Prof. Dr. İbrahim ORTAŞ,


Gerçek Değil, Resmi Doğum Günümün Kutlaması Hakkında


 

            Gerçek doğum günüm 1 Mayıs 1960 değil fakat 1 Mayıs gibi emeğin değerinin anıldığı bir tarihde nüfus kütüğüne kaydedilmiş olmamdan da memnunluk duymaktayım. Hayvancılık yapan, konar-göçer yaşayan ve 1940'lı yıllarda sonradan yerleşik hayata geçen köylü-çiftçi ailemin en büyük çocuğu olarak toprağa doğurmuş annem beni. Doğduğum gün köyün o dönemde okuma yazmayı kendi olanakları ile öğrenmiş (sökmüş) ve askerde Ali Okulunda” kendini geliştirmiş tek kişisi babamın kayıtlarına göre 18 Kasım olarak geçiyor. Ancak hiç okuma yazma şansı olmayan annemin tanımı ile de bağ bozumu zamanı ve filan kişinin askere gittiği zamanı işaret ediyor. Malum o dönemde doğan çocukların kayıtları için köyün muhtarı kasabaya gittiği güne dek beklenir ve o dönemde doğan herkes aynı tarihte doğmuş gibi kaydedilirdi. Hatta hatırladığım kadarı ile bir ailenin peş peşe doğmuş abla ve kardeşi de aynı tarihte doğduklarının kaydedildiğini sonrada duydum. Muhtemelen dönemin nüfus memurları da hiçbir sorgulama yapmadan herkesi aynı tarihte yazmışlardır. Halen aile ve ev içinde ismi farklı olan, nüfus kâğıdında farklı isim alan çok insanın varlığı da Anadolu kırsalının bir gerçeğidir.

            Geçmişin eğitim-öğretim olanaksızlıkları, farkındalık yetersizliği gibi bütün yaşanmışlıkların hepsi geçmişte kaldı. Benim kuşağımdaki çoğu arkadaşım ve kardeşlerim doğum günü kutlamalarını bilmezler. Kayıt tutması, okuma-yazması olmayan biricik kaygıları varlıklarını sürdürebilmek olan ailelerimizde doğum gününü bırakınız kutlamayı hatırlanması bile mümkün görülmüyor. Bu nedenlerle böyle bir kültürün içinde doğmadık. 

Köyün okuma yazma şansına sahip olmuş ilk kişilerden biri olarak zamanla doğum gününün önemini okulda arkadaşlarımızın doğum günü partilerinde öğrendik. Doğum günleri geçmiş zaman dilimindeki biraz nostalji, biraz hüzün, biraz güzel günler, biraz da kaçırılan fırsatlar ve keşkeler ile geçer. Kişinin geçmişini bilmesini, yaşamdan öğrendiklerini bir bütün olarak geriye doğru analiz etmesi bakımından önemli görmekteyim. Nihayetinde sınırlı bir ömre sahibiz. Yaşam yol üzerinden bir takım olay ve olgular ile karşılaşıyoruz. Kimimiz önümüze çıkan fırsatları yerinde ve zamanında değerlendirerek yaşamda avantajlı konuma gelmekteyiz. Kimimizde eğitimsizlik ve farkındalığın yetersizliği ile önümüze gelen fırsatları kaçırarak sonradan ah keşke diyebilmekteyiz.

Geçmişte yaşanmışlıkların olgunlaştırdığı ve şekillendirdiği düşünce yapımızın nereden nereye gelmesi bakımından doğum gün ve yeni yılı anmak iç muhasebeden geçmek bakımından önemlidir. Bugün geriye baktığımda iyisi ve kötüsüyle çok sayıda anı yaşandı. Hepsi benim yaşamım ve pişman değilim. Tam tersine benden kaynaklanmayan eksiklikler farkındalığımı artırdı ve beni de farklılaştırdı. Her ne kadar resmi doğum günümü kutlamasam da dün gece kendi eksenimde özellikle eğitim yaşamımı ve yaşadığım zorlukları geriye doğru hatırladım. Başta okuma yazma bilmeyen ancak eğitimimizin önemini kavramış annem, babama, aileme ve öğretmenlerime şükranlarımı sundum. İyi ki varlardı. İyi ki yaşamıma dokundular. Her birinden bir şey öğrendim. Elimden geldiğince de öğrendiklerimin önemini bilerek öğrencilerime yardımcı olmaya çalışıyorum, yardımcı oldukça da mutluluk duymaktayım. Çok uzaklardaki bir öğrencim, eğitimini tamlamasında dokunuşlarımın önemini anlatı. Ne kadar etkim oldu bilmiyorum ancak öğrencinin yaşamına anlamlı bir katkım olduysa eğitimin bana kazandırdıkları sayedindedir ve bununla gurur duydum. 

Ozan dertli divaninin belirttiği gibi; Cahiller kendini aklar, Kamiller özünü yoklar” ifadesi ile yaşamdan öğrendiklerimizi sorgulayarak daha nitelikli ve kaliteli bir yaşam için ne yapabilirliği düşünmek zorundayız. Mevlananın  dün dünde kaldı cancağazım, yeni şeyler söylemek gerekir” sözü ile geçmişten öğrendiklerimizle geleceği iyi kurgulamalıyız. Kendimize olduğu kadar çevremiz, ülkemiz ve dünyamız için daha çok üretmek ve paylaşmak ve yaşamı kolaylaştırmak için çalışmak zorundayız.

Evet, yıl dönümleri anmaları konusunda herhangi bir kültürel alışkanlığımızın olmaması nedenlerden gerek gerçek ve gerekse resmi doğum gününü kutlamıyoruz. Sağ olsun öğrencilerim ve dost-arkadaşlar internet-web ortamı sayesinde doğum günümü kutlamaktadırlar. İnsan olarak sevilmek, değer görmek ve varlığınızın hissediliyor olması insanı ayrıca mutlu ediyor. Dün doğum günümü kutlayan arkadaşlar ve aileme şükranlarımı sunuyorum. Yaşam bir bütün. Siz varsanız, biz varsak yaşam anlamlıdır. Hep birlikte nefes alıyor, çalışıyor, üretiyor, öğreniyor ve öğrendiklerimizi/ürettiklerimizi paylaşıyorsak yaşam anlam ifade etmektedir.

Arayarak, yazarak, mesaj atarak resmi doğum günümü kutlayan hepinize teşekkür ederim. Çok sağ olun. Hep beraber sağlıklı, huzurlu bir ülkede, kimsenin kimseyi ötekileştirmediği, küçümsemediği bir dünya yaşarsak yaşamımız daha anlamlı ve kutlu olacaktır.

2 Mayıs 2021, Adana

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00