Ata Alp And

Tarih: 26.10.2020 12:03

ATATÜRK-AHMET REMZİ VE ŞAHAP AZMİ

Facebook Twitter Linked-in

Sanat, kültür, edebiyat ağırlıklı köşemizden bir 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 97. yılını kutlamak için ayrılırken, toplumun yaratıcı özlerinden birini sanat için ayıran Atatürk gibi evrensel bir tarihi kahraman kumandanı saygıyla andığımızı da belirtmek isterim. Sağ olsunlar, var olsunlar, düşmanın parsellediği yurdumuzu yedi düvele karşı savaşarak  kurtarmışlar. Kan dökmüşler, Cumhuriyet ve demokrasi güneşini ülkemizde doğdurabilmek uğruna. 
Tüm umutsuzluğa rağmen savaşa savaşa düşmanı denize döke döke yurdumuzu  kurtarmışlar. Bize, değerini pek bilmediğimiz bu yurt topraklarını kanlı savaşlardan sonra armağan ederken; kültür, sanat ve eğitim dinamiklerinin oluşacağı bir vatan parçası da olmasına dikkat etmişler. Bu nedenle… Cumhuriyetimizin ilanının 97. Yılını içten kutlarken Atatürk ve silah arkadaşlarıyla, Mehmetçiklerimizi ve yurt savaşında can, beden ve emek veren yurttaşlarımızı da saygıyla andığımızı belirtmek isterim. 
Kurtuluş Savaşı’mızda, çıkışının nedeni olan yurdu kurtarmak gibi asil ve yüce bir amaçla basın dünyasına katılan ve varlığıyla Milli Mücadele’yi etkileyen bir basın anıtı olan 102 yaşındaki Yeni Adana gazetemize de bu vesileyle değinmeden geçemeyeceğiz… Hatta bu gün, sayfamıza giren Binbaşı Şahap Azmi Bey’in gerek yurt için Filistin cephesinde savaşmasından, gerek Milli Mücadele’ye olan önemli lojistik desteğinin de sırası gelmişken altını çizmek isteriz. Bir basın organının böylesine önemli kutsi mücadele savaşında ne denli etkili ve yararlı olduğu da yaşanmış bir olayla anımsatmak isteriz…  
Adana’da yurdu kurtarma ilhamını alan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Yeni Adana gazetesi ve onun kurucusu olan Ahmet Remzi Bey ile kutsal dirsek temasının altını, yeni çıkan ve büyük bir ilgi gören “Son Cüret” adlı kitabında Sözcü gazetesinin yazarı Yılmaz Özdil’in de vurguladığına değinmeden geçemeyeceğiz… 
“Milli kahraman” dediği Yeni Adana’dan ve onun kurucusu ve sahibi olan ve Atatürk’le Yıldırım Orduları Komutanlığından beri tanışıklığı bulunan öğretmen Ahmet Remzi Bey’den söz etmektedir… Fransızlar’ın Adana’yı işgal etmesinden beş gün sonra  “Adana” adıyla üç sayı yayınlandıktan sonra yasaklanan ve  “Yeni Adana” adıyla beş sayı çıkan Yeni Adana gazetesinin matbaasının basılıp, tüm çalışanlarının tutuklandıktan sonra, hakkında idam kararı çıkarılan Ahmet Remzi Bey’in Adana’dan kaçışına, Karaisalı’da eski bir vagonda, soba kurumunun bezir yağıyla karıştırılarak mürekkep yerine kullanılarak yeniden yayınlanmasına ve Yeni Adana’nın, ilk Türk gazetesi olarak aldığı Dünya Basın Başarı Ödülü’ne değinmektedir.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —