İlhan ALPER


AHMET SELÇUK İLKAN VE ŞİİR?


            Şiirle şarkı sözü arasında her zaman için bir fark olduğu bilinir? Şiiri şiir yapan ölçü, uyak gibi teknik değerler yönündedir bu fark. Şiirle müziğin buluşmasının zorunlu kıldığı bazı olgular farklılıklar doğurur?

            Şiir farklıdır, özgündür, özgürdür? Gelenek olarak halk şiirinden hece ölçüsüne kadar yazılan şiirler de hiçbir yan kaygı olmadan, özgürlüğünüzü en güzel şiir için kullanabilirsiniz. Halk ve hece şiirlerinin bir bölümüyle, hiç değiştirmeden şarkı ve türkü de yapılmıştır.

            Güfte, aruzdan halk ve hece şiirine kadar olan şiirlerin bestelenmiş hâli ya da bazı ölçütler göz önüne alınarak beste için yazılan kısıtlamalı dizelerdir. İçerikle birlikte, ritmin, usülün esasları biraz da güftenin yolunu çizer.

Güfte esinlendiğiniz gibi gönlünüzce yazılabilir ama güfte ya da son yıllardaki ismiyle şarkı sözü   dediğiniz zaman da yabancı şarkılara söz yazıldığı Sezen Cumhur´lu dönemlerden günümüze kadar uzanan örneklerdir ki, bunun için müziğe göre söz gibi çok şey konuşulabilecek olsa da konumuz o değildir.

İşte o Sezen Cumhur´lu dönemlerle birlikte şarkı sözünün şiirden uzaklaştığı görüldü ki, o damar bu günün şairliğine, şarkı sözü yazarlığına soyunmak isteyen Serdar Ortaç örneği sözde söz yazarları da icad etmiştir. İşte o süreçte Türk müziğinden piyasa ya da arabesk müziğe kadar Vecdi Bingöl, İ.Behlül Bektaş zincirinin halkalarına Halit Çelikoğlu, Ali Tekintüre, Halil Soyuer, Cemal Safi ve Ahmet Selçuk İlkan gibi şiir damarından gelmiş olan güfte ya da söz yazarlarının Sezen Cumhur Önal´dan Serdar Ortaç örneği besteci-söz yazarı çizgisinin şarkı sözünü yozlaştırmasına müdahale ettiği görülür. Bu anlama dayanan açık şiir ağırlıklı müdahalede, şiirin damarından izler taşıyan imge/betimleme/mecaz vb.sanatsallıklar da halka seslenebilen duruluktaydı.

Şiirinin yolunu şarkılara da bağlayan o kuşağın önemli bir temsilcisi olan Yusuf Hayaloğlu, İbrahim Sadri gibi değerlerle birlikte Ahmet Selçuk Bey´in sunusu da, güfte ve şarkı sözüne getirilen direnci, halk kaynaklı olarak daha da güçlendirdi.    

            Ahmet Selçuk İlkan bu alanda önemli bir başarı elde etti. Plak, kaset dünyasından albümlere dönüşen müzikal  süreçte bin beş yüz bestelenen şiir, 11 kitap ve albüm yanında söz-müziği kendisine ait eserler de ortaya koyarak, geldiği yerde 40 yıldır hükmünü sürdürmektedir.

            Sarı sıcağın, bereketli toprakların bağrından yetişen hemşerimiz Ahmet Selçuk İlkan´a, şarkı sözünü şiirleştiren söz de söz yazarlarına meydanı bırakmadığı ve şiiri sevdirdiği, müziğe kalite kattığı için  teşekkür eder, 40. sanat yılını içtenlikle kutlarız. 

İlhan Alper

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05