Esat Yavuzturk


ÇAĞRI

Esat Yavuzturk


           Değerli okurlarım. Her canlının duyarlılık ve akıl yürütme yeteneği vardır. Mesela, bir sineği yakalamak isterseniz kaçar, yakalayamazsınız. Yer yüzündeki milyonlarca canı içinde en akıllı olan ise insan türüdür. Ama ne yazık ki, vicdanını midesine kiralanış olan bazı insanlar; maddi ve manevi çıkarı için gücünün yettiği herkesi, yüzyıllardır gelenek-görenek ve Orta Çağ bataklığı ile uyuşturup “mantık tutsağı” yapıp, sömürmüşler ve sömürüyorlar. Bu alışkanlık bebek doğduğu zamandan, anne-baba ile başlayıp yaşam boyu sürüyor. Tabi istisnalar hariç ama ne yazık ki çoğunluğa gölgesini tutturmaya çalışıp, yaşadığı dünyadan öteliyorlar!...

           Sözüm uyurgezerleredir. Bu bataklıktan kurtulabilmek için Korkmadan gerçeklere yönelip, öncelikle kişiliğine kavuşup kendini bulmak ilk işin olmalıdır. Şunu da bil, yalınız kalırsan gücünü kaybedersin. Bu kurtuluş çabanı genişletip; evvela yakınlarınla, daha sonra da tüm halkla dayanışmayı sağlamalısın. Bu çalışmalarla fikir ve yaşam özgürlüğüne kavuşup; düşünme, kuşkulanma, araştırma, eleştirme ve dünyadaki gelişmeleri kavrayarak kişiliğini bulup da büyük insan dedikleri kişiler kadar akıllı olduğunu anlayacaksın. Unutma, onlar da senin gibi bir insandır. Aradaki fark, onların kişiliğine kavuşup kendini bulmasıdır. Kendini bulduktan sonra sen de göreceksin ki kadın-erkek, tüm insanlar aynı haklara sahiptir. Bunu anlayabilmek için aklına sahip çıkıp, mantığını kullanıp, cesaretine güvenip, doğruluğuna inandığın mantıksal düşünceyi eyleme geçirip, etrafındaki toplumla paylaşman gerekiyor.

            Bu çalışmanı yapabilmek için sağlıklı olman gerekiyor. Sağlığını korumanın öncelikle kabul edilmesi gereken temel ilkeleri vardır. Aşırı olmamak kaydıyla kâfi derecede gıdanı almalısın. Spor yaparak bedensel organlarını hareketli tutmalısın. Uykunu tam alarak beynini ve vücudunu dinlendirmelisin. En önemlisi ise, karşına çıkan, gücünün haricindeki olayları tabi karşılayıp, gücün yettiği kadarını çözmeye çalışıp; seni aşan kısmını dert etmeden stresten kurtulmalısın. Coşarak akan bir suyun her tarafı yıktığı gibi, stresin de seni mahvedip; tüm gücünü yok edeceğini unutma!.. 

             Aydın olmanın ön koşulu; insanın kendi aklını bilinçli ve cesaretle kullanarak, başkalarının bilinçsiz veya bilmeyerek yaptığı öğretisinden kurtulmasına bağlıdır. Bunun için de korkmadan mantık yorumu yapıp olayları sorgulamalıyız. Aydınlanma bir kültür meselesidir. Kültürlü insanlar medeni ve cesur olurlar. Onlar kendilerinden korkmazlar. Doğru bildiği yolda yürüyerek daha da büyürler.

             Sen, erdemini yitirmiş; sevgi ve saygıyı unutmuş her türlü insandan daha büyüksün. Erdemi olmayan, çıkarcı kişi çok zengin veya yüksek mevki sahibi olabilir. Bu tür insanlar, onlara körü körüne inanan insanların omuzuna basarak yükseldiklerini zannederler. Eğer aklını çalıştırıp, mantığını kullanarak bu gibilere inanmadan doğruları kendinde ararsan, aradığını bulabilirsin. Sen öz güvenine, kişiliğine sahip çıktığın zaman seni aldatanların ne kadar küçük ve adi insanlar olduğunu anlayacaksın. Kendine güvenip inanırsan onlardan daha büyük olduğunu göreceksin. 

             Duyarlı bir insan olabilmek için, kendine istemediğini başkaları için de istememelisin. Yani, acıma duygun varsa, başkalarına da saygılı olur ve sevebilirsin. Saygılı olmayanda sevgi de olmaz. Şayet başkalarının acılarına karşı duyarsızsan, sen zalimin biri olursun ve insanlığını yitirirsin. İnsan olmanın bir yolu da diğer insanları ve olayları anlamaya bağlıdır. Etrafına bakıp da olayları anladığın zaman ilgin artar, dolayısıyla olaylara ortak olursun ve onlarla bütünleşerek büyürsün. Bunlar için öncelikle kendi gücünü ve aklını kullanmalısın. Başkalarının verdiği veya öğrettiği güzel fikirlere saygılı olmak lazım, ama bunalar emanettir ve zamanla bazıları unutulur, ama senin mantıksal yorum ve aklınla yarattığın gerçekler senin öz malındır, unutamazsın!.. 

               İşin kötüsü ise, akıllı görünen çıkarcı yöneticilerin, toplumu inanç (korku) formülüyle medeni dünyadan dışlamalarıdır. Artık bu aldatmanın da sonu gelmiştir. Özgür düşünebilmek için aklınız tabularla engellenmesin, doğmalarla yasaklanmasın, korkularla sindirilmesin. İnsan ancak o zaman ufukları aşıp, önündeki perdeleri kaldırıp gerçeklerle buluşabilir.

             İnsanın yaşamı gerçek anlamda ancak kendini bulması ile değişebilir. Onun için inanç, gelenek, görenek gibi söylentileri olduğu gibi kabul eden insan, kader denen aldatmacaya da teslim olarak kişiliğini kaybeder. Sen insansın, dedikodulara aldanmadan, aklına ve kendi gücüne sahip çıkarak insan gibi yaşamalısın!

           Yukarıda da kısmen bahsettiğim konular için Jean Paul Sartre: “Birey olarak sen sorumlusun. Yani sen seni kurtaracaksın. Kurtuluşunu ne Tanrı’ya, nede kimseye bırakma, kendini sen kurtaracaksın” diye sesleniyor.

           Ziya Elitez’in derlediği, “Mevlâna Dergâhından Sözler” isimli yapıtının bir yerinde, büyük Mevlâna şöyle sesleniyor: 

           “Her ne istiyorsan kendinde ara!

           Senin canının içinde bir can var, o hazineyi ara!

           Senin dağının içinde bir hazine var, o hazineyi ara!

           Eğer yürüyen derviş arıyorsan;

           ONU SENDEN DIŞARDA DEĞİL;

           KENDİ NEFSİNDE ARA!

          Eğer yukarda anlatılanları ve bu söylenenleri duymuyor, anlamıyorsan; değerli şair Nazım Hikmet’in, “Dünyanın En Tuhaf Mahlûku” isimli şiirinde dediği gibi: “Demeye de dilim varmıyor ama / kabahatin çoğu sende, canım kardeşim!” Başka ne diyeyim? 

           Yaşam senin, karar senin. İnsan gibi yaşamaya var mısın?…

                                                                                                                                       Esat Yavuztürk

 

                                 Y E T E R 

                             Her şey Allah’tan diyorlar

                             Allah’ı alet ediyorlar

                             Gerçeği gizleyerek

                            Yalan söylüyorlar? 
 

                             Olayı büyütüyorlar

                             İnsana gölgesini tutturup

                             Bu dünyadan öteleyip

                             Kene gibi emiyorlar.

 

                             Artık yeter çekilen çile

                             Bitmez mi bu hile?

                             Ne zamana kadar sürecek

                             İnsandan insana köle?

 

                             Çıkışasım geliyor

                             Zalimlere karşı,

                             Kılıç vurasım geliyor

                             Uyuyan kana karşı!...

YAZARLAR

  • Çarşamba 26.7 ° / 14.1 ° Güneşli
  • Perşembe 28.6 ° / 15.6 ° Güneşli
  • Cuma 30.8 ° / 18.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    10264,01%-0,70
  • DOLAR

    32,25% 0,00
  • EURO

    34,70% -0,03
  • GRAM ALTIN

    2396,18% -0,16
  • Ç. ALTIN

    3891,70% -0,29