Emel Erkayıran-EMEKÇİ KADILARIN SESİ


Akıl sağlığı en büyük servet!

Bu gerçeği öğrenin ve aklınızı diri tutun . Çünkü eğer aklınızı kaybederseniz yaşamın farkında değilsinizdir. Yani ölmek gibi bir şey!


Çoğunlukla konuşmalarımızda, Allah sağlık versin deriz. Bu cümlede vurgulanan, aslında beden sağlığına dikkat etmektir.
Halbuki aklı başında olmayan bir kişi beden sağlığını korumanın ne anlama geldiğini bilemez ki.
Akıldan kastım çok çalışkan olmak değil. Mevcut olan zihin yönetimini kullanmak ve korumaktır.
Elbette çok çalışmak güzel. Ama çalışmanın önemini kavrayabilmek için aklımızı doğru kullanmalı, bu aklı kullanabilmek için de gerekli olan akla sahip olduğumuzun farkına varmalıyız.
Bu bir yetenek değil, Allah herkese akıl vermiş . Önemli olan onun değerini bilerek doğru şekilde kullanmaktır.
Gerçekte o akıl sağlığına sahip olduğumuz için ne kadar zengin olduğumuzun farkında değiliz . Vurgulamak istediğim bu cümle işte. Belki de çevremizde normal insanlar gördüğümüzden bu gerçeği bilmiyoruz. Araştırma yapınca çok etkileyici sonuçlar elde ettim. Bunları da paylaşmak istiyorum.

Akıl sağlığı ve delilik arasındaki sınır, tarih boyunca değişmiş olup günümüzde de geçirgen ve tartışmalı olmaya devam etmiş.

Akıl sağlığını sekteye uğratan rahatsızlıkların tedavisi için dünya genelinde yıllık 2.5 trilyon dolar harcama yapılıyor. Ancak buna rağmen dünyanın neresinde olursak olalım ruh ve akıl sağlığı için gerekli kaynaklar ve fonlar oluşturulmuyor. Oluşturulan fonlar ise yetersiz kalıyor.

Her insan hayatının bazı zamanlarında ruhsal problemler yaşayabilir. Kimisi bunu fark eder kimisi yaşadığı rahatsızlığın ne olduğunu anlayamadan o süreyi atlatabilir.
Ruh sağlığının yerinde olmadığının farkında olan insanların bazıları da, bu durumunun ayıplanacak bir tarafı olacağını düşündüğünden hastalığın tanısını konulmaz ve tedavi olamaz.
Sonrasında farkında olmadan akıl sağlığını da kaybeder.

Kendimizi sürekli olarak geliştirmeliyiz. Aklımızı doğru kullanabilmek adına ne gerekiyorsa onu yapmalıyız.

Bazı insanlar vardır, gerçekten de çok akıllıdırlar. Çok hızlı kavrayabilme, konuların grift noktalarını hemen fark edebilme, bir olayın küçük bir parçasından bütününü görebilme gibi önemli yeteneklere sahiptirler. Zeki ve akıllı olduklarının farkında oldukları için de, bu özelliklerini istedikleri yerde ve istedikleri şekilde kullanırlar.

Oysa insan ne kadar akıllı olursa olsun, ‘aklını iyi kullanılabilmesi’ de, en az ‘akıllı olmak’ kadar önemli bir konudur. Ancak bazı insanlar, bu detay gibi görünen, ama aslında çok önemli bir ahlak özelliği olan konunun tam olarak farkında değillerdir.

Akıl, tek başına ne kadar güzel bir erdem olursa olsun, yine de aklın diğer güzel ahlak özellikleriyle birleştirilmesi gerekir. İnsanın sadece ‘doğruları – yanlışları’ görebilmesi, sorunların çözümlerini bulabilmesi, isabetli teşhisler yapabilmesi ‘güzel bir ahlak için’ yeterli değildir.

Tüm bu tavırların her birinde, diğer insani özelliklerin de devreye girmesi; her konunun şefkatle, merhametle, saygıyla, sevgiyle, hoşgörüyle halledilmesi hayati önem taşır. İşte insan ancak aklını bu özelliklere de önem vererek kullandığında gerçek anlamda ‘akıllı bir insan’ olarak nitelendirilebilir.

Akıllı bir insanın en önemli özelliklerinden biri ise, ‘her gördüğünü, her bildiğini, her teşhis ettiğini ve her doğruyu düşünmeksizin dile getirmemesi’dir.

Asıl akıl alameti, insaniyet, merhamet, itidal, hoşgörü, sevgi, saygı gibi ölçüler içerisinde, pek çok detayı birarada düşünerek konuşabilmektir . Gerçek anlamda akıllı insan da işte aklını, bu detaylarla birlikte kullanabilen insandır. 

Bir şeyi iyi bilmek ya da doğru olanı fark edebilmek, kişiye, onu en düz ve özgür şekilde ifade etme ya da her aklına geleni konuşma özgürlüğü de getirmemelidir.

Sonuç olarak yaradılışımızdan beri sahip olduğumuz en büyük servet akıl sağlığıdır. Onun değerini bilerek yaşarsak daha doğru olacağını düşünüyorum. Bu yüzden de tüm sevdiklerine önce akıl sonra da beden sağlığı diliyorum. Sevgilerimle…..

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51