(DEFTER) Büyükelçi Hasan Sevilir AŞAN


CUMHURİYETİMİZ

‘’İşgal altındaki savaş yorgunu Anadolu’da Mustafa Kemal önderliğinde başlayan ulusal direniş ve Cumhuriyetin ilanı dönemin mazlum ulusları için de emperyalist paylaşımlara karşı ümit aşılayan, model oluşturan bir zaferin simgesi oldu’’


Son yıllarda Cumhuriyetimizin kurucu değerlerinin idrak edildiği ulusal günlerimizdeki duygusal ayrışma ve paralel kutlama girişimleri millet olarak birlikteliğimizi zedelemekte.

Günümüz siyasi eğilimlerinin dar bakışlı arayışlarından arındırılmış, Cumhuriyet ruhunu öne çıkaran yaklaşımlar milli hissiyatı her zaman güçlendirecektir.

Cumhuriyet kutlamalarımıza, tüm toplum kesimlerimizin ortak coşku ve anlayışla iştiraki, ulusal birlikteliğin pekiştirilmesi açısından önemlidir.

 ***

Ulusların, varoluş ya da yok oluş süreçleri gibi tarihi dönemeçleri, toplumsal hatırayı canlı tutmak, zihinleri tazelemek adına ya coşkulu kutlamalarla ya da yaslarla anılır.

Yedi düvelin işgaline karşı verilen kurtuluş mücadelemiz ve yeni devleti kuran Cumhuriyetimiz bu anlamda en anlı şanlı kutlamalarla hatırlanacak tarih sayfalarımızdandır.

GELDİKLERİ GİBİ GİDERLER

Mondros Mütarekesi sonrasında Anadolu dört koldan işgal edilmeye başlamıştır. Mustafa Kemal, Suriye bozgunundan sonra karargâhını Adana’ya taşır.

Yıldırım Orduları Komutanı, emperyalist işgallere karşı direnişe hazırlandığı günlerde Padişah tarafından alelacele İstanbul’a çağrılır.

Haydar Paşa Garında Adana treninden indiğinde, gördüğü manzara Çanakkale’de arkalarına bakamadan giden müttefiklerin ortak donanmasıdır.

İstanbul’u işgale hazırlanan 55 parçalık donanma gözdağı vererek, Boğaza doğru seyretmektedir. Dolmabahçe önlerinde toplarını saraya çevirerek, yarım ay konumunda demir atarlar.

Haydarpaşa Garında saatler süren bekleyişten sonra Boğaz trafiği açıldığında, Kartal isimli istimbotla karşıya geçen Mustafa Kemal, çevresindeki ümitsiz sessizliği ‘’geldikleri gibi giderler’’ sözleriyle bozar.

MAKÛS TALİH

Mustafa Kemal’in İsmet Paşa’ya ‘‘ Siz orada yalnız düşmanı değil, milletin makûs talihini de yendiniz’’ ifadesinde ruhunu bulan kurtuluş savaşı ve Cumhuriyetin ilanı tarihimizin en anlam yüklü zaferidir.

Ulusal zaferlerin yüzüncü yılı, Samsun’da ilk direniş hareketinin kıvılcımlarının atıldığı 19 Mayıs 1919’un yüzüncü yılında, iki yıl önce başlamış olup 29 Ekim 2023’de Cumhuriyetin ilanının yüzüncü yılı Cumhuriyet ruhuna layık ve akılda kalıcı şekilde kutlanacaktır.

***

Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarının önderliğinde Anadolu’da birçok cephede başlayan ulusal direniş ve istiklal savaşının ardından ilan edilen Cumhuriyet, bizim için olduğu kadar, dönemin mazlum ulusları için de emperyalizme karşı ümit aşılayan, model oluşturan bir zaferin simgesi olmuştur.

YÜZÜNCÜ YIL MARŞI

Ulusça yüzüncü yıl kutlamalarına hazırlanırken, 10. yıl marşı heyecanında bir ‘’Yüzüncü Yıl Marşı’’ unutulmamalı.

Ulusal birlik duygusunu sembolleştirerek kitlelere mal edebilecek marş şimdiden ezberimize girmeli.

Türkiye’nin ve uluslararası toplumun önde gelen şair, ozan ve kompozitörleri bu yönde özendirilip, teşvik edilmeli.

Yeni bir Cumhuriyet Bayramını idrak ettiğimiz bu günlerde unutmamalı ki ‘’Benim en büyük eserim Cumhuriyettir’’ diyen Atatürk, demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyetini bizlere emanet etmiştir.

 

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05