Prof. Dr. Süleyman BOZDEMİR


ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCEDE GENÇLİK VE TÜRKÇEMİZ (5)


Atatürkçülük veya Kemalizm özde demokrasiyi egemen kılmak için geliştirilmiş halkçı, gerçekçi, akılcı ve bilimsel bir düşünce sistemidir. Çünkü o, her türlü dogmatizmden, yani peşin hükümlerden, ön yargılardan ve demokratik olmayan anlayıştan uzaktır. Atatürkçülük faydacıdır. Ulusun özgür iradesine saygılıdır ve demokrasi ilkesini tam anlamıyla benimsemiş temel hareket noktasını  kabul etmiştir.

Büyük kurtarıcı ve Genç Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Yüce Atatürk’e, bugün sahip olduğumuz her şey için minnet ve şükran borçlu olduğumuzu hiçbir zaman unutmamalıyız. Çünkü, O eşsiz deha, engin bilgisi ve sağ duyusuyla “Tarihi yaşadığımız gibi yazdık, fakat geleceği Cumhuriyet’e inananlara, koruyanlara ve yaşayanlara emanet etmek gerekiyor. Gençliği yetiştiriniz. Onlara ilim ve irfan veriniz. İstikbalin aydınlığına onlarla kavuşacağız.” diyor ve gençlerimize olan tam güvenini ortaya koyuyordu. Sizlerin de, tabii ki bu güvene laik olmak için çok çalışmanız gerekmektedir.

Yazımı, önemli bir gerçeğin altını çizerek bitirmek istiyorum. Atatürk’e ve Cumhuriyet’e karşı örgütlü çalışan iç ve dış düşmanlar dün olduğu gibi bugün de vardır. Kurtuluş Savaşında düşmanın ve saltanatın yanında yer alan eski bir neslin son kalıntıları ve uzantıları olan içteki düşmanlar, ne yazık ki ödüncü ve çıkarcı, tarih bilinci ile birlikte vefa duygusunu da yitirmiş bir zümrenin uşaklarıdır. Bunlara karşı, hangi tarafta olduklarına bakmadan, her an uyanık olmalısınız.

Geçmişte büyük güçlükler içinde kurtuluş savaşı kazanmış yüce bir ulusun gençleri olarak, önünüze çıkan her türlü sorunun üstesinden geleceğinize olan inancınızı asla yitirmemelisiniz. Yeter ki kısa ömrü içinde tüm sorunlarımıza en doğru tanıları koymuş, bilimsel çıkış yolarını  göstermiş olan O büyük insanın yolunu ve yöntemlerini iyi öğrenmiş olun.

Politik, sosyal ve ekonomik çalkantılar içerisinde bocalayan, eski değer yargılarında epeyce değişikliklere uğrayan, bugünkü dünyamızda son derece kritik bir coğrafi  bölgede yer alan yurdumuzun tek güvencesi olan siz Atatürk Gençliğinin; birbirine güvenmiş, inanmış, dayanmış bilinçli bir bütün olarak; vatanın bölünmezliği, ulusun istiklâli, Cumhuriyetin  sürekliliği için ulusal birlik ruhu etrafında kaynaşıp kenetlenmesi  büyük önem arz etmektedir. O’nun fikir ve devrimlerinin yılmaz bekçisi olarak sizlerin, yüce milletimizi bilim, kültür ve sanatta daha da yükseltip bilimin aydınlık yolunda yürüyerek, Atatürk’ün gösterdiği çağdaş medeniyet seviyesinin üstüne çıkması azim ve kararından bir an bile uzak durmaması şarttır

KAYNAKÇA

1- Prof. Dr. Şerafettin  TURAN

 Türk Kültür Tarihi,

 Bilgi Yayınevi, İkinci Basım, 1994.

 2- Prof. Dr .Zeynep  KORKMAZ

“Atatürkçü Düşüncede Türk Dilinin Yeri,”

 Atatürkçü Düşünce El Kitabı, 1998

Atatürk Araştırma Merkezi

3- Sami  N. ÖZERDİM

Atatürkçünün El Kitabı

Türk Dil Kurumu  Yayınları : 483,  1981.

. 4- Prof. Dr. Utkan  KOCATÜRK

Atatürk”ün Fikir ve  Düşünceleri

Atatürk Araştırma Merkezi, 1999.

5- Doç. Dr. Mustafa  KESKİN

“Türk İnkılâbının Kültürel Yanları.”

Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı Yayınları

Atatürk Haftası Armağanı, 1997.

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00