Zekai BULUÇ


ADANA’NIN CEMAL MADANOĞLU’SU İLE OLAN ARKADAŞLIĞIM 

    -NEREDE O ESKİ 1O KASIMLAR ?-


-NEREDE O ESKİ 1O KASIMLAR ?-

    Arkadaşlar daha askere gitmemiştim. Yeni yetme birisiydim Çınarlı mahallesinde oturuyorduk. Mahalledeki abilerimizden Cemal BÜKÜLMEZKOL, bir akşam kapımızı çaldı ve bana ‘’ Üstünü giyin bir yere gideceğiz’’ dedi.Günlerden 10 Kasım’dı Cemal abiyle birlikte Adana Belediyesi Tiyatro salonuna gittik bir yer bulup oturduk. Biraz sonra salonda oturacak yer kalmadı.Geç gelenler merdiven basamaklarına oturdu. Tiyatro salonu tıka basa doldu. Ben ‘’ Cemal abi ne için geldik, neler olacak ? ‘’ deyince , ‘’ Güzel şeyler olacak oğlum! ‘’ dedi. Az sonra Ercan abi (KONT) sahneye geldi ,kısa bir konuşma yaptı ve Milli Marşımız okundu.Perde arkasına bir işaret yapınca ; kızlı-erkekli 20-25 kişi sahneye geldiler ve başladılar Mustafa Kemal ATATÜRK’ün Gençliğe Hitabesini okumaya… 

      Okuyorlar, fakat ATATÜRK’ün hitabesi tamı tamına arı Türkçe’ye çevrilmişti. Arı Türkçe ile Gençliğe Hitabeyi ilk kez orada duymuştum. Hitabeyi okuyanlar, perde arkasına geçti ve yine kızlı-erkekli 20-25 kişi sahneye gelip M.Kemal ATATÜRK’ün sevdiği şarkıları ve türküleri beraber ve solo olarak okudular. Bu tür 10 Kasım ATATÜRK’ü anma törenleri Adana Belediye Tiyatro Salonunda yıllarca devam etti ve benle Cemal abi yıllarca bu anma gününe katıldık. 12.Eylül.1980 den sonra bu tür anma günleri yitti gitti! 

      Cemal abinin soyadını yakın arkadaşları hariç herkes MADANOĞLU olarak bilirdi.

       NOT: M.Kemal ATATÜRK’ün ünlü NUTKU ; Ordinaryus prof. Hıfzı Veldet VELİDEDEOĞLU tarafından arı Türkçe’ye çevrilip ‘’ SÖYLEV ‘’ ismiyle kitaplaştırılmıştır.

     Evde kalın.

     Sağlıcakla kalın.

YAZARLAR

  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00