Prof. Dr. Özer OZANKAYA


ANAYASADA DEĞİŞTİRİLEMEZ İLKE OLARAK YER ALIŞININ 84. YILDÖNÜMÜNDE:  LAİKLİK DEMOKRASİNİN TÂ KENDİSİDİR!

 Laiklik, yalnız devlet kurumu, yani siyasal erkin belirlenip kullanılması alanıyla sınırlı bir ilke değildir. Aile, eğitim, ekonomi, üstün değerler, yani ahlak, sanat,   felsefi inançlar     gibi toplum yaşamının tüm temel alanlarının demokratik nitelikte olmasının zorunlu gereğidir, laiklik.  


5 Şubat, Atatürkçü Düşünce Dizgesini simgeleyen   Altı İlke'nin, başka deyişle Altı Ok'un Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Cumhuriyetin temel nitelikleri olarak 1937 yılında yer alışının 84. yıldönümüdür. Kutlu olsun!

"Demokrasinin Özü" olarak nitelediğimiz laikliğin de arasında yer aldığı bu ilkelerin herbiri öbürü için zorunlu   bir bütünlük oluşturmaktadır.   

Bu bütünlüğe    Atatürkçü Düşün Dizgesi ya da Atatürkçü Uygarlık Tasarımı    diyebiliriz kanısındayım. Çünkü insanlığın bugüne değin denediği dinsel, kapitalist ve sosyalist uygarlık tasarımlarına göre   demokrasi  ilke ve değerlerini çok daha tutarlı ve yetkin biçimde gerçekleştirebilme özelliğindedir. Ve bu özelliği ile    uygulanabilirliği  de kanıtlanmıştır.  

ATATÜRKÇÜ UYGARLIK TASARIMININ MOTOR GÜCÜ OLAN ULUSAL EGEMENLİK, ANCAK LAİK DÜZENDE GERÇEKLEŞEBİLİR!

Atatürkçü Düşünce, laiklik kavramının demokrasiyi, yani ulusal egemenlik düzenini anlattığını temel alır.

Laik toplumsal düzenin, kamusal yaşamın, yani tüm yurttaşların eşit   olarak düzenlenişine katılma  hakkına sahip oldukları yaşam alanlarının hiçbir dinsel   dogmaya dayandırılmaması,  hiçbir dinsel dogmayla yönetme savına kalkışılmaması demek olduğunu anlatır. 

Laikliği, "din kılıfı altında demokrasiyi engellemek niyetlerine fırsat vermeyen bir devlet, toplum   ve insan anlayışı" olarak tanımlar.

Bu özelliği ile laiklik, yalnız devlet kurumu, yani siyasal erkin belirlenip kullanılması alanıyla sınırlı bir ilke değildir. 

Aile, eğitim, ekonomi, üstün değerler, yani ahlak, sanat,   felsefi inançlar     gibi toplum yaşamının tüm temel alanlarının demokratik nitelikte olmasının zorunlu gereğidir, laiklik.  

Toplumsal yapıyı oluşturan bu temel ögeler biribirleriyle karşılıklı etkileşim içinde olduklarından, örneğin eğitim laik nitelikte olmazsa devlet de laik olamaz; devlet laik nitelikte olmazsa aile düzeni de laik olamaz; ekonomi laik ilkelere göre kurulup işlemezse eğitim de laik olamaz; aile laik nitelikte olmazsa ahlak , sanat ve değerler dizgesi de laik ölçülerden yoksun kalır.

Demek oluyor ki laiklik, yalnız demokratik  siyasal düzenin değil, bütünüyle bir demokratik toplumsal düzenin adıdır. 

Bu yıldönümünde, özgür, bağımsız, çağdaş, yurtta ve dünyada barış içinde yaşamamızın temel ortamını hazırlamanın önderi, tümüyle İSLAM DÜNYASINA VE İNSANLIĞA da özgürlük ve barış içinde yaşamanın laik düzenle sağlanabileceğini gösteren önder Mustafa Kemal Atatürk'ü en derin saygı, sevgi ve bağlılık duygularıyla anıyoruz. 

(Özer Ozankaya, Atatürk ve Laiklik, CEM Yay.)

 

YAZARLAR

  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,56% 0,14
  • EURO

    34,81% 0,49
  • GRAM ALTIN

    2417,74% -0,61
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00