Emel Erkayıran-EMEKÇİ KADILARIN SESİ


Emekçi Kadınlar konuştu biz dinledik

Çok değerli hemşehrimiz Prof Dr. Asiye VAYISOĞLU NUHOĞLU Hanımla birlikte KADİRLİ Eğitim ve Kültür Vakfı olarak gerçekleştirdiğimiz son etkinliğimiz iki bölümden oluştu.


 

1- Kadınlarla farkındalık oluşturmak
2-Emekçi Kadınların hayatı
İlk bölümünde Profösörümüz tamamen bilimsel alanda seminer verdi. Sağlıklı nesiller için kadının bilinçlendirilmesinin önemini vurgulayan etkili sözleri oldu.
Biz Kadınlar, geleceğimizin güvencesini, çocukları yetiştiriyoruz. Aslında önce kendimizi geliştirmeliyiz ki sağlıklı, başarılı çocukların gelişimine katkı sağlayalım.
Prof. NUHOĞLU “Güçlü kadın sağlıklı nesiller” ana başlıklı projenin ara başlıklarını anlattı.
1-Anne babanın eğitiminin önemini
2-Kadın desteklenmesinin önemini
3-Lider Kadınların önemini
4-Sağlıklı nesiller için genetik ve epigenetik konusunun önemini
5-Kadın emeğinin değerlendirilmesinin önemini
6-Okur yazarlığın önemini
detaylarıyla anlattı. Profösörümüz aynı zamanda Türkiye’nin ilk Neonatologlarından olması nedeniyle anne sütünün kullanımının çocuğun gelişimi açısından çok önemli olduğunu vurguladı. Hatta anne karnındaki bebeğin ilerde olabilecek kronik hastalıklardan korunmasının sağlanması yönünde, çalışmalarını anlattı. Engelli çocuklar ve bebek ölümlerinin azaltılabilir ya da yok edilebilir olduğunu belirtti.
Çocukların okul eğitiminin önemini, Hatta bu anlamda eğitimcilerin bile Eğitim programlarına alınabileceğinin altını çizdi.
Daha önceki yazımda belirttiğim gibi geçmişten bu güne 1999 yılı çocuk haklarıyla ilgili ilk çalışması ve sonraki 9 lu yıllara dikkat çekerek hedefimiz 2029 diye belirtti
Son olarak Ulu önderimiz Mustafa Kemal ATATÜRK ün sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.
“İNSANLIK ÇOCUKLARA SUNABİLECEĞİBİN EN İYİSİNİ BORÇLUDUR.”
Mustafa Kemal ATATÜRK.
Programın ikinci bölümünü bana aitti. Her zaman olduğu gibi emekçi kadınların hayatlarını dile getirmeye çalıştım. KADİRLİ ilçemizde turp yıkayarak geçimini sağlayan Kadınlar var. Onlardan birini davet etmiştim ama gelemedi, kısmet değilmiş. En çok ilgilendiğim konulardan, engelli çocuklarımızın annelerinden biri konuğumuz oldu. Medine ŞANLIER hanımı, yıllar önce oğlu BARIŞ için SEVGİ İZİ yaptırdığımızda tanımıştık. KADİRLİ Kadınlar Meclisi üyelerimle unutulmayacak anılarımız olmuştu. Medine hanım, oğlu BARIŞ ın, o dönemde her istediğini yaptığımızı, ne istediyse aldığımızı, yine de BARIŞI SEVGİ İZİ yaptırmaya ikna edemediğimizi anlattı. En sonunda Çukurova üniversitesi tıp fakültesinde, diş operasyonu sırasında, uyutularak uygulamayı gerçekleştiren Kuaförümüze, ve bizlere teşekkürlerini dile getirdi. Yaşamının tüm zorluklarını anlattı.
Ardından SUMBAS ilçesinde değirmencilik yaparak geçimini sağlayan bir kadın Saniye AKİ hanımı dinledik. Eşinin rahatsızlıklarından dolayı ev ekonomisinin başına geçmiş, artık iş kadını olarak ev geçindiriyormuş. Çocuklarının eğitimine katkıda bulunmak zorunda kaldığını anlattı. Hasta eşiyle ilgilenmek ve değirmenclik gibi, bir kadına zor gelen işlerin hepsini kendisinin yaptığını anlattı.
Ve Ayşe NURDOĞAN hanım da, aynı şekilde yalnız kaldığı hayatta, çocuklarıyla birlikte verdiği yaşam mücadelesinin zorluklarını anlattı.
Farklı alanlarda, emekçi kadınların hayatları hepimizi derinden etkiledi. Yaşamını zorluklarla mücadelelerle geçiren emekçi Kadınlardan sadece bir kaç örnekler verdim.
Kimbilir daha ne çok zorluklar karşısında yorulan, ekmek parası kazanmak ve çocuk yetiştirmek zorunda kalan Kadınlar vardır.
Programımız Asiye hanımın talebiyle, katılımcıların her birinden değerlendirme yazısı istemesiyle sonlandı.
Yorucu, ama gayet verimli bir toplantı oldu. Profösörümüz Asiye NUHOĞLU başta olmak üzere emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler.
İzninizle ben de ulu önderimizin bir cümlesiyle yazıma son vermek istiyorum.
“ Çocuklar her türlü ihmal ve istismardan korunmalı, Onlar her koşulda yetişkinlerden daha özel ele alınmalıdır.”
Mustafa Kemal ATATÜRK.
Önce akıl sonra beden sağlığımız olsun. Sonra da öncelik sırasına göre ne isterseniz girsin hayatımıza. Haftaya tekrar görüşebilmek dileğiyle sağlıkla kalın mutlu kalın.

YAZARLAR

  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92