Vahit ŞAHİN


DÜNYANIN ÜNLÜ GAZETECİLERİ (16) HARRY TRUMAN


(Doğumu:8 Mayıs 1884 - Ölümü: 26 Aralık 1972)

Harry S. Truman, Amerika Birleşik Devletleri'nin 33. başkanıdır. Göreve 1945 yılında o zamanki başkan olan Franklin D. Roosevelt'in görev başında ölmesi sonucu başkan yardımcısı iken gelmiştir. Başkanlığa geldiğinde II. Dünya Savaşı'nın son ayları yaşanıyordu.

Truman Doktrini, 1947 yılında Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Harry Truman tarafından Sovyet tehdidine karşı hazırlanmış plandır. Truman Doktrini, Amerika Birleşik Devletleri'nin uluslararası politikasının değiştiğini ve Sovyet karşıtlığının bu yeni politikada temel esas olduğunu ilan etmiştir.

Truman Doktrini ve Marshall Planı Nedir?

60 yıl önce, Soğuk Savaş sürecinin başladığını ilan eden en önemli siyasi doktrin, dönemin ABD Başkanı Truman tarafından ortaya kondu. Truman Doktrini ile ABD, komünizm ile mücadelenin politikasının esasını teşkil ettiğini ilan etti. Bu doktrini, Avrupa'nın kalkınmasını hedefleyen Marshall Yardımı izledi. 

Truman 1953 yılında özel bir arabayla Washington’dan ayrılırken doğduğu küçük Independence'de artık sakin bir ömür süreceğini sanıyordu. Fakat bunu yapamadı. "North American Newspa per Alliance" adlı büyük gazetecilik sendikasının yüz gazetesine makale yazmak teklifini kabul ederek gününün altı saatini bu işe ayırdı. Böylece eski cumhurbaşkanı, savaştan sonra Amerika’yı yalnızlıktan çıkaran devlet adamı, komünizmin yayılmasına "dur" diyen bu enerjik insan artık gazeteci olmuştu. 

Truman Eisenhower’in cumhurbaşkanlığına gelmesini istememişti. Bir generalin, bir halk kahramanının devlet yönetimi ve yasamalı kuvvetle Amerikan anayasası arasındaki ilişkileri düzenli bir biçime sokabileceğini sanmıyordu. Bir kez demişti ki: 

"Eisenhower beyaz saraydaki o yuvarlak salonda oturacak ve "şunu yap, bunu yapma.." diyecek. Tabiidir ki, hiç bir iş görülmeyecek." 

Hasımlarının kendisine "küçük tezgâhtar" dedikleri Truman (1884-) yazdığı sağduyu dolu makalelerle kısa sürede ne denli etkili bir yazar olduğunu çevresine kabul ettirdi. Yazılarını hazırlaması eski biçimdi. Önce not alıp bir taslak yapar, sonra bunları dikte ettirirdi. Bir kez 

"Açık olarak yazarım. Her zaman sade kelimeler kullanırım. Bir konuyu sade kelimelerle ifade etmek onu daha anlaşılır biçime sokmaktır. Yazılarımda da ha çok İncil'den ve Shakespeare'den örnekler alırım." Demişti.

Truman yazdığı makalelerde süreli olarak Amerika’nın dünyaya karşı yüklenmiş bulunduğu sorumluluğu belirtti. 

ÖLÜMÜ

Harry S. Truman 26 Aralık 1972'de Kansas City'de vefat etti. İyileşemediği zatürree nedeniyle 11 gün hastaneye kaldırıldı.Komaya girene kadar organları yavaş yavaş çökmeye başladı ve sonra öldü. O zamanlar 88 yaşındaydı. Başkanlık kütüphanesinde eşinin isteği üzerine kendisi için özel bir cenaze töreni düzenlendi ve orada toprağa verildi.

(YARIN: ERNEST HEMİNGWAY)

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05