YAYCIOĞLU,
SAĞLIK 6.05.2021 11:52:00 1052 0

YAYCIOĞLU, "İHMAL EDİLEN İYİ HUYLU PROSTAT BÜYÜMESİ CİDDİ SORUNLAR AÇABİLİR"

Erkeklerde idrar kesesinin hemen altında yer alan ve üreme yolları ile idrar yollarının birleştiği yerde bir salgı bezi olan prostat, erkeklerde belki de en sık rastlanan sağlık sorunlarının başında yer alıyor.

Medline Adana Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Özgür Yaycıoğlu, erkeklerin özellikle 40 yaşından sonra herhangi bir şikâyeti olmasa dahi düzenli olarak ürolojik muayene yaptırmaları gerektiğini söyleyerek prostat büyümesi hakkında bilgiler verdi.

Yaş ilerledikçe büyüyor

Erkeklerde yaş ilerledikçe prostat yavaş yavaş büyümeye başlıyor. Bu büyüme değişik oranlarda olmakla beraber neredeyse tüm erkeklerde görülüyor. Bazı erkeklerde bu durum prostatın boyutlarında da artışa neden oluyor. Prostat boyutu artmış olan erkeklerin bir kısmında ise bu büyüme idrar yolunda tıkanıklığa neden olabiliyor. Bu durumun “İyi huylu prostat büyümesi (BPH)” olarak adlandırıldığını söyleyen Prof. Dr. Yaycıoğlu, “İyi huylu denilmesinin sebebi bu hastalığın bir kanser olmadığının vurgulanması amacını taşır. Prostat kanseri ise farklı bir hastalıktır” dedi.

Farklı sorunlara neden oluyor

 

“Prostat büyümesinin sebep olduğu şikâyetler idrar yolunda oluşan tıkanıklığa bağlı olarak gelişir ve değişik şiddette olabilir. Bu şikâyetler arasında geceleri idrara çıkma, gündüz sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma, idrara sıkışma, bekleyerek ve ıkınarak idrar yapma, idrar akımının kesintili olması ve idrar şiddetinin azalması sayılabilir” diyen Prof. Dr. Yaycıoğlu, çok ileri durumlarda prostat büyümesinin tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, idrar yapamama, sonda takılması, idrar kesesinde taş oluşumu, böbreklerde şişlik hatta böbrek yetmezliği gelişimine bile yol açabileceğini belirtti.

Tedavi seçenekleri değişiyor

Prostat büyümesi tanısı konan hastalarda seçilecek tedavi yöntemlerinin izlem, ilaç tedavisi ve cerrahi tedavi olarak üçe ayrılabileceğini söyleyen Prof. Dr. Yaycıoğlu, “Tedavi kararı verilirken hastanın şikayetlerinin şiddeti, bu şikayetlerin hastanın hayat kalitesini ne kadar etkilediği ve tıkanıklığın derecesi önemlidir. Hafif şikâyeti olan hastalarda belirli zaman aralıklarıyla tablonun takibi, yani izlem seçilebilecek bir yöntemdir. Bu dönemde bazı yaşam şekli değişiklikleri ile hastanın sıkıntılarının azaltılması sağlanabilir. İzlemin uygun olmadığı hastalarda çeşitli ilaç tedavileri gündeme gelebilir. İlaç tedavilerinin genellikle uzun süreli uygulanması gerekir ve hastanın şikâyetlerini geriletmeyi hedefler. İlaç tedavisine rağmen sorunları devam eden veya artan hastalar cerrahi tedaviye adaydır” dedi.

Lazer yöntemi hızlı iyileşme sağlıyor

Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu, ilaç tedavisine rağmen idrar yapamama, mesanede taş oluşumu, böbreklerde şişlik ve böbrek yetmezliğinin mutlak cerrahi tedavi gerektiren durumlar olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yaycıoğlu, “Cerrahi tedavi ile büyüyen prostat dokusunun idrar yolunda yaptığı tıkanıklık giderilir. Cerrahi tedavi; açık ameliyat, transüretral prostatektomi (TUR-P) veya laser (Greenlight PVP) tedavisi şeklinde yapılabilir. Uygun hastalarda her 3 yöntemle de başarılı sonuçlar alınabilmektedir. Ameliyat esnasında ve sonrasında kanama problemine en az yol açan ve normal hayata en hızlı dönüşü mümkün kılan tedavi şekli ise lazer tedavisidir” dedi.

Cerrahi sonrası takip şart

Prof. Dr. Yaycıoğlu, cerrahi tedavi ile prostatın tamamı çıkarılmadığı için hastaların ameliyat sonrası dönemde de prostat kanseri kontrolü açısından mutlaka bir uzman doktor takibinde olmalarını önerdi. 

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

ALZHEIMER’IN 10 ERKEN SİNYALİ!

Her 20 yaş dişi çekilmek zorunda değil, ama…

ANİDEN SİNİRLENME ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİSİ OLABİLİR !

YEMEKTEN SONRA UYKUNUZ GELİYORSA DİKKAT !

Tozlu ortam farenjit riskini arttırıyor

AŞIRI C VİTAMİNİ VE PROTEİN BÖBREK TAŞINA YOL AÇIYOR

Uyku sorunlarının en yaygını: İnsomnia

“Çocukların ne derdi var ki diş gıcırdatsın” demeyin!

Adana yeni bir kültür sanat merkezi kazanıyor

DİZ KİREÇLENMESİNİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER

PIERCING YAPTIRACAKLARA KÖTÜ HABER: ALERJİK REAKSİYONLARA YOL AÇABİLİR!

Dünya Doktorları: "İnsani Yardım Çalışanlarına Daha İyi Koruma Ve Güvenlik Ortamı Sağlanmalı"

Çocuklarda Diş Sıkma Neyin Habercisi?

“1 yaş altı bebekler ağır kızamık için risk altında!”

Yaş ilerlerken diş sağlığını korumak önemli

BEL VE KAS AĞRILARINDAN KORUNMANIN YOLLARI

D VİTAMİNİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 9 ÖNEMLİ NOKTA!

Protezine Kavuşan Yağmur, Rektör Prof. Dr. Tuncel’i Ziyaret Etti

"COVID-19’un Eris varyantı kış aylarında yayılabilir"

CİLDE ZARARLI 8 ALIŞKANLIĞA DİKKAT !

EV YAPIMI YOĞURDUN FAYDALARI NELERDİR ?

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı