Ata Alp And

Tarih: 17.05.2021 10:02

ATATÜRK VE MÜZİK-7

Facebook Twitter Linked-in

Bilindiği ve şimdiye kadar yazmaya çalıştığımız üzere müzikle, sanatla ilgilenen, toplumuza yerleşmesi için elinden gelen çaba ve gayreti gösteren; uygar uluslarla evrensel anlamda aynı düzeye gelmemizi isteyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk; eğitim için yurt dışına gönderdiği yetenekli müzik adamlarının arasında “Türk Beşlisi” denilen bir grup da vardır(*)
*Ahmet Adnan Saygun
*Ulvi Cemal Erkin
*Cemal Reşit Bey
*Hasan Ferit Alnar
*Necil Kazım Akses
*Ekrem Zeki Ün
*Cezmi Erinç
*Cevad Memduh Altar
*Halil Bedii Yönetken
*Nurullah Şevket Taşkıran
*Afife
Bunlar kendi alanlarında önemli çalışmalarda bulunan, öğrenciler yetiştiren, derlemelerde, besteler yapan ülkemizde klasik müziğin tanınmasına ve gelişmesine katkıda bulunan, ülkemizin yetenekli Klasik Batı Müziği sanatçılarıdırlar. Örneğin, Hasan Ferit Alnar’ın dünyanın ilk kanun konçertosunu yazdığı söylenir. Ahmet Adnan Saygun, yazdığı Yunus Emre Oratoryusu’nu bir yaklaşık 75 yıl kadar önce Paris’te konser olarak verdiği ansiklopedik bilgilerimizde yer alır. (**)
Müziğin ülkemizde kurumsal anlamda yerleşmesi ve yaygınlaşması için, müzik eğitimi veren devlet kurumlarının açılması, geliştirilmesi, kurulması gibi tarihi konular vardır…
*İstanbul’daki Muzıka-yı Humayun’un adı Riyaset-i Cumhur Orkestrası, yani günümüzün Cumhurbaşkanlığı Senfoni orkestrası, Ankara’ya nakledilerek Riyaset-i Cumhur Musiki Heyeti adını alıyor-1924
*Batı Müziği müfredatlı olarak müzik öğretmeni yetiştirmek amacıyla Musiki Muallim Mektebi açılır.-1926
*İstanbul Darülelhan Şark Musikisi Şubesi, İstanbul Belediye Konservatuarı olur.
*Ankara Devlet Konservatuarı kurulur.-1936

*(CumhuriyetinYapılanma Sürecinde Müzik eğitimi/Mustafa Şahin/Ruşen duman)
**(Wikipedi)


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —