YAVUZ ALİ SAKARYA


DERS GİBİ BİR YAŞAM (1)

Çok değerli eğitimci akademisyen arkadaşım Prof. Dr. Süleyman Bozdemir, gerçekten eğitime ve bilime adadığı ömrünü “Bir Yaşam Öyküsü” (*) adıyla kitaplaştırmış ve okurları ile buluşturmuş. Güzel bir anı kitabı daha Bozdemir sayesinde meydan görmüş. Buna yürekten seviniyoruz. 


Çok değerli eğitimci akademisyen arkadaşım Prof. Dr. Süleyman Bozdemir, gerçekten eğitime ve bilime adadığı ömrünü “Bir Yaşam Öyküsü” (*) adıyla kitaplaştırmış ve okurları ile buluşturmuş. Güzel bir anı kitabı daha Bozdemir sayesinde meydan görmüş. Buna yürekten seviniyoruz. 

Süleyman Bozdemir bey, bir köy çocuğunun, has bir yörük çocuğunun elinden tutulur, okutulursa, elinden tutulmasa, desteklenmese, büyükleri tarafından engellense bile kendisi azimle isterse, okuma konusunda sebat gösterir inat ederse, neler yapabileceğinin güzel bir örneğini oluşturuyor ve kitabında yaşamöyküsünü ve üstesinden geldiği işleri, yaşanmışlıkları sıra ile dile getiriyor, örneklendiriyor. Bizi dünle bugün arasında buluşturuyor. Dönemleri karşılaştırıyor.

Kitap, güzel bir biyografi (yaşam öyküsü) çalışması olmuş elde edilip okunmasında ve ders hatta dersler çıkartılmasında yarar var. Bu konuda okuyan ve başarıya ulaşan tek örnek Süleyman bey değil, ama O,  aldığı eğitimin, tırmandığı merdivenlerde geçirdiği evrelerin önemini hakkını vererek sayıp döküyor. Anıları ile tadlandırarak anlatıyor.

İlgilenen arkadaşlara kesinlikle okumalarını öneriyorum, sıkılmadan okuyacaklarına, kıssadan hisseler çıkartacaklarına, örnek alacaklarına, motive olacaklarına inanıyorum. Oylumlu kitabı için de kendisini öncelikle kutluyor, yeni kitaplar beklediğimizi buradan duyuruyorum.

Üniversite öğretim üyesi Fizik Profesörü olan yazar, bir bilim adamının düz mantığıyla sadece bilimsel ifadeler kullanmak yerine, yaşamından süzdüklerini, bütün çıplaklığı ve açıklığı ve içtendiği ile dile getirmeyi başarmış. İlginç dokusu ile kitap, insanı sıkmadan okunuyor. Ama bitirmek benim biraz zamanımı aldı. O, Sayın Bozdemir’in yazdıklarının değil, benim dağınıklığım ve birkaç tarakta bezim olmasından kaynaklı.

İnsanın ilgi alanları ve çalışma alanları dağınık ve çeşitli olunca doğal olarak yaptığı işler de birbirine karışabiliyor, öncelik sonralık sırası devreye girebiliyor. Yazar kusura bakmasın.   

Akademisyen-yazar Bozdemir, tam da ulu önder Mustafa Kemal’in “Arkadaşlar! Gidip, Toros Dağları'na bakınız, eğer orada bir tek Yörük çadırı görürseniz ve o çadırda bir duman tütüyorsa, şunu çok iyi biliniz ki, bu dünyada hiçbir güç ve kuvvet asla bizi yenemez.” Diyerek giriştiği tüm savaşlarda ve kurtuluş mücadelerinde tek güvendiği kaynak olan ve Türk’ün, Türkmen’in nüvesine oluşturan bir Yörük çocuğu. Aslını da kitabın hiçbir yerinde yadsımıyor, emeklilik sonrasında da yaşam biçimini bir biçimde özüne uydurarak devam ettiriyor. Saygıyı, takdir edilmeyi hak ediyor. İnsanın aslı, kökü kökeni neyse odur, diyor.  

Toroslar’ı mekan edinmiş eski konargöçer ailelerden birinin çocuğu o. Orman kokusuna, ot-çimen kokusuna, kekik kokusuna, süte yoğurda alışkın, taşa dikene dayanıklı nasırlanmış ayakları. Okul görmüş, diline eğitim dokunmuş. Kendi kabuğunu kendi kırmış, kendini yeniden yaratmış.

Kitabı okurken, yörenin sümbül kokusuyla tanışıyor, dağ şakayıklarının size gülümsediğini görüyor, duyumsuyor, lalenin anavatanının Anadolu olduğunu, tıpkı Manisa gibi Mersin’in Eskiyörük köyünün de yaban dağ lalelerinden nasiplendiğini görüyor, doğal yaşama tanıklık ediyorsunuz. Ülkenin dört bir köşesinin maden baronlarına peşkeş çekilmesine üzülüyor, yüreğinizin sızladığını hissediyorsunuz.  

Mersin iline bağlı Aydıncık ilçesinin Eskiyörük köyü, doğduğu yer. Kendi ifadesi ile zorlu zamanda doğmuş. İkinci Dünya Paylaşım Savaşı devam ediyor. Savaşa doğrudan girmemiş bir toplumun savaşın eşiğinde yokluk yoksulluk yaşadığı bir dönem. Köyler de, köylüler de bundan payına düşeni fazlasıyla alıyor tabii. Yokluk yurt çapında tavan yapıyor. Bu yaşama birebir yansıyor. Aileye bu ortamda bir boğaz daha katılıyor.

Köylük yerde okumak zordur. Özveri ister. Önce büyükleri inandırmak gerek okumanın önemine. Damın reisi baba, kendisi okuma yazma bilmesine karşın, pek sıcak bakmaz çocuklarının okuma işine. Başlangıçta öyledir. İki lafın bir başı “Okuyupta ne olacak?”, der kaşını eğerek. Sıcak bakmaz oğlunun okuma isteğine. Sonunda köylük yerde develeri güdecek, çobanlık yapacak olduktan sonra okuma bilse ne yazar, bilmese ne yazar diye düşünür ve sürekli engel çıkartır, işleri yokuşa sürer. Babaya develeri güdecek adam lazımdır, okumuş adam değil. Rızası yoktur oğlunun okumasına.  İşgücüne yoğun gereksinim vardır köylük yerinde.   

Bütün bunlar tamam, eve çoban da gerek de, okuma isteğinde bir çocuğun okuma hevesi, inanmışlığı ve develeri, keçileri göre göre edindiği inat ne olacak? Sonunda okuma sevdalısı oğul Süleyman değil, pes eden taraf babası Demirci ustası Ali olur. 

O esnada evden bir kişi, Süleyman’ın ağabeyi zaten okula gitmektedir. Bir evden bir okur yeter mantığıyla hareket eden baba, oğlunun inadını görünce, kendi inadından vazgeçmek, oğlunun okula gitmesini kabullenmek zorunda kalır.

Ergenliğe doğru adım atan Süleyman, geçte olsa bir şans yakalamıştır ve onu asla bırakmaya niyeti yoktur. Başarılı bir öğrencidir. Öğretmeni de bunun farkındadır. Kız çocuklarının da okumasının önemini bilen sınıf öğretmeni, ablasını da okutmak ister, ama bu kez babası nuh der, peygamber demez, hile ile hurda ile dolambaçlı yollardan giderek kızın yaşını büyütür, ne okuması, nasıl olsa üç beş sene sonra evlenip gidecek, bize değil, ele yarayacak, bize ne faydası olacak diye düşünür. Aklınca büyüklerinden gördüklerini uygular, ama kızına ettiği kötülüğün farkında bile olmaz. Ne yazık ki, bu da bir ülke gerçeğidir. Kız çocuklarının okutulmasını önemsediğimiz gün çağdaşlaşma yolunda doğru adımlar atmaya başlayacağız. Görünen  o ki, o günlere daha çok var. Yazar, bunu yeri geldikçe gündeme getirerek vurguluyor.

(Devam edecek)   

(*) Bir Yaşam Öyküsü – Eğitime ve Bilime Adanmış Bir Ömür, Prof. Dr. Süleyman Bozdemir

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00