EĞİTİMCİNİN KALEMİNDEN-Kemal Çelikkaya


ANILARDA GEZİNMEK


Hayata dair yazıyorum?

Adana basın hayatında tarihi bir yeri olan,hatta Türkiye yayım hayatında önemli   bir yeri olan ?Yeni Adana 18 ? gazetesindeki   dostlarıma uğrayıp yazımı sundum.?Eğitimcilerin üslubu ve diliyle yazılan yazılar,yayımlanır.? dediler.Bana gazetelerinde bir köşe verdiler.İçim; sevinç,heyecan,korku ile çalkalandı.Yazımı  okuyup da karar verseydiniz,beğenilirse sevinirim,dedim.Okuyup beğendiklerini  söylediklerinde gururlandım işin doğrusu.Yeni bir güç-yazma gücü- elde etmiş olmanın sevinciyle , okuyucularıma diyebilirim ki bu köşede içtenlikle, gereken özenle  hep karşınızda olacağım.

Köy Enstitülerinin kapatılıp,ilköğretmen okullarına  dönüştürüldüğü yıllarda geçti çocukluğum. İlköğretmen okullarına köylerden %75, kasabalardan %25 oranında öğrenci alınıyordu.Köy Enstitülerinde akademik derslerin dışında ; el sanatları, marangozluk,müzik,tiyatro,resim,heykel,spor, kültürel etkinlikler? tüm ciddiyetiyle sürdürülüyordu.Kendimi, böyle dolu dolu bir ortamın içinde  buldum.O yılları,şimdi daha iyi anladığımı söyleyebilirim.

Ben ilköğretmen okulu ikinci sınıfında okurken,ağabeyim de birinci sınıfta okuyordu.Birlikteydik anlayacağınız.Tatillerde köyümüze geldiğimiz zaman, babamızın  bizle gururlanması en büyük mutluluğumuz olurdu.Hele bir de bu gururu başka yüzlerde arayacak olmalı ki  bizi köyün kahvesine götürdüğünde ,kahvedekiler bizi görünce ayağa kalkarak ? bakın bakın hocalar geliyor,? derlerdi. Bizlere sandalyelerini verirlerdi. Şimdi düşünüyorum da bu saygıyı, taa o zamandan bu zamana taşıyabildik mi,ya da bu zamandaki öğretmenlerin yüzleri bilime,sanata? ne  kadar dönük?Ayağa kalkmalarına sebep biz miydik, yoksa ülkemizin aydınlık geleceği adına mıydı? Gelin buna siz karar verin. Öğretmen olduğumuzda da   halkımızın çocuklarını, bilgili birer yurttaş olarak yetiştirmeye ant içtik.    

Mustafa Kemal Atatürk´ün kurduğu ?Cumhuriyet?in  ve  bu  cumhuriyete  sahip çıkan  biz öğretmenlerin, halkın çocuklarını bilim temelinde eğitip yetiştirerek, ülkeyi en sağlam temellerle yarınımızın aydınlık yüzlerine teslim etmeliyiz.Bizler  ?Köy Enstitüleri? eğitim sistemi içerisinde yetişerek Atatürk´ün emanetine sahip çıkmayı ilke edindik.Bizim kuşak Ata´sına bağlı onun  yolunda,onun  ilkelerini hayata geçirmeye çalışmış ve başarılı olmuştur.

Mustafa Kemal Atatürk ,parasız eğitim  diyerek devletin en asli vazifesinin eğitim olduğunu söylemiştir.Milletin aydınlanması sağlanarak halkımızın çocuklarına  hiçbir ayrım yapılmamıştır. O yıllar ile bugün  arasında  çok büyük farkların olduğunu görüyoruz. Eğitim sistemimiz şu an acınacak halde.Bu durumdan kurtuluşumuz; çağdaş,bilimsel,aydınlık bir eğitim sistemiyle  mümkündür.

                                                                                                                                                     Saygılarımla

YAZARLAR

  • Salı 29.2 ° / 15.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 30.5 ° / 16.6 ° Güneşli
  • Perşembe 31.6 ° / 17.1 ° Güneşli
  • BIST 100

    9679,80%-1,37
  • DOLAR

    32,40% 0,03
  • EURO

    34,46% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2487,23% 0,18
  • Ç. ALTIN

    4085,85% 0,00