Hüseyin Erkan, Eğitimci/Yazar


Girişimci Örnek Bir İş Adamı


Benim yârim, bezden kilim

Dokur Konya’da, Konya’da.

Bülbül gibi dertli dilim

Şakır Konya’da, Konya’da.

                Bekir Sıtkı Erdoğan

 

                Çok çeşitli yolları var; çalıp çırpmadan alın teri akıtarak helal para kazanmanın.

                Çok çeşitli yolları var; para kazanırken bir yandan da ülkemize hizmet etme onuruyla yaşamanın.

                “Var mı böyle bir tanıdığın?” derseniz; evet, var:

                Hem de benim köylüm…

                Yaklaşık 30 yıldır görüşmek kısmet olmadı ama. Çünkü O Konya’da, ben İstanbul’da…

                Uzaktan uzağa duydukça yararlı çalışmalarını ve başarılarını sevindim hep. Daha önce, birkaç yazıda anlattığım birçok köylüm ve arkadaşım gibi, “Plakçılar Kralı Hilmi Coşkun”un açtığı yoldan gidip “Çetiner Müzik” firmasıyla atılır ticarete.

                Ancak bir farkı vardır O’nun; benzer işi yapanların birçoğundan. Yalnızca plak alıp plak satmakla yetinmez. Yalnızca plak yapmakla da…

                Çünkü O, para kazanma aracı gibi, basit bir iş olarak görmez müziği. Bu meslek, aynı zamanda bir kültür işidir; diye düşünür.

                Evet, “Çetiner Müzik”in kurucusu ve yönetmeni Hikmet Çetiner, yaptığı işi böyle görüp bu anlayışla çalışır işte.

                Sözgelişi, Mevlâna Türbesi’nde asılı olan kandilden yola çıkıp türbe iç müziği olarak yayınlanan “Ney Tambur”, “Ney Ud”, “Ney Kânun”, “Ney Gitar” ve “Ney Ritim”den oluşan “Kandil Düet Serisi”ni hazırlar.      

                Etnik müzik ve folklor tarzında yaklaşık 90 çeşit eser yayınlar. Bu çalışmalar “Itunes”, “Amazon” ve “Youtube” gibi dijital internet ortamlarında tüm dünya ülkelerinin insanları tarafından dinlenir.

                Özellikle bu tür müzik eserlerinin, turizm açısından önemi yadsınamaz. Ülkemizi ziyaret eden turistler, Türk kültürüyle ilgili müzik aradıklarında, turizm noktalarında bulunan Çetiner Müzik yapımı plak, kaset ve videoları alır.

                Elde ettikleriyle yetinen insanlardan değildir; Hikmet Çetiner. Konya’da, ülkemizin ilk yerel televizyonu olan Sun TV ve Kon TV’nin kurucularından olduğu gibi, aynı zamanda yapımcı ve yönetmenlerindendir. Şimdi de kendisine ait “Youtube/cetinermuzik” kanalında yayınlanan videoların çekim, kurgu ve montajlarını yapmakta.

                2010’da, şu anda TRT’de yayınlanan Büyük Selçuklu dizisinin müziğini yapan besteci Mustafa Güzel ile birlikte “Han Caravanserai” adlı bir albüm yayınlar.

                Han ve kervansaraylar için özel olarak hazırlanan bu albüm, uluslararası boyutta çok beğenilir. Bu girişim, sekiz yıl sonra başka bir kapının da açılmasını sağlar.

                Konya’da bulunan Zazadin Hanı, 2018’de Çetiner Müzik tarafından kiralanıp turizmin hizmetine açılır. Faruk Nâfiz Çamlıbel’in “Han Duvarları” adlı ünlü şiirindeki duyguları yaşamak isteyenler için bulunmaz bir fırsat bu!

                “Yeter artık” diyeceksiniz belki ama Hikmet Çetiner için yetmiyor bunlar:

                Sinema video yapımcılığında 9 dilde “Mevlâna Celalettin-i Rûmî”, “Işığa Gelenler” ve “Konya Baranası” adlı üç eser yayınlar.

                “Benden bu kadar!” deyip de durmaz. Kendi çektiği fotoğraflardan oluşan “Konya/Mevlâna” adlı 6 dilde “Turizm Guide” kitabı ile 12 dilde kartpostal serileri hazırlar.

                Bu arada yemek kültürünü de unutmaz. Ünlü “Konya etliekmeği”ni tattırıp turistlerin damağında unutulmaz bir lezzet bırakmak amacıyla Mevlâna Müzesi yakınında “Kandil Etliekmek Evi”ni açar.

                Bildiğiniz gibi Konya, Selçuklu devletinin başkentidir. Konya deyince, yalnızca Alâattin Keykubat ve Mevlâna değil, Şems-i Tebrîzî, Sadreddin Konevî, Celâleddin Karatay ve Ahî Evran gibi ünlüler de geçer aklımızdan.

                Ve Konya, tarihî “İpek Yolu”nun en önemli kavşak noktalarından biridir.

                Diyarbakır, Ankara, Kars ve Ağrı’da görev yaparken, yıllarca hep Konya’dan geçti yolum. Genellikle bir gece konaklar, etliekmeğini yer, Alâattin Tepesi’ne çıkardım mutlaka. O yıllarda Çetiner Müzik firması yoktu sanırım. Olsaydı, “Merhaba!” demeden geçip gider miydim hiç.

                Onca zamandır, nerdeyse her yıl yeni bir proje üretip gerçekleştiren girişimci bir rûha sahip

olan Hikmet Çetiner, bundan sonra bağlasanız da durmaz artık.

                Şu ya da bu nedenle Konya’ya gidemeyen, ünlü kervansaray Zazadin Hanı görüp orada satılan kitap, müzik kasetleri, lokum, hediyelik eşya, kozmetik ve yöresel ürünleri alma şansını bulamayanlar için:

                “ipekyoluonline.com” adlı internet satış sayfasını da meraklıların hizmetine sunmuş bulunuyor ki, gerçekten büyük bir hizmet!

                Sevinç ve kıvanç duyuyorum; böyle girişimci insanların başarılarını duyup öğrenmekten.             Dilerim; bundan sonra da hep güzel haberler alırım; bu değerli kardeşimizden. (1)

 

                                                                                                                             Hüseyin Erkan

                                                                                                              huseyinerkan.antalya@gmail.com

---------------------------------------------------------------------------------------

(1) Çetiner Müzik: cetiner@cetinermuzik.com.tr;  (0555) 989 13 20 -- (0507) 430 57 79

YAZARLAR

  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51