Ata Alp And


ATATÜRK’LÜ SİNEMA ANILARI-4 (*)

Köylü milletin efendisidir. M.K.Atatürk


Cezmi Ar demiştik; unutmuyoruz… 
O yıllarda, Kemal Film’in sahibi Şakir Bey, Atatürk İzmit’e giderken Gazi’ye çekine çekine kendisini filme almak istediklerini söylemiş. O da: ”Çekinmeyin, sinema sanatının icabatı ne ise söyleyin hemen tatbik edelim” demiş. Bu sözlerden cesaret alan Cezmi Ar, hemen kamerasını kurup çekime başlamış. O anki duyguları ise şöyle… “Son derece fotojenikti. Kamera karşısında gayet rahat hareket ediyordu…” 
Atatürk:
-Kâfi mi? diye sorduğunda;
Cezmi Er:
-Kâfi Paşam sağ olun” der. 
Daha sonra Atatürk; etrafta toplananlara seslenerek şunları söyler:
-İlerde bugünleri göremeyenlere iyi bir ibret hatırası olur bu resmigeçit. 
Bu gün hâlâ milli bayramlarda televizyonlarda gösterilir Atatürk’ün İzmit gezisindeki gerçekleştirilen resmigeçittir. …*(Milliyet/Can Dündar/07.08.2008)
***
Kişisel olarak ve yurdunun adına sanata gönül veren Atatürk’ün isteği üzerine, Cumhuriyet’in kuruluşunun 10 yılında Sergey Yutkeviç’in çektiği “Türkiye’nin Kalbi Ankara” isimli bir belgesel film olduğunu görüyoruz bir de. Kurtuluş Savaşı’nda Türkiye-Sovyetler Birliği ilişkisinden de söz eden 134 dakikalık film, kurgu sonrası 56 dakika olarak kısaltılmış. 
Filmin olaylı bir öyküsü de var…
Alıntıyı olduğu gibi veriyoruz… 
“Çekildikten sonra uzun yıllar arşivlerde kalan film, 10 Kasım 1969’da, Atatürk’ün ölümünün 31.yılı münasebetiyle TRT Program Daire Başkanı Mahmut Tali Öngeren tarafından yayına vermiş. Televizyonda gösterildiği sırada ise TRT Genel Müdürü Adnan Öztrak tarafından yapılan bir baskınla yayından kaldırılmış.Mahmut Tali Öngören de görevden alınmıştı (nöbetçi yapımcı ise Adem Yavuz’du) Yasaklama gerekçesi filmde komünizm propagandası yapılması ve Türkiye’nin çok yoksul gösterilmesiydi. Kimi kaynaklara göre bu olay yanlış bilgilendirme ve ön yargı sonucunda meydana gelmiş. Adnan Öztrak’ın filmi sonuna kadar izlemediği ortaya çıkmıştır. Film 10 Kasım 1970’te yine TRT Ankara Televizyonundan tümüyle yayınlanmış ve bu dönemde herhangi bir tepki doğmamıştır…. Ağustos 2008’de “Türkiye’nin Kalbi Ankara ” belgeseli Çankaya Köşkü’nün resmi internet sitesine koyulmuştur…” (https://tr.wikipedi,a.org)

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00