PROF. DR. FİKRİ AKDENİZ - BİLİM DÜNYASI


Çocuklara ve Gençlere BİLİM Nasıl sevdirilir?

Prof. Dr. Fikri Akdeniz


Önce bilimin tanımını ve amacını vereceğim.

Bilim: Evren hakkında test edilebilir açıklamalar ve tahminler biçiminde bilgiyi oluşturan ve düzenleyen sistematik bir girişimdir. Test edilebilir açıklamalar oluşturmak için kanıt kullanımı ve bilginin yanı sıra doğal olayların tahminleri bu süreç aracılığıyla oluşturulur.

Bilimin amacı: Çeşitli olguları gözlemleyerek ve bilimin araçlarını kullanarak tanımlamak, olguyu yorumlamak ve nedenlerini bilmek, yol açan değişiklikleri incelemektir.

Özellikle 3-18 yaş arasındaki çocuklara ve gençlere bilim ile ilgili becerilerin nasıl kazandırılacağını inceleyeceğiz.

Çocuk için ilk eğitim yeri evidir. Onun için keşfetmesini ve öğrenmesini destekleyecek ortamın sunulması çok önemlidir. Çocuk doğası gereği sorular sormaya, etrafını incelemeye, yeni şeyler keşfetmeye ve araştırma yapmaya çok küçük yaşta başlar. Çocukların öğrenmek için en büyük motivasyonu (güdülenmesi) merakıdır. Meraklı çocuk gün boyunca etrafında olan olayları anlamaya, gözlemlemeye çalışır ve anlayamadıklarını da sorarak öğrenir. Bir veli olarak bilmediğiniz bir soru olduğunda da birlikte araştırın böylece çocuk da bilime ulaşma yollarını öğrenecektir. Çocuğun okul öncesi eğitim kurumuna başlaması gelişimini desteklerken, yeni öğrenme ve araştırma olanakları için ortam da sağlayacaktır. Çocuğun gözlemleri, araştırmaları çevresi tarafından bilgiyle desteklenirse çocuğun bilime olan ilgisi artar. Çocuğun yaşayarak öğrenmesi kendisi için çok önemlidir. Önemli olan; araştıran, soru soran ve sonuca ulaşan çocuğun, doğru bilgilere ulaşırken ailesi tarafından desteklenmesidir. Bilgi sürekli biriktiği için bir yenisini araştırma ihtiyacı ortaya çıkacaktır. Ailenin sosyo-kültürel düzeyi bilgiye ulaşmak için yeterli değilse, ailenin çocuk ile birlikte araştırmaya istekli olması gerekir

Çocuğunuza Bilim Sevgisini aşılamanın ön koşulları: 1. Bulunduğunuz şehirde.ki bir Üniversitenin varsa uzay gözlem evini ziyaret edin. Bilimle uğraşan kişilerle tanıştırmak çocuğun bilimi daha somut algılamasına neden olacaktır. 2. Bilim Etkinliklerine Katılın.3. Mikroskop Alın. 4. Çocuk ile birlikte Basit Deneyler Yapın. Evde uygulayabileceğiniz basit deneylerle çocuğun bilimsel düşünme becerilerini geliştirmesi kaçınılmazdır. 5. Bilimle İlgili Kitaplar ya da Dergiler Alın. Çocuk ile birlikte dergiyi okumak ve bilgiyi paylaşmak çocuğun bilime olan tutumunu etkileyecektir..6. Çocuğun ilgilendiği özel konular üzerinde yeteneği keşfedilerek, ilgisi ve bilgisi desteklenmelidir. 7. Çocukların gelişim düzeylerine uygun sistemli bilimsel yaşantılar ile bilime yönelik görüş geliştirmelerinin sağlanması gerekir.

Küçük yaştan itibaren ailesi ve çevresi tarafından araştırmaya, keşfetmeye olan merakı desteklenen her çocuk bilim insanı olmasa da en azından sorgulayan, bilgiye en doğru yoldan ulaşmaya çalışan ve bilgiyi yaşayarak öğrenen bireyler olacaklardır. Çocukların bilimsel araştırmalarla örtüşen etkinlikleri yürütebilmeleri için gerekli olan bilimsel süreç becerilerine sahip olmaları gerekmektedir. Çocuklarda önce ailede başlatılan bilim eğitimi de oldukça önemlidir. Çocuklar çevreleriyle aktif etkileşimde oldukları süreçte temel kavramları kazanmaktadırlar. Bilim ile ilgili kavramları ise yeni bir etkinlikle veya olayla karşılaştıklarında, ortamdaki materyallerle, yetişkinle aralarındaki etkileşimleri sonucunda ve günlük yaşam deneyimleri sonucunda geliştirirler.

Bilimi sevdirmeye ve öğrenme heyecanı arttırmaya yönelik disiplinler arası çalışma senaryolarının geliştirilmesi okullarda bilime özendirme ve motivasyon çalışmalarının yapılması önem taşıyor. Bilginin küreselleştiği bir Dünyada yaşıyoruz. Haberleşme araçlarının yaygınlaşması ve yeni haberleşme araçlarının yaşama geçmesi ile insan yaşamında iletişim araçlarının geniş bir şekilde kullanılmaya başlanması gelişmeyi hızlandırmıştır Bizim toplumumuz henüz bilgi toplumu olmaya yakın olmasa da çocukların bilim eğitimi almaları toplumun geleceği için önemlidir. Yeni nesillerin çağdaş bir eğitim sistemi içerisinde hızla değişen teknolojik ortama ayak uydurabilmesini sağlamak ve bilgi toplumunu oluşturabilmek için devlete önemli görevler düşmektedir.

Dostça kalın!...

 

 

YAZARLAR

  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22