Vedat Türkali hayatını kaybetti

Vedat Türkali hayatını kaybetti

Senarist, şair ve romancı olan Vedat Türkali 97 yaşında hayatını kaybetti.

Acı haberi kızı Deniz Türkali Twitter hesanından ´´Babamı Vedat Türkali´yi kaybettik´´ notu ile duyurdu. 97 yaşındaki Türkali, Yalova´da Devlet Hastanesi´nde tedavi görüyordu.

VEDAT TÜRKALİ KİMDİR?

13 Mayıs 1919´da Samsun´da doğan Türkali, liseyi Samsun Lisesi´nde okuduktan sonra 1942 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü´nden mezun oldu. Aynı yıl eşi Merih Pirhasan´la evlendi.

Maltepe Askeri Lisesi ve Kuleli Askeri Lisesi´nde edebiyat öğretmenliği yaptıktan sonra 1951´de tutuklandı. 9 yıl ceza aldı. 7 yıl sonunda koşullu olarak serbest kaldı.

Rıfat Ilgaz ile Gar Yayınlarını kurdu. 1960´ta Dolandırıcılar Şahı ile senaristliğe başladı. 1965´te Karanlıkta Uyananlar filmiyle Antalya Altın Portakal Film Festivali´nde En İyi Senaryo Ödülü´nü kazandı.

Bir Gün Tek Başına, Mavi Karanlık, Tek Kişilik Ölüm, Güven, Yeşilçam Dedikleri Türkiye, Kayıp Romanlar, Yalancı Tanıklar Kahvesi, Bitti Bitti Bitmedi gibi romanlara imza attı.

1974´te Milliyet Yayınları Roman Yarışması´nda birincilik ödülünü, 1976´da Orhan Kemal Roman Armağanını kazandı. 2016´da Beyaz Martı Edebiyat Onur Ödülü´ne layık görüldü.(CO)

 

Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı