fikirlere, hatta çılgın fikirlere bile açarsınız.

Üçüncü adımaydınlatmadır. Bu adım, çalışılan veya öğrenilen her şeyin bir araya geldiği o aydınlatma anıdır. Bu, son bir kavram oluşturulduğunda ve ileride yapılacak iş ilginç duruma geldiğinde, sürecin heyecan verici kısmı olabilir. Üçüncü aşama, çoğu insanın yaratıcı bir kişinin klasik bir özelliği olduğunu düşündüğü şeydir, ancak yaratıcılık, görünüşte hayal gücünden yoksun insanların bile yönetmeyi ve beslemeyi öğrenebileceği bir süreçtir.

Son olarak, dördüncü adım doğrulama (uygulama) dır. 3. aşamada ortaya çıkan her türlü fikir ve içgörü, ayırt edilir ve geliştirilir. Yeni fikirlere açık olmalısınız. Bu aşamada, ayrıca, hazırlık aşamasında tanımladığınız kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılayıp karşılamadığını öğrenmek için fikrinizi model haline getirmeyi ve test etmeyi de seçersiniz.Yeni fikirlere veya çözümlere açık değilseniz, sorunlar aynı kalacaktır. Sorunları fırsat olarak da görebiliriz. Hayatta üstesinden gelemeyeceğimizi hissettiğimiz engellerle karşılaşırız. Sonra, geriye dönüp baktığımızda engelin aslında olumlu bir değişim olduğunu fark ederiz. Yaratıcı insanlarla zaman geçirerek de yaratıcılığımızı artırabiliriz. İş yerindeki en yaratıcı insanların en olumlu kişiler olduğunu keşfettiniz mi?. Herhangi bir konuyu olumlu bir sonuca çevirebilir ya daa alınacak dersi bulabilirler. Bu nedenle, etrafımızı saran insanlar bizim üzerimizde büyük bir etkiye sahip olabilir. Yararlı olması dileğiyle…Dostça kalın!...

KAYNAKÇA:Lamberton, Lowell H. andMinor, Leslie(2013), Human Relations: StrategiesForSuccess(5. Ed.) Publishedby McGraw-HillEducation, Irwin. 

Wallas, Graham (1926). The Art of Thought.   New York: Harcourt, Brace&Company

 

YAZARLAR

  • Salı 31.1 ° / 13.6 ° Güneşli
  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,56% 0,14
  • EURO

    34,81% 0,49
  • GRAM ALTIN

    2417,74% -0,61
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00