Güleser KELEŞ


Biber fiyatları cep yakmaya devam ediyor

Biber fiyatları cep yakmaya devam ediyor


 

Salçasının kıvamı, rengi, lezzeti ile meşhur olan Adana’da bu sene salçalık biber fiyatları cep yaktı. Kısa süre önce sezona yüksek bir giriş yapan salçalık biberler, gün geçtikçe fiyat arttırmaya devam ediyor.

Geçen sene maksimum 3 buçuk liraya satılan salçalık biber, bu sene 10 liraya çıktı. Akıl alır gibi değil Adana gibi biberin başkenti olan bu şehirde salçalık biber 10 liradan satılıyor.

Salça sezonu açıldığı zaman Adana’da insanlar 100 kilodan aşağı biber almazlar. Çünkü Adana’nın yemeklerine lezzeti Adana salçası verir ve bu nedenle bu memlekette salçadan kısılmaz, bol bol kullanılır. Ancak bu sene salçalar da azar azar kullanılacak gibi duruyor. Çünkü insanlar bu fiyatlardan biber almakta zorlanıyorlar.

Vatandaşlar dertli biber alamıyoruz diye, satıcılar dertli biber satamıyoruz diye. Fiyatlar bu kadar yüksek olursa vatandaşlar nasıl alsın. 100 kilo biber alsa vatandaşlar 1000 lira gibi bir rakam çıkıyor karşımıza. 100 kilo biberden de maksimum 15 kilo salça çıksın.

Adana’da bir eve bir yıl 15 yıl kilo salça yeter mi bilemiyorum orasını…

İnsanlar zaten sadece kendileri kullanmak için salça yapmıyorlar ki… Uzaktaki akrabaları için, sevdikleri insanlar için de salça yapıyorlar. Çünkü diğer şehirlerde buradaki kadar lezzetli ve rengi hoş salça yapılmıyor. Örneğin Karadeniz’de insanlar salça yapacakları zaman biberleri önce kaynatıyorlar, sonra çektiriyorlar sonra güneşe seriyorlar. Bizdeki gibi direk çektirip, güneşe seremiyorlar çünkü kurumuyor.

Bizim salçamız lezzetini, rengini güneşin vitaminlerinden alıyor. Bu nedenle böylesine güzel salçalar yapamayan tanıdıkları için de salça yapıyor Adanalılar. Ancak bu sene yapamayacaklar. Çünkü fiyatlar buna müsaade etmiyor.

Biber fiyatlarında durum bu iken eğer evvelki senelerden salçayı serecek naylonunuz yoksa ekstra masraflarla karşı karşıyasınız demektir. Tabi bir de bunun tuzu, çekim ücreti gibi maliyetleri de göz önüne alırsanız bu sene ki salça bir hayli masraflı olacaktır.

Tarım da durum bu olmamalı. İnsanın kendi memleketinde yetişen ürün kendisine bu kadar pahalı satılmamalı. Tarım da reform her zaman dillendirdiğimiz ve yapılmasını istediğimiz bir gerekliliktir. Bunun yanı sıra fiyatlardaki yükselişi bahane ederek gemisini yüzdürmeye çalışanlar varsa da onları ayrıca Allah’a havale ediyoruz. Çünkü elimizden başka bir şey gelmiyor.

YAZARLAR

  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92