Fazilet ÖZKAN POR


GÜZELLİKLER YAZAN, SEVGİ DOKUYAN ÖĞRETMENİM


Yıllaaar yıllar öncesine bakıyorum gözlerim buğulu…

 Acısı tatlısıyla, hüznü mutluluğuyla, bir iç yolculuğu yapıyorum geçmişe doğru. Uzaktaaaan çok uzaktan. Başaramadıklarımın pişmanlığını, başarılarımın mutluluğunu duyumsuyorum yine…Yitirdiklerimin acısını, sevdiklerimin buruk, kopkoyu özlemini yaşıyorum…Anılarımın arasındadolaşıyorum...

Dolaşırken bir okula çıkıyor yolum! İlk okulu yeni bitirmiş,sessiz bir kız çocuğununsınav kazanıp, okula yeni başladığı günlerdeyim.Kısacık saçı, incecik, kırılgan dal duruşu,gülümseyerek bakan gözleriyle bir kız çocuğu var karşımda…

Sonra mı? Sonra, hiç unutamadığım bir öğretmenimlekarşılaşıyorum.Unutulmayan hepanılarımda yaşayan bir can öğretmenimle. Oysa; yarım yüzyılı çoktan geçti görüşmeyeli...

Hasanoğlan’da, öğretmen okulu birinci sınıftayım.Yeni geldik evlerimizden, okuldaki ilk haftamız.

Ailemden uzak, yalnız yaşamanın yollarını arıyor, dersleri tanımaya ve ısınmayaçalışıyorum. Her bir öğretmenle, dersi ya seviyor ya da… “Dersi sevmesem de çalışmak zorundayım.” diyorum.

Bugün, ilk iki saat Türkçe dersimiz var. Öğretmeni merakla bekliyoruz... Yüreğim pır pır heyecandan. İlkokulda da Türkçe dersini severdim. Babamın aldığı Ulus gazetesini, anlar anlamaz okurdum her gün. O’da sınav yapardı okuduklarımla ilgili. İlk okuma heyecanımdı bu günlük gazete. Acaba öğretmen sorar mıydı önceki okuduklarımızı? Atatürk’ün de yazı yazdığı söylenen Ulus gazetesini, babamın bana anlattığı gibi gururla anlatabilir miydim sınıfta?..

Kendi kendime konuşurken; uzun boylu, siyah takım elbiseli, yakışıklı,gençbir öğretmen giriyor sınıfa. Türkçe öğretmenimiz... Kendisini tanıttı arı Türkçesi, güzel konuşmasıyla sözü uzatmadan.

Ders boyu süren; tanışmalı sınıf yoklamasını yaparken, tek tek konuşturmuş, bizimle, ailemizle ilgilenmişti güleç yüzüyle. Neler okuduğumuzu sormuş; ders kitabı dışında okumaolanağı bulamayan arkadaşlarımızı dayargılamadan, kınamadan dinlemişti; sakin duruşuyla.

İlk dersimizde;İstanbul Erkek Öğretmen Okulu son sınıfta okurken, okulu bırakıp Kurtuluş Savaşı’na katılmak için Ankara’ya gelen;vatan sevgisi, ayrılık, gurbet gibi konularıişleyen şiirleriyle tanınan Kemalettin Kamu adlı şairi öğrenmiştik.‘’Gurbet Şairi’’ diye de anılıyordu.

GURBET

Gurbet o kadar acı

Ki, ne varsa içimde,

Hepsi bana yabancı,

Hepsibaşka biçimde.

…………..

Ben gurbette değilim,

Gurbet benim içimde.

Şairden; yumuşacık sesiyle okuduğu, kendimizden bir şeyler bulduğumuzbu örnekle, yüreklerimizde şiir ateşi yakarak bitirmişti dersi öğretmenimiz.

Zamanın nasıl geçtiğini anlayamamış; “İşte benim örnek öğretmenim!’’ demiştik. Tüm sınıf mutluyduk.

‘’Öğretmen, bir sanatçı gibi, işine büyük bir tutkuyla âşık olmalıdır.’’diyen ünlü yazar Anton ÇEHOV’un sözünü doğruluyordu öğretmenimiz...

Artık özlemle bekler olmuştum Türkçe dersini.’’Öğretmenimiz, şiirlerokusun; yeni ozanları, yazarları tanıtıp, kitaplar önersin.’’ diye.

Derste neler öğrenmiyorduk ki!..

Saygı, sevgi, ince duygululuk, dostluk, sanatseverlik, bilimsel düşünerek var olma bilinci… Tüm bunlar için de okumak gerektiği. Sınıf ve okul kitaplıklarından aldığımız kitaplar yetmiyor,Varlık ve Türk Dili gibi dergilere aboneliğimiz yetmiyor, Varlık Yayınlarından belli aralıklarla kendimize ait kitaplar istiyorduk. Açtık kitaplara.Sınıfta, bahçede, yemekhanede, yatakhanede her yerde doyumsuzca okuyorduk.Düşünüyor, okuduğumuz kitapları tartışıyorduk sınıfta… Bizi gururla izleyen öğretmenimizmutluydu.

‘’ Öğretmenler; öğrencilerinize bir şey öğretmeyin, onların düşünmelerini sağlayın…’’ diyen

SOKRAT’ı düşünüyordubelki!..

Okuduklarımızı değerlendiriyor, yazmaya özendiriyor, yazdıklarımızı da duvar gazetemizde yayınlıyordu. Gazetemizin adı mı?

’ÖZDÜŞÜN’’

‘’Düşünüyorum öyleyse varım.’’ Descartes

Gazete başlığının altında yazılı, anlamlı busözü de gazetenin amacını belirliyordu.

                                                                    ***

Tüm öğrenciliğimiz boyuncabirçok öğretmenimizi tanır, öğretisinden geçeriz. Oysa; yüreğimizde yer edenleri, iz bırakanları anımsarız. Görüşmesek de unutamayız, örnek aldığımız, benzemeye çalıştığımız bu öğretmenlerimizi.

Tanıtmak öyle zor ki saygıdeğer öğretmenimi…Hep bir şeyler eksik kalıyor. Ancak; koooooocaman birteşekkür borcum var:

TÜRKÇEYİ çok güzel konuşup sevdirdiği için;

Duyumsayarak okuduğu şiirlerle, şiir sevdalısı yaptığı için;

Şiir, öykü yarışmaları düzenleyip yazmaya yönlendirdiğiiçin;

Sınıfta, okulda, gazete çıkartıp; yazılarımızı gazetede okumanın çocukça gururunu yaşattığıiçin;

Okumanın; her kitapla,yeni bir dünyada yaşamanın sevincini tattırdığı için;

Ayda bir kez; tiyatro salonunda tüm okul öğrencilerine, okuduğumuz bir kitabı tanıtmamıza, toplum karşısında konuşma rahatlığı kazanmamıza fırsat tanıdığı için;

“Sevgiyle doluysa yüreğiniz, içten bakıyorsa gözleriniz; öğretmenlikte başarılı olunur.”Gerçek örneğini görmemize olanak sağladığı için;

Köylere geziye götürüp;köy çocuklarının gözlerindeki, bizler gibi öğretmen olabilme isteğini,okuma kıvılcımını gösterdiği için;

Aklın, biliminin, özgür düşünmenin, özgürlükçü olmanın üstünlüğünü kavrattığı için;

Atatürk’e; ilke ve devrimlerine inanan, savunan, yurtsever bir gençlik yetiştirdiği için;

Bu yaşımda yazabileceğime inandırarak, yüreklendirdiği için;

Sonsuz teşekkürler öğretmenime.

            ‘’bir gün gelir

            gelir bir gün

            gönüllerde yaşarım ben’’diyorsunuz ya bir şiirinizde!

Hep gönlümde yaşadınız, her zaman esin verdinizunutulmaz öğretmenim.

Yazılarıyla; öğretmeye, düşündürmeye, sorgulatmaya, aydınlatmaya devam eden öğretmenimi, elli beş yıl sonra yeniden bulmanın mutluluğunu yaşıyorum.

Kim mi?

Bir eğitimci, yazar, şairHÜSEYİN ERKAN.

Ailenizle, sevdiklerinizle nice sağlıklı yıllar diliyorum sevgili öğretmenim.

Sımsıcak duyarlılıkla, güzellikler yazan, sevgi dokuyan kaleminiz hiç susmasın…

Öğretmenler gününüz kutlu olsun!

Dostluk, sevgi ve saygılarımla…

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05