Ata Alp And


ANILAR-TÜRKÜLER 2


Falih Rıfkı Atay’ın, konumuza koşut Çankaya kitabından bir anı:
“Mustafa Kemal yalnız Rumeli türkülerini mat sesi ile güzel ve tatlı söylemekle kalmaz, alaturka müziği, makamlarını da bilirdi. Özellikle Rumeli türkülerini söylerken derin ve onulmaz bir gurbet ve sıla acısı gözlerinde yaşardı…” diyen Falih Rıfkı Atay; Mustafa Kemal Atatürk’ün sıla özlemine karışan kaybedilen toprakların hüznünü yaşadığı o özlem dolu hâllerinde vefa duygusuna da yer açan şu vurgulamada bulunur: “… O, vatanı unutmaz, kaybettiğimiz Rumeli ve Makedonya topraklarının kır kokusunu alır gibi, su ve çıngırak seslerini duyar gibi bakışları uzaklaşa uzaklaşa sislenir, bizim içinde olmadığımız hatıralar içine karışır giderdi. (F. R. Atay-Çankaya)
Bir diğer müzik anısı Gökçay’a aittir… Ses sanatçısı Mualla Gökçay da anılarında Atatürk’ün müzik zevki hakkında şunlara değinir: “Ata umumiyetle Türk Müziğini severdi. Ama Rumeli türkülerini her şeye tercih ederdi. Rumeli türkülerini bize bizzat kendisi meşk etmişti. Arada bir, ’Konuşur gibi tane tane okuyun’ diye ihtar ederdi. En sert hocalardan daha titizdi. Müzikten çok anlar, en ufak falso ve hatayı hemen yakalardı.”(*)
“Pencere Açıldı Bilal Oğlan” türküsü Atatürk’ün talimatıyla radyo repertuvarına alınan güzel bir türküdür. Bir de, Atatürk’ün sevdiği, çeşitli müzik ortamlarında eşlik ettiği, söylediği şarkı ve türküler de vardır.
“A Benim Mor Çiçeğim”, “Akşam Oldu Yine Bastı Kareler”, “Aliş’imin Kaşları Kara”, “Atabarı”, “Atladım Bahçene Girdim”, “Asker Yolu Beklerim”, “Ayağına Giymiş Sedef Nalını”, “Bülbülüm Altın Kafeste”, “Cana Rakibi Handan Edersin”, “Çile Bülbülüm Çile”, “Çökertmeden Çıktım da Halil’im”, “Dağlar Dağlar Viran Dağlar”, “Dayler Dayler”, “Değirmene Un Yolladım”, “Esiri Zülfünün Ey Yüzü Mahım”, “Fikrimin İnce Gülü”, “Gide Gide Yârenlerim Darıldı”, “Gitti de Gelmeyiverdi, “Hâb Gâh-ı Yâre Girdim Arz İçin Ahvalimi”, “Havada Bulut Yok”, “Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa”, “İzmir’in Kavakları”, “Kırmızı Gülün Âli Var”, “Kışlalar doldu Bugün”, “Kimseye Etmem Şikâyet”, “Köroğlu Solağı”, “Köşküm Var Deryaya Karşı”, “Maya Dağdan Kalkan Kızlar”, “Manastır”, “Mani Oluyor Halimi Takrire Hicabım”, “Mehrali Bey Ağıtı”, “Mızıka Çalındı Düğün mü Sandın”, “Nihansın Dideden Ey Mest-i Nazım”, “Olmaz İlaç Sinem-i Sad Pareme”, “Pencere Açıldı Bilal Oğlan”, “Sarı Kurdelem Sarı”, “Sarı Zeybek”, “Sigaramın Dumanı”, “Zobalarında Guru da Meşe Yanıyor Efem”, “Şahane Gözler Şahane”, “Şu Dalmadan Geçtin mi?” “Vardar Ovası”, “Yanık Ömer”, “Yemenimin Uçları”, “Zeynep”.


********************fıkra**********************
PARASIZ TARAFINDAN(*)

Birbirleriyle karşılaşan iki arkadaştan biri:
-Acele işin yoksa gel şuraya birer kahve içelim dedi.
-Teşekkür ederim amma gelemem. Hastaneye gidip parasız tarafından gözlerimi muayene ettireceğim.
-Gözlerinde ârıza mı var?
-Evet. Aylardan beri para yüzü görmüyorum…
*(Basın-Beyaz defter)

YAZARLAR

  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,56% 0,14
  • EURO

    34,81% 0,49
  • GRAM ALTIN

    2417,74% -0,61
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00