Ata Alp And


ÇUKUROVA ROMANLARI


Çukurova romanı diyeceğim şimdi ama benim her Çukurova dedikçe benim Adana diyesim gerekiyor ki biliyorsunuz siz de, Çukurova, Adana demek, Adana da Çukurova.
Tabii ki konuyu yapıt açısından ikiye ayırmak gerekmektedir… Bu da, köy ve kent romanları olarak düşünülebilir…
Köy romanlarında Yaşar Kemal ilk akla gelmektedir. Tefrika romandan bir başlangıç alan İnce Memed ile başlayan dizilip gidercesine bir lokomotif roman olma özelliği vardır sanki de gelenekselleşirliğini evrensel ölçütlere taşırcasına. “Kimsecik”,  “Teneke”, “Sarı Sıcak”, “Akçasazın Ağaları”, “Demirciler Çarşısı Cinayeti” gibi romanlar Adana içeriklidir.
Kent romanında ise, yine Adana merkezli Orhan Kemal romanları vardır. Şehir efsanesi Orhan Kemal; “Eskici ve Oğulları”, “Cemile”, “Murtaza”, “Kanlı Topraklar” ve “Bereketli Topraklar Üzerinde” gibi başlıca romanlarında Adananın kapital/emek ilişkisi pek güzel yansıtılır eski yaşamlarda.
Orhan Kemal ile Yaşar Kemal’ın başı çektiği bu sıraya Muzaffer İzgü, Kamuran Şipal, Demirtaş Ceyhun, Çetin Yiğenoğlu, Nihat Ziyalan gibi yazarlar da eklenmiştir. Tabii bu ara birçok ismi duyulmamış yazar da Çukurovası/Adana’sı için duyarsız kaldığı söylenemez.
Tüm bunların dışında ve sinemayla ilişkili de olarak Yılmaz Güney çok özel yere sahiptir…
Şiir ve öykü yazan Yılmaz Güney’in, filme de yansıyan “Boynu Bükükler” 1972 yılında Orhan Kemal Roman Ödülü’nü kazanması pek umut verse de, Güney’in sinemaya kayması, romanlarının da bir yerde film olarak sinemaya armağan edildiği anlamına da gelebilmektedir.
Adı geçen yazarlarla birlikte,  köy ve kent edebiyatı açısından anımsanması gereken bir isim varsa eğer o da en başlarda yer alması doğru olan İbrahim Saribrahimoğlu’dur…
Yaşar Kemal’ın, romanlarını çeviren eşi Tilda’nın bilmediği bazı sözcükler konusunda kendisine soru sorduğunda, ona, İbrahim Sarıibrahimoğlu’na sormasını önermiş Yaşar Kemal. Yaşar Kemal, bir dönem Adana 4. Noteri de olan Sarıibrahimoğlu’nun Türkçeyi çok iyi kullanan bir yazar olduğunu da söylemiştir.
“Ocak Taşı” ile “Atmaca” adlı romanları yayınlanan İbrahim Saribrahimoğlu’nun yayınlanacak olan kitaplaşmamış dosyaları da var.

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00