PROF. DR. FİKRİ AKDENİZ - BİLİM DÜNYASI


BİR BİLİM İNSANININ VE BİLİMSEL ARAŞTIRMANIN AMACI NE OLMALIDIR?

Ülkemizde birçok değerli bilim insanı olduğunu biliyoruz.


Hemen her konuda dünyadaki gelişmeleri izleyebilen ve özgün katkıda bulunan araştırmacılarımız var. Toplum olarak yeri gelince bilime saygı duyduğumuzu söylemekle yetinmeyip gerekenler yerine getirilmelidir. Bilimin yol göstericiliğine olan inancımızı koruyarak, bilim insanlarının özgürce araştırma yapabilmelerine olanak yaratılmalıdır. Böylece ARGE payının yükseltilmesi ile kaliteli özgün yayın yapabilmenin yolu açılabilir

Araştırmacıda olması gereken özellikler:  Bir araştırma en başından en sonuna kadar bilimsel araştırma yöntem ve tekniklerine uygun olarak yapıldığında ve buna araştırmacının kendi özenli ve yaratıcı çalışması da katıldığında bir anlam taşıyacaktır. Yalnızca araştırma yöntem ve tekniklerinin dar bir görüş açısı ile tam tamına uygulanması yeterli değildir. Her şeyden önce araştırma bir takım çalışmasıdır. Bir takım çalışması araştırmacının sayısal olarak çok sayıda kişi ile çalışması olarak algılanmamalı; yapılacak çalışmalarda işbirliği ve eşgüdümün sağlanması olarak düşünülmelidir. Burada da iletişim araştırmacının sürekli başvuracağı bir olgu ve süreçtir. İyi bir araştırmacının aynı zamanda iyi bir iletişimci olması da gerekir. Bu ise doğuştan bir yetenek değil; eğitimle kazanılan hiç değilse geliştirilen ve disiplin altına alınan bir özelliktir.

Bilimsel araştırmanın amacı yayındır. Lisansüstü öğrencisi olarak başlayan bilim insanları, esas olarak ne çalışmalarındaki akıl ve becerileriyle ne de genel veya özel bilimsel konulardaki yetenekleriyle ölçülürler. Sempatiklikleri, ya da zekalarıyla hiç değil. Onlar bilimsel yayınlarıyla değerlendirilir ve bilinirler veya bilinmeden ve iz bırakmadan kalırlar.

Bilimsel bir çalışma, sonuçları ne kadar göz kamaştırıcı olursa olsun, sonuçlar yayınlanıncaya kadar tamamlanmış değildir. Bilim felsefesinin anahtar taşı, özgün araştırmanın yayınlanması temel varsayımıdır. Yeni bilgiler yalnız bir biçimde gerçeklik kazanır ve var olan veri tabanına eklenerek bilimsel bilgi adını alır.

Özetle, bilimsel araştırmacı sadece bilim yapmakla kalmamalı, aynı zamanda bilim yazmalıdır

O halde bilimsel araştırma hangi amaçla yapılmalıdır?

Bilimsel araştırma hem bilime katkı sağlamak hem de insanlara yararlı olmak amacıyla yapılabilir.

Dostça kalın….

 

 

 

YAZARLAR

  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00