WHO
DÜNYA 5.12.2020 12:55:00 487 0

WHO'dan ölümcül uyarı

WHO, salgında ikinci dalganın henüz zirve noktasına ulaşmadığını, virüsün halen bugüne kadar verdiğinden daha fazla hasara neden olabileceğini  belirtti

Dünya Meteoroloji Örgütü'nün (WMO) Avrupa'da bu yılın sert geçeceği konusunda ardı ardına açıklamalarda bulunduğu kış mevsimi yaklaşıyor. Aşıları üreten firmalar ile bunları dağıtmak için acele eden hükümetler arasında şiddetli rekabetin yaşanması ve aşıları engellemeye veya sekteye uğratmaya çalışan siber korsanlık operasyonlarının gündeme gelmesinin ardından Dünya Sağlık Örgütü (WHO) uyarılarını yineledi. 


WHO’nun uyarıları, ABD'nin Kovid-19 kaynaklı vaka ve günlük ölü sayısında yeni bir rekor kırması ve günlük ölümlerin 2 bin 800'ü aşmasıyla eşzamanlı geldi. ABD Salgın Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), önümüzdeki 3 ayın ülkenin halk sağlığı tarihindeki en zor dönem olmasını beklediklerini kaydetti.

İtalya ise perşembe günü koronavirüs kaynaklı 993 ölüm daha meydana geldiğini duyurdu. Böylece ülke, salgının ilk dalgasında karşılaştığı zirveyi aşmış oldu.

İki aydan daha kısa bir süredir dünyanın pandemiyi yönetme ve salgını kontrol altına alma konusunda ülkesi için örnek olarak gördüğü İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, perşembe akşamı yaptığı açıklamada, gelecek yılın ilk hafta sonuna kadar neredeyse tamamen kapanma kararını içeren gelecek tatillere yönelik sert önlemlerin olduğu bir paket açıkladı. Başbakan Conte açıklamasında şunları söyledi:

“Son günlerde kaydedilen vaka sayıları bizi endişelendiriyor. Sevince yer bırakmıyor. Salgının kurbanlarının sayısının 60 bine yaklaştığını ve sorumlulukları yerine getirmezsek gelecek yılın başında üçüncü bir dalganın bizi bekleyeceğini unutmamalıyız.”

Söz konusu tedbirler arasında, tatillerde ikamet edilen şehirlerin veya kasabaların dışına hareketin yasaklanması, yurt dışından gelenlerin tümüne karantina uygulanması, otel restoranları dahil akşam 18.00’dan itibaren restoranların kapatılması ve sabah 07.00’a kadar sokağa çıkma yasağı uygulanması yer alıyor.

İtalya Sağlık Bakanı Roberto Speranza, 33 bin askerin bölgesel yetkililerin çoğunun kriz yönetiminde itiraz ettiği tedbirlerin uygulanmasının izlenmesinde polis ve güvenlik güçlerini destekleyeceğini açıkladı. Bölge yetkilileri, daha önce siyasi sahnede görülmemiş bir bölünmeyle hükümetin salgınla ilgili kararlarına sert bir şekilde karşı çıkarken, dün parlamentodaki muhalif kanat, hükümetin kendilerine zorunlu olarak uygulattığı kriz yönetimine yönelik alınan kararları boykot etti.

WHO verileri, ikinci dalganın en ağır şekilde etkilediği ilk Avrupa ülkesi olan İspanya'da hastanede tedavi  gerektiren ağır vakaların ve diğer hastaların sayısının azaldığını ortaya koydu. İspanya’nın yaygınlık oranlarının Almanya ve Fransa gibi her 100 bin kişide 300'ün altına düştüğü ülkeler kategorisine girdiği kaydedildi. Ancak Belçika, Çek Cumhuriyeti, Polonya, İsveç ve Portekiz'de bu oranların halen 650'yi aştığına dikkat çekildi.

İngiliz hükümetinin Pfizer aşısının dağıtımına başladığını duyurmasının ardından nihai onayın da verilmesiyle aşıların ülkede önümüzdeki haftadan itibaren dağıtılmaya başlanması bekleniyor. Bu adımın önemini küçümsemeye çalışan Avrupa çevrelerinde konu halen gündemde. Ancak Avrupalı ​​bir yetkili bu adımı “üçüncü dereceden bir siyasi manevra” olarak nitelendirerek duyduğu memnuniyetsizliği dile getirdi. Bunun gösterilen yoğun ilgiyi hak etmediğini ifade etti.

Brezilya’da son 3 hafta içinde yeni vakaların sayısındaki büyük artışı takiben hükümete uyarılarda bulunan WHO,  önlemleri ve sınırlamaları sıkılaştırmaya ve bunları federal düzeyde koordine etmeye çağıran bir uyarı metni yayınladı.(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli