Tarih: 25.12.2015 15:50

YENİ ADANA ? KUVAYI MİLLİYE´nin 98 YILLIK YILMAYAN SESİ?

Facebook Twitter Linked-in

Dr..Alev Coşkun mesajında şu görüşlere yer verdi:

?Yeni Adana Gazetesi, yayın yaşamının 98 ci  yılına giriyor. Yeni Adana sadece Anadolu´nun en köklü gazetesi değildir. Sadece en yaşlı yerel gazete  değildir. En önemlisi, Aydınlanma felsefesinin Anadolu´da yükselen güçlü sesidir.

Genel kabul gören düşünce, Milli Mücadele´nin başlangıç tarihini 19 Mayıs 1919  olarak kabul eder. Evet doğrudur. Milli Mücadele eylemli olarak Atatürk´ün 19 Mayıs 1919 da Samsun´a çıkmasıyla başladı. Ama her hareketin bir başlangıç noktası,bir geçmişi,bir alt yapısı vardır.

Aslında Milli Mücadele´nin ilk tohumu Kasım 1918 başında Adana´da atıldı.

Bin bir güçlük içinde  üç buçuk yıl süren Bağımsızlık Savaşı, 9 Eylül 1922 de zaferle sonuçlandı. Bu önemli günden altı ay sonra, Büyük Atatürk 15 Mart 1923 tarihinde Adana´ya geldi. Büyük bir  coşku ile karşılandı. Halka  hitaben bir konuşma yaptı. Adana´nın  Milli Mücadele´deki yerine işaret etti. Özetle şöyle  dedi:

 ?Bende bu olayın (kuvayı milliye ve vatanın kurtuluşu) ilk hissi girişimi ,bu güzel Adana´da  vücud  bulmuştur?Adana tamamen bir Türk memleketidir?Bana milletin kurtuluşu yolunda ilk girişim hissinin  bu mukaddes topraklarda gelmiş olması nedeniyle hemşehrisi olmakla  övündüğüm Adana´yı kutlarım.?

Atatürk´ün açıkça belirttiği gibi, Kuvayı Milliyenin ilk tohumu Adana´da atılmıştır.  

Kısaca özetleyelim. Birinci Dünya Savaşını sonlandıran Mondoros Ateşkes Antlaşması 30 Ekim 1918 de imzalandı. Emperyalist güçler hemen işgallere başladılar. İngilizler öncelikle  3 Kasım 1918 de Musul´u işgal ettiler. 6 Aralık 1918 de  İngiliz´ler Kilis´i aldılar. 11 Aralık´ta Fransız´lar Dörtyol´u işgal ettiler ve 17 Aralık´ta Mersin´e asker çıkardılar. Artık durum belli olmuştu. İstanbul´da bulunan Adana´lılar bir araya geldiler ve 21 Aralık 1918 de İstanbul´da ?Adana Müdafa-yı Hukuk-u Milliye Cemiyeti?ni kurdular. Bu hareketten dört gün sonra, 25 Aralık 1918  de ADANA  Gazetesi yayınlanmaya başlandı. Kuvayı Milliciydi,işgallere karşıydı. Hemen Adana´daki işgal güçleri tarafında kapatıldı. Gazeteyi yayınlayan Ahmet Remzi Yüregir ve arkadaşları yılmadı. Pozantı ilçesinde bir tren vagonunda Yeni Adana adıyla yayınına devam etti. Gazete Adana bölgesinde Kuvayı Milliye´nin yılmaz savunucusu oldu.

Bu gazete 98 yıldır,ideallerinden vazgeçmedi.Dönmedi. Omurgalı duruşunu cesaretle sürdürdü, İkinci Cumhuriyetci liboş döneklerden olmadı. Cumhuriyet ilkelerine, Atatürk´ün Aydınlanma Devrimlerine, Hukuk Devleti ve gerçek demokrasiye yürekten bağlı olan Yeni Adana Gazetesinin 98 ci yılını kutluyoruz.

Cumhuriyet ilkelerinin ve Atatürk Devrimlerinin köklerine darbe indirme girişimlerinin yoğunlaştığı günümüzde, Yeni Adana´ya  Atatürkçü yolunda başarılar diliyoruz.

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —