Ata Alp And


ATATÜRK VE MÜZİK-3


Atatürk ve sanat konusuna bir kez girmeyegörün, konu uzar gider. Eğer bir öğrenme hoşgörüsü içerisindeyseniz, konunun tarihi seyri içindeki denek taşı özelliğindeki vurgulardan payınıza çok şeyin düştüğünü görürsünüz.
Konunun bir dalı olan müzik ya da eskilerin deyimiyle musiki konusunda da farklı bir şeyle karşılaşmazsanız…. Algılarınızı davul zurnalı bir düğün alayıyla karşılayan olgu ve olaylar yargınızı götürmek istediği yere kadar götürür ki, orası artık vardığınız bir yerdir.
Her biri önemli değiniler taşıyan bu dolu dolu sözlerden yararlanılacak ve ders alınacak o kadar çok şey vardır ki…
Şiirler, şarklar, resimler, öyküler, romanlar, anılar ve anekdotlar size anlatmak istedikleri şeyleri anlatmışlardır artık.
Atatürk’ün sanat ve musiki ile söylediklerinin söz ve konuşmalar az olmamakla birlikte sıradan şeyler değildir.
Ve hemen biriyle girelim yine dersimize!.. 
“Biz batınınkini saygıyla dinlediğimiz gibi, bizim musikimiz de bütün dünyada saygıyla dinlenecek bir durumda olmalıdır.”(Osman Ergin, Hafız Yaşar Okur’dan naklen, Türkiye Maarif Tarihi, Cilt: 5, 1943, s. 1534-1535) diyen Atatürk; Klasik Türk Musikisi konusunda da şunları söylemiştir:
 Biz, çok defa, bu musikinin tam onurunu bulamıyoruz. İşte bu dinlediğimiz, gerçek Türk musikisidir ve hiç şüphesiz, yüksek bir uygarlığın musikisidir. Bu musikiyi, bütün dünyanın anlaması gerekir. Fakat onu bütün dünyaya anlatabilmek için, bizim milletçe, bugünkü uygar dünyanın düzeyine yükselmemiz gerekir. (Mesut Cemil Anlatıyor: Nükte, Fıkra ve Çizgilerle Atatürk 11,1954, Der : NA. Banoğlu, s. 52)
Sanat ve müzik aşkıyla dolu olan ve kendi ulusu için iddialı evrensel hedefleri taşıyan Mustafa Kemal Atatürk çağdaş ve nitelikli müziğimiz olabilmesi için ulusça adımlar atılmasını da sağlamıştır.
“GüzeI sanatIarın hepsinde, uIus gençIiğinin ne türIü iIerIetmesini istediğinizi biIirim. Bu yapıImaktadır. Ancak bunda en çabuk, en önde götürüImesi gerekIi oIan Türk Müziği’dir Bir uIusun yeni değişikIiğine öIçü, müzikte değişikIiği aIabiImesi, kavrayabiImesidir UIusaI; ince duyguIarı, düşünceIeri anIatan; yüksek deyişIeri, söyIeyişIeri topIamak, onIarı bir an önce, modern müzik kuraIIarına göre işIemek gerekir Ancak bu düzeyde Türk uIusaI müziği yükseIip, evrenseI müzikte yerini aIabiIir ( 1934 ) (Ayın Tarihi, Sayı:12, 1934)

YAZARLAR

  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92