Tarih: 12.06.2015 16:51

YAPRAĞI ÜZÜMÜNDEN PAHALI

Facebook Twitter Linked-in

Erdemli ilçesinin üzümü ile meşhur Üzümlü ve Şahna mahallelerinde bağ yaprağı hasadı sürüyor. Vatandaşlar üzümünden daha kıymetli yaprağı toplamak için sabah erken saatlerde kalkıp, bağın yolunu tutuyor. Gün boyunca toplanan yapraklar pat pat motorlarla mahalle meydanına getirilerek peşin paraya satılıyor. Çiftçiler bağ yaprağının kazancından ziyadesiyle memnun olduklarını belirtiyor.

Kendisinin de gün boyunca bağ yaprağı topladığını belirten Üzümlü Mahallesi Muhtarı Mustafa Başbilen, ?Geçen yıl mahallemizde bin dönüm araziden bin, bin 500 ton üzüm hasat edildi. Piyasada geçersiz olduğundan fabrika kilosunu 45 kuruştan değerlendirdi. Bu yıl yaprağı 2,5 liradan alıcı buldu? dedi.

Ziraat odasının çalışmaları ile markalaşmaya gideceklerini anlatan Başbilen, ?Bir marka, bir patent alarak yaprağımız Üzümlü adına, marketlerde satılmaya başlayacak. Bunda emeği geçenlere teşekkür ediyorum? diye konuştu.

Erdemli Ziraat Odası Başkanı Ahmet Öger de, ?Üzümünden daha çok getirisi olan yaprakta markalaşmadaki amacımız yerel ürünleri güvenilir bir biçimde tüketiciye sunmak, yurt içinden ziyade yurt dışına ihracatını sağlamaktır. Üreticiyle tüketiciyle el ele sloganıyla yola çıkıyoruz? dedi.

Kadın çitçiler ise kızlarının çeyizlerini yaprak parasından kazandıklarını belirterek, ?Eskiden üzümleri satıp oradan kazanç sağlıyorduk, yaprağı bağın dibine dökülüp gazel oluyordu. Şimdi üzümünden çok yapraktan kazanıyoruz? şeklinde konuştu.

Üzümlü´de gün boyu toplanan yapraklar mahalle meydanına getirilerek burada tartıldıktan sonra tüketiciye ulaştırılmak üzere alıcıya peşin para ile veriliyor. Bağ yaprağı hasadının temmuz ayı sonuna kadar sürmesi bekleniyor. (İHA)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —