PROF. DR. FİKRİ AKDENİZ - BİLİM DÜNYASI

Tarih: 07.10.2022 10:36

61 YIL ÖNCEUZAYA YAPILAN İLK YOLCULUK ANISINA

Facebook Twitter Linked-in

Değerli okuyucular son yıllarda uzayla ilgili birçok bilgiye sahip oluyoruz. Bu yazımızda Uzaya ilk yolculuk yapan kozmonot ve yaşam öyküsünü yazacağım.

Uzay nedir?Uzay ya da fezâ, Dünya’nın atmosferi dışında ve diğer gök cisimleri arasında yer alan, evrenin geri kalan kısmındaki sonsuz olduğu düşünülen fakat sonsuz olduğu konusunda kesin yargılara varılamayan boşluğa verilen isimdir.  Uzay düşünülenin aksine tamamıyla boş bir alan değildir; düşük yoğunluklu parçacıklar, ağırlıklı olarak hidrojenhelyum ve plazma, ayrıca elektromanyetik radyasyon,   manyetik alanlar,   nötrino( ışık hızına yakın hıza sahip olan, elektriksel yükü sıfır olan ve maddelerin içinden neredeyse hiç etkileşmeden geçebilen temel parçacık)larKozmik toz ve kozmik ışınlar içeren sert vakumsu bir alandır.Uzay, karanlığı, büyüklüğü, olayları ile ilgi çekici, karmaşık ve araştırmaya değer olmuştur. Bu yüzden insanlar her çağda uzayı merak etmiştir. Bu yüzden sürekli uzayı araştırmak için icatlar yapmıştır Evren: Dünyayı ve bütün gezegenleri saran ve içinde milyarlarca yıldız bulunan boşluktur.

Uzaya ilk yolculuk:YuriAlekseyeviçGagarin (9 Mart 1934 - 27 Mart 1968),  Sovyetler Birliği pilotu ve kozmonutudur. YuriGagarin 12 Nisan 1961'de Vostok 1 uzay aracıyla uzaya çıkarak Dünya yörüngesinde turunu tamamladı. Gagarin güvenle yeryüzüne indi ve uzaya çıkmış olan ilk insan ünvanını 61 yıl önce 12 Nisan 1961 tarihinde kazandı. 108 dakika süren uçuş ile Sovyetler Birliği soğuk savaş dönemindeki uzay yarışında ABD ile aradaki farkı açarak büyük avantaj elde etmişti.Gagarin'in dünya etrafında bir kez tam tur attığı bu uçuş onu bir Sovyet kahramanı ve uluslararası bir şöhret yapmıştı.

Gagarinbu başarısıyla birlikte uzay çağını başlattı. Uzay Yarışı'ndaki bu önemli dönüm noktasını gerçekleştirerek uluslararası bir ünlü oldu.Dünyanın dört bir yanındaki gazeteler biyografisini ve uçuşunun ayrıntılarını yayınladı.Gagarin, uçuşunu izleyen yıllarda 30'a yakın ülkenin davetini kabul ederek yurt dışını çok gezdi. Sovyetler Birliği Kahramanı da dahil olmak üzere birçok madalya ve unvan kazandı. En yüksek onur.Vostok1, Gagarin'in tek uzay uçuşuydu. Sovyet yetkilileri, Gagarin'i herhangi bir uçuştan uzak tutmaya çalıştılar ve kahramanlarını bir kazada kaybetmekten endişe ettiler ve Gagarin'in "sıradan bir uzay uçuşu uğruna hayatını riske atamayacak kadar insanlık için çok değerli" olduğunu belirttiler.  Gagarin, Şubat 1968'de Zhukovsky Hava Kuvvetleri Mühendislik Akademisi'nde eğitimini tamamladıktan sonra, tekrar normal uçakla uçmasına izin verildi. Gagarin27 Mart 1968 de  uçuş eğitmeni Vladimir Seryogin ile birlikte kullandığı MiG-15 eğitim jetinin Kirzhach kasabası yakınlarında düşmesi sonucu hayatını kaybetti.O öldükten 16 ay sonra ABD bir astronotu Ay'a göndermeyi başararak Sovyetleri uzay yarışında yendi

Gagarin, Rus Klushino köyünde doğdu.Küçük yaşlardan itibaren uçan el sanatlarına ilgi duydu ve uçaklara olan ilgisi savaş sırasında Klushino'ya düşen bir Yakovlev savaş uçağının ardından güçlendi.

Gençliğinde Lyubertsy'deki bir çelik fabrikasında dökümcüydü. Daha sonra Sovyet Hava Kuvvetleri'ne pilot olarak katıldı ve diğer beş kozmonotla birlikte Sovyet uzay programı için seçilmeden önce Norveç sınırına yakın Luostari Hava Üssü'nde konuşlandırıldı. Uzay uçuşunun ardından Gagarin, daha sonra adını alacak olan Kozmonot Eğitim Merkezi'nin eğitim müdür yardımcısı oldu.
Gagarin ve eşi Valentina
Gagarin’den eşine buruk bir mektup
En iyi 20 Sovyet pilotu arasından seçilmiş olan 27 yaşındaki Gagarin bugün dünyanın pek çok yerinde anılıyor. Vostok 1 roketi ile uzaya çıkmadan 2 gün önce eşiValentinaIvanovnaGagarina'ya yazdığı veda mektubunda Gagarin şu satırlara yer vermişti:
"Ekipmanıma güvenim tam. Beni yarı yolda bırakmayacak. Ancak yine de bana bir şey olursa senden ricam kederin seni alt etmesine izin verme."

Sovyet yetkililer bu mektubu Gagarin'in eşine vermedi. Ancak onun bir uçak kazası nedeniyle yaşamını yitirmesinden 7 yıl sonra mektup gitmesi gereken adrese teslim edildi. 85 yaşına kadar yaşayan Valentina (1935-2020) , Gagarin'den sonra bir daha hiç evlenmedi.

Gagarin'in uzaya yolculuğunun 50. Yıldönümü kutlaması

2011 yılında dünyanın dört bir yanında saygı duruşunda bulunuldu. Birinci Yörünge adlı bir belgesel film, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan çekildi ve orijinal uçuştan alınan ses kayıtları ile Gagarin tarafından alınan rotanın görüntülerini birleştirdi. Rusya Federasyonu Merkez Bankası, yıldönümünü anmak için altın ve gümüş sikkeler çıkardı

Günümüzde Rusya hala Sovyet döneminin uzay teknolojisi ve tecrübelerine dayanarak bu alanda varlığını sürdürüyor.

Dostça kalın!...

 

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —