SANİYE VİLDAN GÜZEL - İNADINA ŞİİR


AH BU TÜRKÜLER!..


 

"Ah bu türküler köy türküleri

Ne düzeni belli ne yazanı

Altlarında imza yok ama

İçlerinde yürek var

Cennet misali sevişen

Cehennemler gibi döğüşen

Bir çocuk gibi gülüp

Mağaralar gibi inleyen

Nasıl unutur nasıl

Ömründe bir defa Kâzım’ın türküsünü dinleyen."

BEDRİ RAHMİ EYÜBOĞLU

Kimi türküler hiç unutulmaz; “Ömründe bir defa Kâzım’ın türküsünü dinleyen/ Nasıl unutur nasıl?” diye sorar Bedri Rahmi…

“Mezar arasında harman olur mu/ Kama kurşun yarasına derman olur mu/ Kamayı vuranda din iman/ Aslanım Kâzım’ım yerde yatıyor/ Kaytan bıyıkların kana batıyor/ Mezar arasında kanlı kasaplar/ İnsan ahbabına kama mı saplar/ Cenazem gidiyor bakın ahbaplar/ Aslanım Kâzım’ım yerde yatıyor/ Kaytan bıyıkların kana batıyor.”

Gerçekten de, bu Konya türküsünü duyan ve öyküsünü bilen kimse unutamaz bu türküyü…

Akkayısılar’dan Kâzım'ın türküsüdür bu... Konya'da MEZAR ARASI denilen yerde kama ile vurularak öldürülen Kâzım'ın türküsü...

Türküyü düzen belli değil, yazan belli değil, altında imza yok; ama içinde bir yürek var mağara gibi inleyen…

*****************

"Hey hey yine de hey hey!

Salınsın türküler bir uçtan bir uca

Evelallah hepsinde varım.

Onlar kadar sahici,

Onlar kadar gerçek,

İnsancasına, erkekçesine

Bana bir bardak su dercesine

Bir türkü söylemeden gidersem yanarım."

BEDRİ RAHMİ EYÜBOĞLU

Bedri Rahmi Eyüboğlu "Türküler Dolusu" şiirinde böyle diyor...

Sabahattin Eyüboğlu da "Sanat Üzerine Denemeler ve Eleştiriler" adlı kitabında "Yaldızlı Bir Türküler Gecesi" adlı yazısında, "Halk türküleri bizim tatlı belâmız. Dilimizin tadı, gerçeğimizin acısı onlarda. Gülen ayvamız, ağlayan narımız onlarda. Halkımız onlara komuş umudunu da, umutsuzluğunu da. Çoğunluğumuzun derdi de onlarda saklı, devası da. Dünümüzün alaca karanlığı, bugünümüzün sabah serinliği, yarınlarımızın ip uçları onlarda. Çıkageldiğimiz Doğu'ya bağlılık da var onlarda, gidedurduğumuz Batı'ya uyarlık da. Türkülerde kadere boyun eğmiş, türkülerde kadere başkaldırmışız."

**********

BEDRİ RAHMİ-SABAHATTİN EYÜBOĞLU kardeşlerin yazdıklarını anımsayıp, tekrar okuyunca, türkülerimiz üzerinde çok az yazdığımı düşünerek geçen yıl bu konuda üç yazı yazmıştım.

Yazı, insanın kendini daha iyi anlatmasını sağlayan ve çok uzaktaki belki de hayatı boyunca görmediği, göremeyeceği kişilere duygu ve düşüncelerini aktarmayı sağlayan bir iletişim aracıdır.

Söz uçar yazı kalır atasözü gerçekleşti dün!

Almanya'da Köln'de yaşayan ÇAĞIL ÇAYIR ulaştı bana. İnternetten yazılarımı okumuş, "Merhaba Vildan Hanım, internette Kâzım'ın türküsünü yazmışsınız. Kim olduğunu biliyor musunuz?" dedi.

Çağıl Çayır, Almanya'da doğmuş büyümüş, tarih ve felsefe okumuş; köklerinden kopmamış, pırıl pırıl araştırmacı bir genç...

"Kâzım, annemin babasının amcası." dedi. "Türkünün öyküsünü de, büyük dedem, o zaman kitaba not almış." diyerek öğrendiklerini paylaştı

"Annemin babası Konya'lı, Akkayısılar sülalesinden; ancak çok daha fazla bilgimiz yok Konya'daki aile tarihimizden. Tesadüfen ilk araştırmamda Konya Akkayısılar sülalelesi ile ilgili, üzücü de olsa, ünlü bir türkü öyküsü buldum. Neşet Ertaş, bu türküyü babasından duymuş, onun anısına da söylemiş. Hemen hemen her türkücü bilir bü türküyü. En büyük bağlama ustalarından dinlemek, beni çok mutlu etti. Hiç ummamıştım.

Türkü farklı yörelerde benimsenir ve farklı öyküler anlatılır. Ancak bulabildiğim en eski not büyük dedem başkatip Hikmet Akkayısılar'dan. 1926'da KONYA VİLAYET HALKIYAT VE HARSİYAT kitabında basılmış.

Kitaba daha ulaşamadım. Türkü ve öyküsü internete düşmüş. Anneme anlattım. O bilmiyordu. Kuzeni Canan teyzeme sordu. Onun annesi Kâzime, hep anlatırmış. Onun babası, yani büyük dedem, öldürülen kardeşi Kâzım'ı çok sevdiği için kızının adını Kâzime koymuş.

Daha çok öğrenmek için Konya'ya gidip yerinde araştırmak gerekiyor.

Büyük dedemin olayı anlattığı notu ve beraber yayımlanan türkü sözlerini paylaşıyorum.

Alıntı:

Bekir Hoca sayfası, Kâzımım Mezar Arası

Mezar arasında harman olur mu

Kama kurşun yarasına derman olur mu

Kamayı vuranda din iman olur mu

Nakarat..Aslanım Kâzımım yerde yatıyor

Kaytan bıyıkların kana batıyor

Mezar arasında kanlı kasaplar

İnsan ahbabına kama mı saplar

Cenazem gidiyor bakın ahbablar

Mezar arasında melekler çoktur

Gelme doktor gelme çaresi yoktur

Bir Allah’tan başka hiç kimsem yoktur

Mezarımın daşı kıbleye karşı

Üstündeki çimenler gözümün yaşı

Bakın ey ahbablar Kâzımın nâşı

Mezar arasından atlayamadım

Döküldü cephanem toplayamadım

Zalım düşmanları haklıyamadım

Yöre:Konya

Kaynak:Konya İli Halkiyatı ve Harsiyatı(1926) ve Konya Yöre Ekibi.

Türkü Hikâyesi:

Konya’nın güneyinde, Mevlâna Türbesi arkasında, Üçler Mezarlığı ile Mevlâna Türbesi arasında kalan yola Mezar Arası denir. Kâzım, uzun boylu, kaytan bıyıklı, genç, yakışıklı bir delikanlı. Sülale lakabı:Akkayısılar. Akkayısıların Kâzım’ın sevdiği bir kız vardır. Ama bu karşılıklı bir sevgidir. Yani ikisi de birbirlerini çok severler. Kâzım istetir sevdiğini, verirler de. Her şey çok güzel ve yolunda giderken, bir Yörük oğlu da talip olur güzel kıza. Kız istemez tabii ki, ama Yörük kafaya takmıştır bir kere, beğenmiş ve sevmiştir kızı. Fakat bu sevgi karşılıklı değildir, çünkü kız Kâzım’ı sevmiş ve ona sözlenmiştir de. Bunu kendine gurur meselesi yapar Yörük oğlan. Mezar Arası denilen yerde Kâzım’ın önüne geçer ve kama ile vurarak öldürür. Türkü yakıcı bu vesile ile yakar türküsünü.

Türkü Hikâyesi Kaynağı: Akkayısılar sülalesinden, Belediyede Başkatip Merhum Hikmet Akkayısılar (Akkayısılar Merhum Kâzım’ın Abisi)

(metin: https://bekirhoca.com/turku-hikayeleri/kazimim-mezar-arasi/

Olayla ilgili bir ilginç yazı daha buldum." diye yazdı SEVGİLİ ÇAĞIL ÇAYIR.

Bu bilgileri de gelecek yazıma bırakıyorum. Çağıl Çayır sayesinde tanıdığım annesi Alev Gürseler (Çayır) ve dayısı Güneş Gürseler'e de selam olsun.

HOŞÇA KALIN.

Hurşit Arıkan: Gravür

YAZARLAR

  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 30.1 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19