Ata Alp And


ATATÜRK VE MÜZİK - KENDİNİ BEĞENMEYEN BESTEKÂR!


            Atatürk’ün müzik anılarından biri de kendisiyle ilgilidir. Anladığımıza göre, sanatın özgün akışına özgü bir doğallıkta değil de, beste yapılacak deyip yapar bir tavırla Atatürk’ün bestekârlığı söz konusudur….

Sanatı toplum için değerlendiren, devrimlerin ülkede kökleşmesi için sanattan yardım alan Mustafa Kemal Atatürk; şiir, tiyatro, kitap gibi bazı yaklaşımlarında sanatçılara görevler verdiği de görülür.

            Edebiyatı, müziği, sanatı seven Atatürk zaman zaman da kendini görevlendirdiği sanatsal girişimlerin çerisinde bulur. Nitekim edebiayatta, tiyatroda, sinemada bunun yaşanmış örnekleri mevcuttur.

            Yeni harflere önem veren Atatürk, harflerin halka benimsetilmesi ve özümsenmesi için de çareler arar… Yanında bulunanlara bu konudaki düşüncelerini söyler, çevresindeki insanların görüş ve düşünceleri öğrenmek ister.                                                

-Yeni harfleri kabul ettik. Bunun kolay anlatılması için de de bir çare düşünmeliyiz diye kafa yorar. Bunun sonucundadır ki, herkesin fikrini aldıktan sonra, Cumhurbaşkanlığı bando şefini yanına çağırır:

            -Ben, der, bir alfabe marşı yaptım. Bu marşı notaya alacağız ve okutacağız. İyi sonuç alırsak, alfabeyi öğrenmek gayet kolay olacaktır dedikten sonra, şimdi bu marşı ben söyleyeceğim, sen notaya alacaksın dediğinde;

            Bando Şefi:

            -İzin verirseniz bay U da bulunsun dediğinde Atatürk bu isteği kabul eder ve Bay U da gelerek, çok iyi nota bilen Atatürk’ün söylediklerini iki müzisyen notaya alırlar. 

            Atatürk:

            -Alfabe marşı sabaha kadar hazırlanmalıdır. Bu sabah saat 8:30’da kalkıp dinleyeceğim der.

            Bütün gece marşın üzerinde çalışan iki müzisyen sonunda marşı tamamlayarak, okunacak hale getirirler. Sabah, her zaman marş çalınan o yerde, sabah 8:30’da bando, mızıka marşı çalmaya başlar.

            Marş bittiğinde, Atatürk, heyecanlı bir şekilde sonucu bekleyen iki müzisyenin yanlarına yaklaşarak:

            -Çocuklar ben yaptım ama yine ben beğenmedim diyerek; kurtarıcı bir devlet adamı büyüklüğünün özeleştiride bulunmasına en gel olmadığı bir içten tavırla yaklaşım sergiler.

            1-Niyazi Ahmet Banoğlu/Yayınlanmamış Belgelerle Atatürk’ün Siyasi ve Özel Hayatı, İlkeleri/2.Baskı/İstanbul 1981/s.276-277)

(Kaynak:Atatürk’ten Gençliğe Unutulmaz Anılar/Ahmet Gürel/Mayıs 2009/İşte Atatürk)

      

YAZARLAR

  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51