Prof. Dr. Özer OZANKAYA


95. YILDÖNÜMÜNDE “NUTUK” (SÖYLEV): ULUSAL BAĞIMSIZLIK ANCAK ULUSAL EGEMENLİK, YANİ ÖZGÜRLÜK DÜZENİNDE SAĞLANABİLİR VE KORUNABİLİR!

Prof. Dr. Özer Ozankaya ADD Kurucu Üyesi, 4. Gnl. Bşk. 


Bu hafta, Atatürk’ün Türk Bağımsızlık Savaşını ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu nasıl örgütleyip zaferle sonuçlandırdığını belgelere dayalı olarak anlattığı NUTUK/SÖYLEV yapıtını CHP Genel Kurulu’nda okuyuşunun 95. Yıldönümüdür. 

NUTUK’u da, kuruluşunu anlattığı Türkiye Cumhuriyetini de birlikte sonsuzluğa değin yaşatacak olan, simgelediği ve tüm uygar insanlığa yol gösterici çok yüksek   değerdeki büyük düşüncedir: 

• Ulusal bağımsızlık ile özgürlük düzeninin zorunlu birlikteliği, 
• Bireysel  onur ve özgürlük ile ulusal onur ve özgürlüğün ayrılmaz bütünlüğü; 

düşüncesi!

Bu düşünce, “cumhuriyet” kavramını, hiçbir kuşkuya yer bırakmaksızın, “ulus egemenliği”, yani demokrasi, yani özgürlük düzeni olarak  anlamakta ve bu anlamda kullanmaktadır ve bu düşünce demokrasi kavram ve kuramına temel bir katkı değerindedir.  

NUTUK’un sonundaki TÜRK GENÇLİĞİNE seslenişte, bu bireysel ve ulusal özgürlüğün de, özgürlük ve ulusal bağımsızlığın da birlikteliği düşüncesinin  özellikle vurgulandığını görüyoruz:

“Birinci ödevin Türk bağımsızlığını, Türk Cumhuriyetini sonsuzluğa dek korumak ve savunmaktır. Varlığının ve geleceğinin TEK TEMELİ budur. Bu temel senin en değerli kaynağındır. Gelecekte de seni bu kaynaktan yoksun kılmak isteyecek İÇ  ve DIŞ kötücüllerin olacaktır. Bir gün bağımsızlık ve cumhuriyetini (=ulusal egemenlik düzenini, Ö.O) savunmak zorunluğuna düşersen, göreve atılmak için, içinde bulunacağın durumun olanak ve koşullarını düşünmeyeceksin...” 

“Bağımsızlık ve cumhuriyetine kıymak isteyecek düşmanlar, bütün dünyada eşi görülmemiş bir üstünlük elde etmiş olabilirler... Bütün bu durum ve koşullardan daha üzücü ve daha korkutucu olmak üzere, ülke içinde yönetim erkini elinde bulunduranlar, aymazlık, sapkınlık, dahası hainlik içinde bulunabilirler. Dahası, bu erk sahipleri kişisel çıkarlarını dış saldırganların siyasal erekleriyle birleştirebilirler...”

“Ey Türk geleceğinin çocuğu! İşte bu durum ve koşullar içinde bile ödevin, Türk bağımsızlık ve cumhuriyetini kurtarmaktır. Gerekli olan güç, damarlarındaki soylu kanda vardır!”

NUTUK’un 99. Yıldönümünde yüce önder ATATÜRK’ü en derin gönül borcu, saygı ve sarsılmaz bağlılık duygularıyla anarken, başta Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Cumhuriyet Halk Partisi olmak üzere   tüm Türkiye Cumhuriyeti devleti kurumlarının, NUTUK’u, okunuşunun her yıldönümünde ve özellikle de TÜRKİYE CUMHURİYETİ’nin 100. Yıldönümünde,  simgelediği Türk Bağımsızlık Ve Türk Cumhuriyeti Düşüncesini, bunların ayrılmaz bütünlüğünü sergileyerek ve gerekli en yüksek onurlandırıcı etkinliklerle kutlaması, tüm ulusumuzun beklentisidir.

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00