Cumali KARATAŞ


GESAM VE GÜLŞEN DOĞAN


Altı kişisel sergi açıp, karma sergilerde bulunan GESAM Adana Şubesi Başkanı Gülşen Doğan, resmin sonsuzluğuna gizlemeye çalıştığı bulmacalarla düşündüren, hayal kurduran, yarı soyut ve dışa vurumcu resim türleriyle çoğalan görselliklerde fırça izlerini bırakmaya çalışan ressamlarımızdandır. 

 

*GÜLŞEN DOĞAN VE RESİM      

Cumali Karataş***Gülşen Hanım resim yapıyorsunuz; resme ne zaman ve nasıl başladınız? 

Gülşen Doğan---1982 yılında Adana Kız Teknik Olgunlaşma Enstitüsü’nde resme başladım. 

C.K.***Sizin için resimsiz bir hayat olabilir miydi? Resmin hayatınızdaki yeri ve önemi hakkında neler demek istersiniz?

G.D.---Resim benim kendimi ifade ettiğim, toplumsal duyarlılığımın yansıdığı vazgeçilmez bir yaşam tarzımdır. 

***Nerden geliyor resim tutkusu? Ailede,  çevrede resim yapanlar var mıydı?

---Çocukluktan beri resme ilgim vardı, çocukluk hayalimdi. Resim sergilerini gezmekten çok hoşlanırdım.  

***Resme başlamanız konusunda destek veren, yönlendirenler oldu mu? 

---Destek verenler, yönlendirenler olmadı.

***Resim konusunda yararlandığınız ustalar oldu mu?

---ÇUSAD’da iken yaptığım resimleri Ahmet Akata’ya gösterip görüşlerini alıyordum. Daha sonra Muzaffer Tire ile Osman Altıntaş hocalarımın da görüşlerinden yararlandım. 

***Resimden başka ilgilendiğiniz herhangi bir sanat dalı oldu mu?

---Hayır.

***ÇUSAD’ın dışında resim topluluklarında bulundunuz mu? 

---ÇUSAD ve GESAM’da bulundum.

***Kişisel bir sergi açtınız mı? Karma resim sergilerinde yer aldınız mı? 

---Altı kişisel sergi ile Adana ve Adana dışında birçok karma resim sergilerine katıldım… Açtığım kişisel resim sergilerimi şöyle sıralayabilirim: 

*2000- Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde. 

*2003-Adana Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde “Gizli” adıyla. 

*2004-Adana Devlet Tiyatrosu Fuayesinde. 

*2004-Çukurova Sanayi ve Ticaret Fuarı’nda. 

*2011-Türk-Makedon Dostluk Derneği’nin davetiyle Makedonya’da.

*2013-“Sanat ve Spor Aynı Çatı Altında” adıyla Ç.Ü. Beden Eğt. ve Spor Yüksek Okulu’nda 

***Dünden bugüne resim çalışmalarınız hakkında söz edecek olsanız neler demek isterdiniz?

---Resim çalışmalarıma hobi olarak başladım. İlk önce natürmort çalışmalar yapıyordum, Daha sonra o tarz çalışmaların beni sınırlandırdığını düşünerek, kendime has tarzlarda daha özgür eserler çıkarmak istedim. Renk, duygu ve düşünce tamamıyla bana ait olan tablolarda insan ve doğaya dönük izler bulunan yarı soyut çalışmalar yapmaya başladım. Çalışmalarımda deniz ve gökyüzünü kullanarak özgürlüğü ve sınırsızlığı yansıtmaya başladım. Her izleyiciye farklı duygu hissettiren tablolar yapmak istedim. Tabloların içindeki gizli figürlerle izleyicileri düşünmeye sevk ettim. İzleyicilerin farklı yorum yapmaları beni mutlu ediyor.  

***Resimseverlere bulmaca çözdürmeyi seviyorsunuz galiba?..

---Resimde bulmaca çözdürmeyi seviyorum. İlk bakışta görülmeyen resmin detayları incelendikçe ortaya çıkan resimler yapıyorum genelde. İzleyiciyi düşündüren ve hayal kurduran Resmin içindeki detaylar, figürler tabloyu çözümledikçe sanatseverlerin de hoşuna gitmektedir. Genellikle yarı soyut ve dışa vurumcu olan bu tür resimleri çoğunlukla çalışıyorum. Ayrıca bunlar her izleyiciye farklı durumla hissettiren, baktıkça çoğalan tablolar yapmak hoşuma gidiyor.   

***İçinde bulunduğunuz herhangi bir çalışma var mı? Kişisel olarak geleceğe yönelik resim planlarınız var mı?

---Yeni bir kişisel sergi hazırlığım var. Adana dışında ve yurt dışında açmayı düşündüğüm sergiler var. Şu anda spor akademisi mezunuyum. İleriki yıllarda güzel sanatlar akademisini bitirmek istiyorum.

***Bir ressam ya da sanatçının olmazsa olmazı olan üç niteliği önem sırasına göre üç sözcük hâlinde söyleyebilir misiniz?  

---Yetenek, çalışkan, bakış açısı…

            

*GESAM 

***Gülşen Hanım GESAM’ı bize tanıtabilir misiniz?.. Ne zaman ve kimler tarafından hangi amaçla kuruldu? Faaliyet alanı nedir?

---Kısa adı GESAM olan Türkiye Güzel Sanatlar Eserleri Sahibi Meslek Birliği 1986 yılında kuruldu. Ülkemiz güzel sanatlar alanında yasal ve yetkili ilk meslek birliği alanında ilk ve tek meslek birliği olan GESAMüyelerinin telif hakkının sağlanmasına yardımcı olur, haklarını arar, sanat ve sanatçıların gelişmesine katkıda bulunur, destekler. Üyelerini eserlerinin tanıtımına ve sosyal amaçlarının gerçekleşmesine çalışan GESAM, etkinlikler, yarışmalar, sempozyumlar, çalıştaylar düzenler. 

***GESAM, Türkiye’nin her ilinde örgütlendi mi? Kaç üyesi var. 

 ---GESAM’ın, Türkiye’nin 67 ilinde temsilcilikleri var. Adana ve Antalya’da ise şubeleri bulunmaktadır. 18 ilde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın etkinlikleri kanalıyla ve yurt dışında ise büyükelçilerimiz bağlantılı olarak Yunus Emre Enstitüsü kanalıyla etkin çalışmalar yapılıyor. GESAM’ın toplam olarak 13.500 üyesi var. 

***GESAM neler yapıyor? Birkaç örnek verebilir misiniz? 

---GESAM, “Telif Hakları Korsanla Mücadele Konulu Afiş ve Karikatür Yarışması”, “Telif Hakları Çalıştayı” ve “Telif Hakları bağlamında Sanat ve Tasarım İntihalleri Çalıştayı” başta olmak üzere birçok seminer, çalıştay, sempozyum ve yarışma gibi etkinlikler düzenliyor. 

            ***GESAM Adana Şubesi ne zaman kuruldu? Kuruluşunda Başkanı ve yönetimdeki isimler kimlerdir? 

            ---GESAM Adana şubesi 14 Mart 2014 tarihinde kuruldu. Saliha Yeşilköy, Gülşen Doğan, İsmet Alpan, Nuri Börüban, Ferah Eker ve Gülay Yılmaz’dan oluşan kurucu üyeler yönetim kurulunda da yer almışlardı. Yapılan seçim sonrasında başkan olan Saliha Yeşilköy 2020’ye kadar görev yaptı. O süreçte ben de 2. Başkan ve sekreter olarak görev aldım.

            ***Siz ne zamandan beri başkansınız? Yönetim kurulundaki isimler kimlerden oluşuyor? 

            ---2020 yılında yapılan GESAM Adana şubesi seçiminde yönetim kurulu başkanı ben oldum. 2022 Mayıs’ında ise yapılan genel kurulda yeniden seçilerek görevimi sürdürmekteyim. Yönetim kurulunda ise 2. Başkan Tevfik Gökdemir, muhasip üye ise M. Nuri Börüban. Gülay Yılmaz, Ferah Eker, Ayşe Sezen ve Yurdakul Sidal yer almaktadırlar.  

***Şimdiye kadar neler yaptınız? Bundan sonrası için yapacaklarınız nelerdir? 

---2020’de “8 Mart Dünya Kadınlar” günü sergisini interaktif olarak açtık. Sonra biliyorsunuz bir pandemi süreci yaşadık. Pandemi süresinde boş kalmayalım diye üye arkadaşlarımızı eser üretmeye davet ettik. İnteraktif sergilerle pandemi sürecini avantaja çevirdik… “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” adlı onlein sergi açtık. 29 Ekim’de tüm GESAM üyelerinin katıldığı ikinci bir interaktif sergimiz oldu. 2021 Ocak ayında “Hoş Gel Yeni Yıl” adlı bir interaktif sergi daha gerçekleştirdik.  Pandemi süreci bittiğinde ise “Cumhuriyetin 98. Yıl Coşkusu” adlı sergimizi yine 2021 yılında açtık. 2022 yılı Ocak ayında, Adana Valiliği’nin düzenlediği “Adana’nın Kurtuluşunun 100. Yılı Etkinlikleri”ne “5 Ocak Adana Tematik Resim Sergisi” ile katıldık. 2022 Mayıs’ında, Çukurova Üniversitesi Resim Bölümü Başkanı Muzaffer Tire nezaretinde yapılan uygulamalarda kolaj tekniği çalıştayından GESAM üyeleri yararlandı. Bundan sonrasında ise güzel sanatlarla ilgili söyleşi, panel, çalıştay, sergi gibi etkinliklerin yanı sıra kültürel geziler düzenlemeyi düşünüyoruz.   

            ***Şube başkanı olarak GESAM’ı götürmek istediğiniz yer neresidir?

---GESAM’dan kaynaklanan hak ve yükümlülüklerimizi yerine getirirken; toplumun aydınlık yüzü olan sanat ve sanatçılarımızla sanatın iyileştirici ve birleştirici özelliklerini kullanarak topluma güzel mesajlar vermek istiyoruz. 

            ***Adana’daki resim etkinliklerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

            ---Gerek Adana’dan ve gerekse Adana dışından gelerek Adana’da açılan resim sergi ve etkinlikleri Adana’ya renk vermenin yanında, daha farklı bakış açıları sunuyorlar. Bundan da oldukça memnun oluyoruz.  

***GESAM Adana şubesi olarak yerel yönetimlerden herhangi bir istek ve beklentileriniz var mıdır? 

            ---GESAM Adana şubesi olarak şu anda bizim çalışacak bir mekânımız yok. Bir yerimiz olsa orda eserler üretip, sanatsal ve kültürel etkinlikler düzenleyebiliriz. Belediyelerimizle valiliğimizin bu konuda destek olmalarını istiyoruz. Ayrıca ücretli olan devlet galerilerinin ücretsiz olmasını talep ediyoruz. 

            ***Röportaj için teşekkür ederim. Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı? 

            ---Ben de bu güzel röportaj için teşekkür ederim… Son olarak sözlerimi şöyle bitirmek istiyorum… Sanat, insanımıza mutluluk ve güzellik yansıtır. Atatürk’ün dediği gibi: ”Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.” İşte bu yüzden… Sanat, hayatımızın her alanında olmalı. Çünkü insanların hayatı sevmesini, topluma kazandırılmasını ve insancıl olmalarını biliyoruz ki sanat sağlıyor. Bu nedenle sanatı daha çok desteklemeliyiz… Ayrıca GESAM Adana Şubesi’nin gerçekleştirdiği sergi ve etkinliklere destek veren GESAM Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Osman Altıntaş’a, Adana Valimiz Sayın Süleyman Elban ile bir önceki Adana Valimiz Sayın Mahmut Demirtaş’a, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı sayın Zeydan Karalar”a, Seyhan Belediye Başkanı Sayın Akif Kemal Akay’a, Çukurova Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölüm Başkanı Sayın Dr. Öğretim Üyesi Muzaffer Tire ile Ramada Otel yönetimi ve sivil toplum örgütlerine ve bizleri yalnız bırakmayan sanatseverlere ve her zaman yanımızda olan GESAM üyelerine teşekkür ediyorum. 

YAZARLAR

  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00