Prof. Dr. Özer OZANKAYA


DÜNYA KADINLAR GÜNÜNDE ATATÜRK FARKI: "KADINLIĞA GERÇEK SAYGI"NIN ÖRNEĞİ!

Bir toplumbilimci olan Prof. Dr. Hâmide Topçuğlu, Cumhuriyetimizin 10. yılı kutlamalarında bir lise 2. sınıf kız öğrencisi olarak kadınlığın gerçek değeriyle saygı görmesin nasıl algıladığını görelim


Dünya emekçi kadınlar gününün (emekçi olmayan kadın olur mu!?) tüm Türk kadınlarına, tüm insanlık kadınlarına kutlu olmasını dilerken, "kadınlığın gerçek değeriyle saygı görmesi"nin yolunu Atatürk önderliğindeki Türk Devriminin göstermiş olduğunu, kendisi de bir toplumbilimci olan Prof. Dr. Hâmide Topçuğlu’ndan, Cumhuriyetimizin 10. yılı kutlamalarında bir lise 2. sınıf kız öğrencisi olarak nasıl algıladığını öğrenelim:

 ".. Biz gerçekten ayrıcalıklı idik. Yani o küçük dünyamızda "kız öğrenci" olmak gibi bir itibar fazlalığımız vardı. Bütün büyükler erkeklere göstermedikleri bir takdir fazlasını bize ayırıyorlardı.

"Kadınların kamu yaşamına, sosyal ilişkilere tam bir yetki ve kişilik özgürlüğü içinde katılmasını amaç edinen Cumhuriyetin öncüleriydik biz.

"En başta gelen özelliğimiz, kendimizden, insanlık değerimizden hiç şüphe etmeyişimizdi. Kız çocuğu olmanın bir eksiklik olduğunu aklımızdan bile geçirmiyorduk.

"..Her mesleğin yalnız müntesibi değil, meşhuru olacaktık."..İçimizde nasıl bir güven duygusu vardı, hâlâ şaşarım ve çocukluğumun en çok hasretini çektiğim yanı bu duygu olmuştur. ..

"Ne ümitsizdik, ne de gayretsiz. Aşağılığın kendisine de, kompleksine de yabancıydık.

 "O zamanın kız çocukları olarak ne rahat bir atmosfer içindeydik!

 "Nasıl bir mucize olmuştu da kendimizi bir "ikinci cins" olarak görmek hiç aklımıza gelmemişti! Büyükler, kendi aralarında hakkımızda ne konuşurlardı bilemeyiz ama, yüzümüze karşı en ufak ayırt yapmazlardı.

 ".. Meslek sahibi olmayı da bir başka türlü yorumluyorduk biz: Bu, hayatını kazanmak için değildi sanki! Bu bir işe yarama, bir hizmet görme, bir başarı gösterme içindi.. Çalışma, meslek sahibi olma, miğde için değil, ruh içindir. Ve biz, karnımızı doyuran olsa da çalışacağız! Çünkü kişiliğimizi ancak görebildiğimiz "iş"le ispatlayacağız!

 "Şimdi düşünüyorum da, bir kız çocuğu için, bu kendini güven içinde hissetmek, gelecekte kendi toplumu için bir şeyler yapabileceğine inanmak, kamu hayatında, erkek dünyasında bir azınlık muamelesi görmemek..., kendini "vatandaş" kavramının eşit seviyesinde hissetmek, başka ülkelerde ne uzun mücadeleler sonunda kazanılmış, hatta tamamı hâlâ kazanılmamış başarılardı.

 "Atatürk'ün kadın meselesini ele alış tarzını, kadın kişiliğine, kadın haysiyetine sağladığı o sınırsız olanakları bilmek gerekir. Aksi halde peçeli bir cahil ile peçesiz bir cahil arasında pek büyük bir fark yoktur."

 "Atatürk kadını görevli kılmak yoluyla kurtarmıştı. Kadın meslektaşın karşısında, .. geleneksel saplantılarından kurtulamamış bir yarı-aydın zümre ile, cehaletinden sorumlu tutulamayacak olan halk kitleleri bulunsa da, arkasında koskoca bir modern devlet kudreti vardır."

 AKP iktidarı, Atatürk Cumhuriyetinin her alandaki demokratik önlemlerini olduğu gibi, "kadınların insanlık haklarına kavuşması" alanındaki dünyaya örnek düzenlemelerini de, Türk kadınlarının "yurttaş kavramının eşit düzeyinde, toplum yaşamında görevli kılınmasını" engelleyerek, kadın yurttaşın arkasından o "modern devlet gücünü" kaldırarak da, baltalayageliyor.

 Ama AKP'nin her baltalama çabası gibi bu alandaki çabası da başarısızlığa uğramaya yazgılıdır! Karanlığın aydınlığı, kıyıcılığın adaleti, eğriliğin doğruluğu yenmesine olanak yoktur.

 Sömürgeci BOP süper güçlerinin desteğini de alsa, yine Atatürk Türkiyesini yenemeyecektir.

 Türk devrimi, ulusumuzun en iyi yarısı olan kadın yurttaşlarca en iyi biçimde korunup yaşatılmaktadır; sonsuza değin yine en başta kadınların kutsanası emekleriyle yaşatılacaktır.

 Atatürk'ü en derin saygı ve gönül borcu duygularıyla anıyor, her ulus çocuğunun diliyle birlikte zekâsını ve kişiliğinin yapı-taşlarını da borçlu olduğu annelermiz, eşlerimiz, kızlarımız, bacılarmız, teyze ve halalarımız olan tüm kadın yurttaşlarımızı, emeklerinin yüceliğine saygıyla, kutluyorum.

 

(Ö. Ozankaya, Cumhuriyet Çınarı: Mustafa Kemal'i "Atatürk" Yapan Uygarlık Tasarımı, CEM Yay.)

 

 

YAZARLAR

  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,17
  • EURO

    34,91% 0,40
  • GRAM ALTIN

    2434,93% 0,50
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04