YGS SINAVINA GİRECEK ÖĞRENCİLERE BESLENME ÖNERİSİ

YGS SINAVINA GİRECEK ÖĞRENCİLERE BESLENME ÖNERİSİ

UZMANLAR, KAHVALTININ MENTAL PERFORMANSI ARTIRDIĞI VE DİKKAT SÜRESİNİN 210 DAKİKAYA KADAR UZATTIĞINA DİKKAT ÇEKTİ

Diyetisyen  Nihal Özdemir, yarın Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı´na (YGS) girecek öğrencilerin, sınav sabahı heyecan ve stres nedeniyle iştahsızlık yaşamalarına rağmen mutlaka kahvaltı yapmaları gerektiğine dikkat çekti.
Kahvaltının mental performansı arttırdığı ve dikkat süresini 210 dakikaya kadar uzattığını ortaya koyan araştırma sonuçları bulunduğuna dikkat çeken Diyetisyen Özdemir, ?Anne babaların ortak arzusu, çocuklarının en iyi şekilde eğitim görmesi, en iyi okullarda okuması , mutlu olabilecekleri mesleğe sahip olmasıdır. Ülkemizde arzu ettiğimiz meslekler için birçok sınava tabi tutulmak zorundayız ve bu sınavların altında çok büyük emekler vardır. İstedikleri mesleğe sahip olmak isteyen çocuklar sınav öncesi çok ciddi çabalar sarf etmektedir. Çünkü onlar da biliyor ki mutlu olabilmek ancak sevdiğimiz mesleği yapabilmemizle mümkün. Bu emeklerin boşa çıkmaması için anne babalar da çocuklarına her anlamda destek olmaktadırlar. Tabi ki yapabilecekleri şeyler kısıtlıdır. Onun için yapabilecekleri destekler üzerinde durmaları gerekiyor. Bu süreçte çocuğun mental performansının en yüksek seviyede olması istenir. Bunun için yapılabilecek en önemli şeylerden bir tanesi beslenmenin yeterli dengeli olmasıdır? diye konuştu.

?REÇEL, BAL VE PEKMEZ TERCİH EDİLMEMELİ?
Özdemir, sınav sabahı çocukların heyecan ve stres nedeniyle iştahsızlık yaşamalarına rağmen mutlaka kahvaltı yapmaları gerektiğinin altını çizerek, ?Kahvaltının dikkat süresini uzattığına, kahvaltı içeriğinin düşük glisemik indekse sahip olmasının mental performansı artırdığına ve dikkat süresinin 210 dakikaya kadar uzattığına dair yapılmış birçok çalışma vardır. Kahvaltıda; haşlanmış yumurta peynir, domates, salatalık, maydonoz, havuç gibi besinler bulunmalıdır. Süt, yumurta, peynir gibi protein kaynakları tokluk süresini uzatır. Reçel, bal ve pekmez gibi glisemik indeksi yüksek besinler kan şekerini hızlı yükseltip düşürdüğü için tercih edilmemelidir. sınavda susuzluk isteğini arttırabileceğinden dolayı tuzlu olan zeytin, leblebi gibi besinler tüketilmemelidir. Sınav sabahı, gaz , şişkinlik, ishal gibi sıkıntılarla karşılaşmamak için daha önce tüketmediğiniz besinleri tüketmeyiniz. İdrar miktarını ve sıklığını arttıran çay ve kahveler tüketilmemelidir. Sınav esnasında glisemik inseksi yüksek şekerlemeler tüketmek dikkat dağınıklığına ve performans düşmesine sebep olur. Eğer sınav anında acıkabileceklerini düşünüyorlarsa en az düzeyde rahatsızlık verecek laktozsuz süt, ayran, muz, fındık fıstık gibi yağlı tohumlar yanlarında götürebilirler. Sınavda çok idrara çıkarabileceği düşüncesiyle su içmekten kaçınmayın. Sadece az miktarda yudum yudum su içilebilir. Bütün öğrencilere başarılar; arzuladıkları mesleklere sahip olabilmeleri dileklerimle? ifadelerini kullandı.


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı